Шимпанзетата могат да променят акцента си
Шимпанзетата могат да променят акцента си / Thinkstock/Getty Images

Повечето хора сменят акцента си, ако живеят продължително на различно място. Изглежда същото важи и за шимпанзетата, съобщиха в. "Дейли телеграф" и Ройтерс.

Учени от университета на Йорк установиха, че когато бъдат събрани групи шимпанзета едната от Холандия, а другата от Шотландия, животните променят акцента си, докато започнат да викат по същия начин. Досега специалиситте мислеха, че само за хората е характерна способността да модифицират вокализацията си, за да се приспособят към социална група.

Шимпанзетата издават специални звуци за различните храни и приятелите им знаят точно какво означава всеки техен вик. Учените са проследили как се променя викът за ябълка за три годишен период, когато събрали две групи шимпанзета в зоологическата градина в Единбург. Пискливите викове на гостите се доближили до ниските викове на домакините, докато станали еднакви.

Като се има предвид малкото еволюционно разстояние между хората и шимпанзетата - пет до седем милиона години, според учените резултатите им показват, че най-близкият ни общ предшественик с шимпанзетата също е имал важни "градивни блокове" на езика.

"Ще бъде интересно да установим защо шимпанзетата са искали да звучат като другите", посочва Саймън Таунсенд от екипа. „Дали защото така ще ги разбират по-добре, или за да приличат на приятелите си?".

Източник: БТА