Астероидът Оумуамуа
Астероидът Оумуамуа / БГНЕС
Червеникавият космически обект с форма на пура Оумуамуа, който беше открит миналата година, е комета, оповестиха учени, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Какво е Умуамуа – загадъчният пришълец от друга слънчева система?
 
Това разреши загадката, свързана с класифицирането на първия известен междузвезден обект, навлязъл в Слънчевата система.
Европейски астрономи заявиха, че траекторията на дългия около 800 метра обект Оумуамуа и ускорението му могат да бъдат обяснени най-добре не само с гравитационното привличане на Слънцето, но и с газовете, каквито се отделят от комета, макар и да не са наблюдавани характерните за тези космически обекти кома и опашка.
 
Така първият известен на науката посетител от друга звездна система бе класифициран като комета.
Първоначално се смяташе, че обектът е комета, но тъй като липсва характерната опашка от газ и прах, някои учени предположиха, че става въпрос за астероид.

„Подслушват“ за извънземен живот загадъчен астероид
 
"В нито едно от получените изображения няма опашка“, заяви ръководителят на изследването, астрономът Марко Микели от Европейската космическа агенция.
„Анализът ни все пак показва, че количеството на отделения газ, който е нужен, за да се генерира наблюдаваната от нас допълнителна сила, вероятно е толкова малко, че той остава невидим за наблюденията ни", допълни той.
Влияещата върху траекторията на обекта допълнителна сила се равнява на едва около 0,1 процента от гравитационното привличане на Слънцето.
 
Оумуамуа беше открит през октомври миналата година с телескоп на Хаваите. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА