/ ThinkStock/Getty Images
Новият китайски космически кораб, изстрелян в началото на седмицата без екипаж, "се приземи успешно" след теста, съобщи АФП, позовавайки се на китайската агенция за пилотирани полети. Спускаемият модул се приземи в предварително определената зона в северната част на Китай.

Технологичният успех ще позволи на Китай да изпълни плановете си за голяма космическа станция. Строежът й ще започне тази година, за да приключи през 2022 г. Основното предназначение на новия кораб е да превозва тайконавти до космическата станция и до Луната.

Китай изстреля ракетата "Чанчжън-5В" с прототип на пилотиран космически кораб

Прототипът на пилотирания космически кораб от нов вид беше изстрелян на 5 май с най-мощната китайска ракета "Чанчжън-5В", с която ще могат да бъдат изведени в Космоса елементите на бъдещата станция. Капсулата е подобрена версия на "Шънчжоу", която е базирана върху руската "Союз". Новата капсула може да транспортира шестима души, а "Шънчжоу" - трима.

Новият космически кораб е по-сигурен, по-бърз, издържа на по-висока температура и частично може да се използва отново. Той ще може да изпълнява по-далечни мисии, които изискват по-голяма скорост и по-добра защита от екстремните температури.

Учени откриха най-близката до Земята черна дупка

Успешното завръщане на пилотирания кораб след изпитателния полет компенсира загубата на товарната капсула, изстреляна със същата ракета.

Китай инвестира милиарди евро в космическата си програма. Страната изстрелва многобройни спътници за своя сметка. През 2019 г. Китай стана първата държава, спуснала сонда на обратната страна на Луната. Тази година се очаква да изстреля космически апарат към Марс. До 10 години има амбициите да изпрати пилотирана мисия до Луната.
БТА