/ Guliver/Getty Images
За пръв път книжка с комикси, адаптирана по Дневника на Ане Франк, ще се появи в около 50 страни в съответствие с договор с Фонда на Ане Франк в Базел, оповести френското издателство "Калман Леви", цитирано от АФП.
 
Дневникът на еврейката тийнейджърка с германски произход, която потърсила убежище в Амстердам и умряла от тиф през февруари 1945 г. в концентрационния лагер Берген-Белзен, бе публикуван през 1947 г.
 
Автор на текста в книгата, която ще излезе на френски език на 4 октомври, е израелецът Ари Фолман, а комиксите са дело на сънародника му Давид Полонски, който е работил над анимационния филм "Валс с Башир", отличен с награда "Сезар" за най-добър чуждестранен филм през 2009 г.
 
Осем книги, които щяха да останат непрочетени

"Когато от Фонда на Ане Франк ни предложиха да създадем адаптирана по дневника книжка с комикси, отговорът ни бе "Не", увериха двамата автори на неотдавнашна среща в Париж, организирана от "Калман Леви". "Опасявам се обаче, че навлизаме в епоха, в която няма да има оцелели от Холокоста на планетата, няма да има нито жив свидетел, който да разкаже тази история", поясни Фолман.
 
"Книжката не обхваща всичко, което е описано в дневника. Ако си бяхме поставили такава цел, книжката трябваше да е с над 3500 страници. В нея обаче се споменава за редица писма, адресирани от Ане Франк до въображаемата й приятелка Кити", допълни авторът.