Мозък на мамут - еликсир на младостта?
Мозък на мамут - еликсир на младостта? / Thinkstock/Getty Images

Руските учени са на път да открият „еликсир на вечната младост”, съобщи ТАСС. Той ще бъде създаден на основата на микроорганизми, извлечени от вечната замръзналост, разказва кандидатът на медицинските науки, лекарят-епидемиолог, заслужилият медик на Русия Виктор Чернявски.

„В Якутия в останки от замразения мозък на Юкагирския мамут, запазил се в условията на вечната замръзналост, е открита голяма концентрация на жизнеспособни аеробни бактерии, съществуващи при ниски температури”, казва ученият. „При изучаване на тези микроорганизми е доказано, че те повишават качеството на живота на лабораторни животни (мишки) и в бъдеще могат да бъдат приложени и при човека”, признава той.

Опитните животни, получавайки пробиотична добавка, активизират жизнената си дейност и могат да имат потомство и в напреднала възраст. Лабораторни опити при хора може би ще дадат същия стимулиращ ефект, казва руският учен Виктор Чернявски.

Микроорганизмите се отнасят към студенолюбивите и именно този фактор им помага да оцелеят при суровите климатични условия на арктическата зона. Оптималната температура за тези аеробни бактерии е четири градуса поЦелзий, докато при човека тя е 30 градуса.

Възрастта на откритите микроорганизми е 20 000 - 40 000 години. Учените отбелязват стабилността на генетичните признаци след съживяването на древните микроорганизми. „Получените резултати показват, че щамовете на бактериите не само могат да оцелеят след продължила 20 000 - 40 000 години консервация във вечната замръзналост, но и да запазят способността си да отделят биологично активни вещества, което представлява фундаментален интерес за микробиологията и биотехнологията”, подчертава Виктор Чернявски.

Изследванията с тези микроорганизми се правят от руски учени от Новосибирск, Екатеринбург и Якутия.

Наскоро френски и руски учени откриха във вечната замръзналост на Сибир нов гигантски вирус на 30 000 години, припомнят ТАСС и АФП.

С новия Mollivirus sibericum семействата на гигантските вируси стават четири. Първият от тях беше открит през 2003 г., като два от представителите му са намерени във вечната замръзналост.

Гигантските вируси се виждат лесно с обикновен оптичен микроскоп, защото диаметърът им е 0,5 микрона. Те лесно могат да бъдат сбъркани с бактерии. Според учените трябва да се запитаме дали няма риск някои от тези вируси да се събудят, ако човекът започне много да разбутва земята в арктическите райони.

Учените събуждат тези вируси в лабораторни условия с помощта на амеби като приемник. Преди това те проверяват да не са патогенни за хората или мишките.
Миналата година същият екип успя да събуди друг тип гигантски вирус от същата проба и го нарече Pithovirus. Друго семейство Pandoravirus с 2500 гени беше описано в сп. „Сайънс” през 2013 г. Mollivirus sibericum има повече от 500 гени.

Научният свят се изненада много през 2003 г., когато беше открит първият гигантски вирус Mimivirus. Дотогава специалистите мислеха, че вирусите са задължително много малки и само с няколко гена.

Източник: БТА