/ Gulliver/Getty Images
Японската културна традиция оригами позволява да сътворим цял свят от хартия. Фигурите изобразяват животни, птици, риби, геометрични форми, хора, кукли, играчки и маски.
 

Gulliver/Getty Images


Корените на това изкуство са още в Древен Китай, родината на хартията. Въвеждането на хартиеното производство в Япония съвпада с развитието на местната религия (шинтоизма), а практиката на нейното прегъване се появява като церемониален ритуал. Векове по-късно оригами се превръща в активност за свободното време и форма на изкуството. Може би затова днес битува схващането, че именно Япония е „дом на оригами”.
 

Gulliver/Getty Images


В Япония майсторски изработените фигури с прибавени цветове и копринени конци за украса са на висока почит. Празниците там задължително се честват с цветни оригами, направени от семейството. На детските рождени дни например се сгъват толстолоб - риба, която плува срещу течението. А изборът на фигура не е случаен - тя изразява сила и самоувереност, упоритост на характера.
 

Gulliver/Getty Images


Първата книга с модели на оригами била публикувана през 1764 г. и съдържала 13 церемониални прегъвки. Малко по-късно се появява и втора книга - "Прегъването на хиляда жерава" (1797 г.), където моделите вече възпроизвеждат определени форми.
 

Gulliver/Getty Images


След края на Втората световна война оригами излиза извън пределите на Далечния изток и завладява целия свят. Простите (или по-сложни) хартиени фигури се превръщат в предпочитан подарък, когато някой иска да изрази оригиналност и лично отношение.
 

Gulliver/Getty Images


Класическото оригами се прави от квадратен лист хартия. Може да бъде съставено от един или повече листове с различна големина, форма, цвят и дебелина. Трудността на тези произведения на изкуството може да бъде от няколко прости прегъвки до стотици сгъвания.
 

Gulliver/Getty Images


Именно това прави оригами изкуството униклано - без ножица и лепило, само с лист хартия може да създадем цял нов свят.
 

Gulliver/Getty Images


И до днес всяко лято в Япония организират и специален оригами фестивал.