ДПС осъди България за касирането на вота в Турция през 2009-а
ДПС осъди България за касирането на вота в Турция през 2009-а / снимка: Dariknews.bg

ДПС, неуспелият депутат Рушен Риза и 101 гласоподаватели от Турция осъдиха България в Страсбург заради отменения от Конституционния съд вот в южната ни съседка през 2009 г. Европейският съд за правата на човека постанови, че с касирането на над 18 000 гласа от Турция и пренареждането на мандатите, с които ДПС изгуби едно място в парламента, е нарушен чл. 3 от Протокол №1 към Евроконвенцията, съобщава "Правен свят".

Съдът в Страсбург обаче е отрязал претенциите за материална компенсация на партията и Реза. Неуспелият депутат искаше над 75 000 евро за имуществените и морални вреди, които твърди, че е претърпял. Съдът заявява, че установяването на нарушение представлява достатъчно справедливо обезщетение. Съдът присъжда солидарно на ДПС и въпросните 101 души 6000 евро за разноски по делото.
Европейският съд приема отмяната на резултатите в Турция от парламентарните избори през 2009 г. като намеса в активното избирателно право на гласоподавателите и в пасивното избирателно право на ДПС и Риза.

"Предвид констатираните недостатъци във вътрешното право, както и липсата на всякаква възможност за провеждане на нови избори, решението на КС, което се основава на чисто формални аргументи, е довело до неоправдано нарушаване на правата на жалбоподателите", пише в решението. От него става ясно, че не самото касиране на резултатите е проблем от гледна точка на Страсбург, а фактът, че липсва възможност след това да бъде проведено ново гласуване, с което живеещите в Турция отново да упражнят правото си. "Новите избори биха позволили съгласуване на легитимната цел за отмяна на изборните резултати т.е. опазването на законността на изборния процес, със субективните права на избиратели и кандидати в парламентарните избори", заявява Страсбург.

Двама съдии са написали особени мнения. Единият от тях е Здравка Калайджиева, която вече напусна Съда в Страсбург. Това е нейното последно особено мнение.