/ iStock/Getty Images
Неизбежна форма на човешко замърсяване се просмуква в телата ни по начин, който никога не сме осъзнавали напълно.

Учени от Бирмингамския университет са доказали с помощта на модели на човешки тъкани, че „вечните химикали": като PFAS (пер- и полифлуорирани алкилни вещества) са изненадващо способни да преминават през кожата ни.

Когато тези упорито устойчиви материали за създадени за първи път преди повече от половин век, компании като DuPont - производителят на тефлон – са били наясно, че някои от тези незалепващи, водоустойчиви вещества са „силно токсични“ при вдишване и „умерено токсични“ при поглъщане.

Още през 1961 г. секретни документи на компанията показват, че главният токсиколог на тефлона е знаел, че някои видове дълготрайни PFAS не трябва да влизат в контакт с кожата.

През 2024 г. независими учени една сега започнаха да разкриват, че кожата е значителен източник на експлозия на някои от най-разпространените и добре проучени PFAS химикали.

Днес PFAS се съдържат в многобройни продукти, предназначени специално за нашата кожа, включително в козметични продукти, които са толкова разпространени, като слънцезащитни продукти, овлажнители и почистващи препарати.

„Способността на тези химикали да се абсорбират през кожата досега е била отхвърляна, тъй като молекулите са йонизирани"“, обяснява ученият по околна среда Одни Рагнарсдотир.

„Смяташе се, че електрическият заряд, който им дава способността да отблъскват вода и петна, ги прави неспособни да преминат през кожната мембрана“.

Експериментите, проведени от Рагнарсдотир и нейния екип, показват, че това не е задължително във всички случаи.
Днес на пазара се предлагат повече от 12 000 известни варианта на PFAS, но на този етап учените не знаят достатъчно за това как козметичните продукти се свързват с вечните химикали в кръвния поток и дали тези замърсители имат токсични ефекти в организма и при какво ниво на излагане.

За да съсредоточат усилията си, изследователите анализират 17 от най-разпространените и широко изследвани химикали. Всяко от веществата било нанесено върху 3D модел на човешка кожа, създаден да имитира истинска човешка кожа, и екипът наблюдавал кои от тях се абсорбират.

От изследваните PFAS 15 проникват в модела на кожата в рамките на 36 часа. Един особено тревожен химикал, който е тестван, наречен PFOA (перфлуорооктанова киселина), е достатъчно токсичен, за да бъде спрян от производство в САЩ в началото на 2000 г. Но не и преди да се разпространи широко в околната среда. Все още редовно се появява в чешмяната вода.

През 2023 г. PFOA е забранен в световен мащаб по силата на Стокхолмската конвенция на ООН поради канцерогенното му действие при поглъщане или вдишване. Сега изглежда, че химикалът може да се абсорбира и през кожата.

От цялото количество PFOA, което е било размазано върху модела на изследването, около 13,5 % е попаднало в кръвния поток. Нещо повече, 38% са останали впити в кожата, откъдето лесно могат да попаднат в кръвния поток по-късно.

Едно скорошно проучване, в което участва един доброволец от мъжки пол, „недвусмислено доказа“, че ако PFOA присъства в слънцезащитните продукти (както понякога се случва), химикалите от този продукт могат завинаги да се абсорбират в кожата и кръвния поток.

„Много е вероятно част от абсорбирания [PFOA] да се разпредели от кръвта в други течности и тъкани“, предполагат авторите на неотдавнашното изследване на модела на кожата.

„Само няколко доклада за нивата на PFAS в органите и кръвта обаче са налични за хората“.

Днес PFOA е заменен завинаги от химикали с по-къси въглеродни вериги, но тревожното е, че последните изследвания показват, че колкото по-дълга е веригата, толкова по-лесно се абсорбира в кожата.

Един от тези по-нови химикали с по-къси вериги, наречен перфлуоропентанова киселина (PFPeA), се абсорбира в кожата четири пъти по-бързо от PFOA.

PFPeA, която обикновено се използва в опаковките на храни, е показала системна токсичност при модели на мишки, когато е нанесена върху кожата. Но изпитването на такива химикали директно върху хора е етично рисковано.

3D моделът на кожата осигурява полезен маршрут за изследване, без да се налага да излагате никого на риск.

По-рано тази година техниката беше използвана, за да се покаже, че някои други химикали, които са известни с това, че трудно се разграждат и се използват в токсичните забавители на горенето, наречени полибромирани дифенилетери (PBDE), могат да проникнат в кожата и да навлязат в кръвния поток в рамките на един ден.

Остават много въпросителни около вечните химикали и тяхното преминаване през кожата, но когато дори токсиколозите се отказват от някои козметични марки поради страх от излагане на PFAS, е време да обърнем внимание.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС