/ Gulliver/Getty Images
Единадесетте произведения на изкуството на Пабло Пикасо, които са били изложени в хотел в Лас Вегас повече от две десетилетия, са продадени на търг за близо 110 милиона долара.

Компанията заяви, че търгът ще й помогне да подобри разнообразието на колекцията си от изящни изкуства.

На търга бяха представени девет картини и две керамични произведения на испанския художник, който почина през 1973 г. Колекцията обхваща повече от 50 години творчество.

Картината от 1938 г. „Жена в червено-оранжева барета“, която изобразява любовницата и муза на Пикасо Мари-Терез Валтер, достигна най-високата цена за вечерта от 40,5 милиона долара.

Друг шедьовър - мащабният портрет, озаглавен Homme et Enfant (Мъж и дете) – беше продаден за 24,4 милиона долара.

С почти 2 м височина, творбата от 1959 г. е изключително впечатляващ пример за постиженията на Пикасо през този важен етап от кариерата му“, казаха от аукционната къща Сотби, организирала търга.

В продажбата бяха включени и Nature morte au panier de fruits et aux fleurs (Натюрморт с кошница с плодове и цветя), който е нарисуван от Пикасо по време на нацистката окупация на Париж през 1942 г. Творбата смени собственика си срещу 16,6 милиона долара.

„Въпреки разрушенията и трудностите от Втората световна война, годините между 1940-44 доведоха до един от най-богатите периоди на Пикасо“, казват от Сотби.

Колекцията е стартирана преди повече от 20 години от американския магнат Стив Уин, бившият собственик на хотел Bellagio.
 
БГНЕС