/ iStock/Getty Images
Любовта на руснаците към заквасената сметана и майонезата няма граници, каза Наталия Денисова, специалист по хранене и служител на Федералния изследователски център по хранене, биотехнологии и безопасност на храните. В интервю за радио „Спутник” тя посочи причината за тази любов и нейните последствия.

Заквасената сметана е традиционен ферментирал млечен продукт в световната кулинарна традиция. Той се използва широко като дресинг за салати, като сос към месни и рибни ястия и като самостоятелно ястие. Заквасената сметана не е идеална, тя има, разбира се и полезни свойства, заяви Денисова. Според нея основната полза е в пробиотиците, а основната вреда е в наситените мазнини.

"Заквасената сметана е ферментирал млечен продукт. Всички ферментирали млечни продукти са полезни априори поради факта, че съдържат пробиотици, които помагат за храносмилането. Заквасената сметана е източник на протеини и витамини. Но във всяка бъчва мед може да попадне и муха. Диетолозите не препоръчват заквасена сметана заради съдържанието на наситени мазнини, които трябва да бъдат ограничени в ежедневното ни хранене”, обясни диетологът.
Само майонезата може да се конкурира по популярност със заквасената сметана като салатен дресинг, въпреки че това също е спорен продукт.

"Ако вземем състава на майонезата тя се приготвя от растително масло с добавяне на яйчен жълтък, горчица, оцет, сол и други подправки. Имайки предвид изходните продукти, те са много ценни и много здравословни. Недостатъкът на майонезата е във високото съдържание на калории. Салата с майонезен дресинг ни гарантира консумация на много калории, но заедно с тях получаваме витамин Е, полиненаситени мастни киселини и различни полезни витамини, които са в жълтъка “, каза Наталия Денисова.

Според нея основният проблем не е в самите сосове, а в това как и колко често се използват. Ако се ограничите, тогава всичко ще е наред.

"Най-идеално би било редуването. Не се пристрастявайте към вкуса на един от тези два соса. Ако правите салати, един ден можете да ги подправите със заквасена сметана, на следващия ден с майонезен сос, а на третия ден с растително масло с лимонов сок или с кисело мляко с ниско съдържание на мазнини. 1-2 пъти седмично можете да използвате тези сосове без да навредите на здравето си. Основното нещо е да не го правите редовно", заключи диетологът.
БГНЕС