блатно валаби
блатно валаби / iStock/Getty Images
Женските блатни валабита, които се срещат в Източна Австралия, са единствените бозайници, които в зряла възраст непрестанно са бременни, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Както и кенгурата, женските валабита имат две матки. През късния етап от бременността на женското блатно валаби се формира нов ембрион в неизползваната матка. След като валабито роди малко и новороденото започне да суче, новият емброн навлиза в дълъг, свързан със спиране на развитието период, известен като ембрионна диапауза. Когато апетитът за мляко на малкото намалее, ембрионът започва да расте и цикълът на бременността започва отново. Женското валаби навлиза във фертилен период и търси партньор, за да се формира друг ембрион.

"По този начин женските екземпляри са бременни през целия си живот", заяви ръководителят на изследването, генетикът и експерт в областта на торбестите животни Брандън Мензис от университета в Мелбърн. Повечето бозайници се нуждаят от пауза между две бременности, за да отгледат малките си или да избегнат сезонно намаляване на храна. Новото изследване обаче навежда на мисълта, че женското блатно валаби никога не взема "почивка" и непрестанно е бременно.

"Използвахме ултразвук с висока резолюция, за да следим бременността и чифтосването на 10 женски блатни валабита - поясни Мензис. - С изненада установихме, че женските се разгонват, чифтосват се и формират нов ембрион 1-2 дни преди края на съществуващата си бременност." Тъй като женските блатни валабита винаги са бременни, етапите на развитие са три - ембрион в матката, малко в торбата и полузависимо малко, което все още суче мляко.

Резултатите от изследването са публикувани в списание "Протоколи на Американската академия на науките".
БТА