4500 ученици в надпревара по спелуване
4500 ученици в надпревара по спелуване / снимки: DarikNews.bg, Николай Тихов
Ученици се състезават за знанията си по английски
52241
Ученици се състезават за знанията си по английски
  • Ученици се състезават за знанията си по английски

Миналия месец започна националното състезание по буквуване на английски език за ученици от 9 до 14 годишна възраст. В състезанието се очаква да вземат участие повече от 4500 ученици от 200 училища от цялата страна. Националната надпревара, наречена Spelling Bee, е по тертип популярен в Северна Америка още в началото на 19 век. Тя за пръв път е организирана в България миналата година и популярността на състезанието осигурява поредното му провеждане.

Наскоро започна второто национално състезание по спелуване на английски език. В него се включват ученици от 3-и до 7-и клас от цялата страна в няколко местни кръга, като на финала на 12 май в София ще се явят 20-те победители от регионалните кръгове. Състезанието е организирано от Центъра за приобщаващо образование и от Американския корпус на мира.

Големият брой участници - ще има почти 5000 ученици - отразява популярността на английския у нас, както и осъзнаването сред хората, че това е един жизнено важен език който, за добро или за зло, се е превърнал в международната лингва франка на 21 век. Показен е факта, че състезанието се провежда с абсолютно същите правила като в Америка, изцяло на английски и по никакъв начин опростено с цел да компенсира за факта, че се провежда в България.

4500 ученици в надпревара по спелуване
netinfo

Латинка Дучева от Центъра за приобщаващо образование обясни за историята и провеждането на подобни състезания:

"Състезанието е възникнало в Америка през 1925 г. Тогава са се явили 6 деца, като в момента над 11 милиона се състезават. В много филми виждаме как деца участват в това "Spelling Bee". Не очаквахме толкова голям интерес, дори ни се наложи да увеличим четворно броя на училищата от миналата година. Надяваме се догодина абсолютно всички училища в България да участват. Миналата година забелязахме, че няма значение дали децата са на 9- или на 14-годишна възраст, защото всички се справят прекрасно".

Името на конкурса е Spelling Bee, което се пише като "пчела" но е стара английска дума за събиране на хора. Започва се с думи от по три букви, които постепенно нарастват по трудност с всеки изминал кръг докато накрая не остане един победител. Водещият на състезанието казва дума, след което участниците я спелуват на глас, без правото да си помагат с писане. Ако срещнат трудност, състезателите могат да поискат тълкувание или изречение с думата.

За това как конкурса подпомага на обучението на чужди езици, ето какво каза Лени Аначкова, заместник-директор и учител по английски в софийското 32-ро СОУ Св Климент Охридски.

Какво е мнението Ви за обучението на английски в България през последните години?

От една страна е по-трудно за учителите, защото почти всички деца знаят доста добре английски, макар и не в академичния смисъл на думата. Има много публикувани материали на този език. Децата се интересуват и не приемат езика като "задължителен", а като "необходим". В нашето училище вече говорим за два или три езика, чието знание считаме за необходимо за да бъдат учениците конкурентноспособни един ден на трудовия пазар.

Забелязвате ли спад в интереса към другите езици, причинен от популярността на английския?

За съжаление, бидейки руски възпитаник забелязвам, че руският не се търси толкова много. За други езици - периодично се сменя желанието на кандидатстващите за различен втори чужд, но по принцип сега най-много се търси немски и испански.

Доколкото знам, подобни състезания се провеждат само в Америка - мислите ли да направите подобно състезание за френски, за немски...? Да развиете състезанието за да популяризирате и тези други езици.

Може би трябва да дойде инициативата от техните представителства. Аз много сериозно си мисля за нещо подобно на български, защото и той не е лесен език!

За да разберем какво вълнува един състезател в конкурса, разговаряхме със седмокласничката Рада Попова:

Какво харесваш в английския?

Най-напред го харесвам, защото е абсолютно интернационален език и освен това той вече е базов език, допълнителни езици могат да се надграждат само над него. Той е задължително условие, особено за учене и работа в чужбина. По принцип аз искам да уча в Англия. В момента кандидатствам в Американския колеж. Приемният изпит може да се каже, че е труден, но има и трудни и лесни задачи. Хубавото е, че не е задължително да се реши всичко.

Други езици учиш ли?

Учих испански, но в момента - не. Важна година ми е, имам матури и не мога.

Опиши чувството като си на подиума и спелуваш.

Зависи! Може да е притеснение, може да е радост - зависи от думата.

Как се приготвяш?

Четох думите, репетирах...

Коя ти е любимата дума на английски?

Трудно е да посоча една! Може би "безгръбначно" - invertebrate. Тя ме е една от любимите.

А има ли думи от които да те е страх?

По принцип - не. Думите не са страшни!

Английският не е страшен език и, както разбираме от учители и от ученици, все по-важен в модерния свят. Затова, ако ви интересува да научите повече за състезанията по спелуване, посетете неговия сайт за България - SpellingBee-BG.com и, кой знае, може би и вашето училище ще се включи в догодишното му издание.