Откриха нов вид праисторическо летящо влечуго
Откриха нов вид праисторическо летящо влечуго / снимкa: БГНЕС

Палеонтолози откриха нов вид праисторическо летящо влечуго в североизточната част на Китай. Влечугото е било миниатюрно с размери на врабче и е живяло преди около 120 млн. години, пише БГНЕС.

То не е имало зъби и има характерни уникални анатомични особености - например закривени нокти, с които се захващало за клоните на дърветата. Според учените то се е хранело с насекоми.

Откритието е много изненадващо, тай като е рядкост да бъдат открити вкаменелости на птерозаври /летящи влечуги/, а още по-необичайно е да се открие нов вид.

Птерозаврите са кръстосвали небето в продължение на 230 години, докато преди 65 млн. години са изчезнали, пишат учените в статия във вестника "Просиидингс ъф дъ Нешънъл Академи ъф сайънсис". "Това отваря нова глава в историята на еволюцията на птерозаврите", обяснява проф. Александър Келнър - палеонтолог в университета в Рио де Жанейро, Бразилия. Новият вид е кръстен Nemicolopterus crypticus (летящ обитател на скритите гори). Той е принадлежал на клон от птерозаврите, който е включвал по-едри видове, хранещи се с риба.