/ iStock/Getty Images
Единствената в света желязна църква "в продължение на 124 години привлича с интересната си конструкция и еклектична архитектура вниманието на всеки, попаднал на брега на Златния рог". Това пише в кореспонденция на Анадолската агенция за българската православна църква "Свети Стефан" в Истанбул.

Предадена е историята около създаването на църквата - изливането на металните части от австрийска фирма, превозването с кораби по Дунав и оттам през Черно море до квартала Балат на брега Златния рог в Истанбул.

След 2-годишно прекъсване: Света литургия за Рождество Христово в Желязната църква в Истанбул

"Желязната църква, чийто олтар е обърнат към Златния рог, по онова време е струвала 4 млн. сребърни лева. Тя побира около 300 души и е на Фондацията на българските църкви към Българската екзархия. 124 години вече впечатлява със своята гарандиозност, така както е било и в първия ден на нейното откриване", пише агенцията.

Подчертава се, че построената от 500 тона желязо църква продължава да бъде един от най-важните символи на българското православие и привлича интереса не само на местните и чуждестранните туристи в Истанбул, а и на многобройни почитатели на историята, културата и архитектурата и специалисти.

Припомня се, че Желязната църква е реставрирана през 2011-2018 г. със съдействието на тогавашния кмет Кадир Топбаш, а на 7 Януари 2018 отново е открита тържествено за ритуали от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и тогавашния министър-председател на България Бойко Борисов.

Решение на турски съд превръща „Света София” в джамия

Анадолската агенция цитира и разказ на служителя на Желязната църква Александър Масев с подробности около построяването на храма за нуждите на българската общност в Истанбул, което става с ферман на османския султан.

В кореспонденцията е посочено, че Желязната църква е създадена по проект на Ховсеп Азнавур, известен османски архитект от арменски произход, който спечелва конкурс, както и че построяването й в Австрия продължава 4-5 години, а изработването на иконостаса отнема около 2 години.
БТА