/ Istock
Зловеща сянка в тюркоазените води на Карибско море край Венецуела идва от смъртоносен натрапник - мек корал, който според експертите е причинил едно от най-разрушителните нашествия в местообитанията, регистрирани някога.

Unomia stolonifera, произхождащ от Индонезия и Индийския океан, е розов вид импулсен корал, наречен така заради танцовите си движения в океанските течения.

Той е популярна аквариумна украса - красив за гледане и издръжлив - като единичен полип се предлага за 80-120 долара.
Но той е и убиец - заселва се върху местни твърди корали, скали и дори морска трева, която задушава и измества, като в крайна сметка унищожава цели екосистеми.

Коралите са обречени на изчезване

Край северното крайбрежие на Венецуела Unomia доминира на океанското дъно, след като преди около 20 години е въведена чрез незаконна търговия с аквариуми.

"Това е екологична катастрофа", казва морският биолог Хуан Педро Руис-Алайс, директор на проекта Unomia, наречен на името на нашественика, който той изследва от години.

Рибните запаси драстично намаляват във водите край Венецуела, защото местните рифове, които служат за развъдници и места за хранене, измират, казва той пред АФП.

"Когато рифът загине, когато е покрит от Unomia stolonifera, се нарушава хранителната верига", казва биологът.

"Това е социален, продоволствен и икономически проблем, тъй като поминъкът на рибарите е застрашен."

Когато през 2007 г. Руис-Алайс се сблъсква за първи път с нашественика, той е непознат вид в Карибския басейн и дори в Атлантическия океан, припомня той. "Никой не знаеше какво представлява."

За пръв път е забелязан в Национален парк "Мочима" - великолепен архипелаг с площ над 94 000 хектара, и оттогава е установено, че е колонизирал повечето от тези острови.

Първият научен доклад е публикуван през 2014 г., а коралът първоначално е класифициран като член на широкото семейство Xeniidae, преди да бъде окончателно категоризиран през 2021 г. като Unomia stolonifera.

От Мочима той се е разпространил на запад и на изток в Карибско море. Край северния щат Анзоатеги е заел площ, еквивалентна на 300 футболни стадиона.

Коралът се разпространява чрез рибарски мрежи, котви и баластни води от кораби.

"Това е голям колонизатор", казва пред Густаво Карраскел, директор на неправителствената организация за опазване на околната среда Azul Ambientalistas.

Заплахата се простира отвъд границите на Венецуела: официални лица твърдят, че следи от Unomia са открити в близост до островите Аруба и Кюрасао, както и във водите край Колумбия и Бразилия - където тя се е прикрепила към нефтена платформа, но е била контролирана.

"Това е проблем, който ще засегне останалата част от Карибския басейн", казва Руис-Алайс.
Но никъде не е толкова разрушителна, колкото във Венецуела.

"Това е безпрецедентен случай", каза координаторът на проекта Unomia Мариано Оноро.
Рибари и туроператори, загрижени за бързото разпространение на инвазивния корал, прибягват до ръчно извличане.

Според експертите обаче това не е препоръчително, защото откъснатите фрагменти се пренасят от приливите и отливите, като се утаяват и създават нови колонии.

Частно финансираният проект Unomia е разработил заедно с група инженери машина за извличане, която очаква одобрение от правителството за тестване.

Институтът за научни изследвания на Венецуела и Министерството на екосоциализма са започнали разследване на бързото разпространение на коралите, но все още не са предложили решение.

Засега мащабът на проблема е такъв, че премахването на нашественика изглежда невъзможно.

"Това, което можем да направим, е да възстановим някои райони и да го контролираме", казва Оноро.
БГНЕС