/ iStock/Getty Images
Не всички молци са кафяви и скучни. Някои видове са цветни и също толкова красиви, колкото техните братовчеди пеперудите. Но броят им намалява - което ще има въздействащ ефект върху околната среда и човечеството, твърди Евронюз.

През последните 50 години има значителни промени в популациите на молците във Великобритания. Атласът на големите молци във Великобритания и Ирландия, базиран на 25,6 милиона данни за молци за период от 275 години, представя най-новата информация за разпространението на видовете (къде се намират) и изобилието (брой на всеки вид).

Проучването разглежда моделите на промени през 1970-2016 г. и показва, че 31% от 390-те вида са намалели в разпространението си, докато 38% от видовете са се увеличили. Нещо повече, 34% показват значително намаляване на изобилието, докато 11% показват значително увеличение.

Казано по-просто, молците намаляват като брой повече, отколкото се увеличават.

Подобни тенденции са наблюдавани и другаде в Европа. В Холандия 71% от по-големите молци са намалели между 1980-2009. Докато във Финландия анализът на дългосрочните записи на разпространението показва значително намаляване на разпространението на по-големите молци при някои видове.

Какво ни казват тези изменения?

Молците са силно чувствителни към промените в околната среда, както по отношение на климата, така и по отношение на промените в местообитанието им. Изменението на климата е основен фактор. По-топлият климат е от полза за някои видове, но оказва отрицателно въздействие върху други.

Много видове се възползват от затоплящия се климат във Великобритания, тъй като могат да се разширят на север, където преди това не е било подходящо за тях. Но много от тях все още намаляват, въпреки че разширяват ареала си на север, което предполага, че загубата на местообитания им пречи да се възползват от подобрените климатични условия.

Някои видове, открити в континентална Европа, използват по-топлото време, като прескачат канала и успешно създават колонии във Великобритания.

„Както в случая с пеперудите, някои молци са приспособени към климата, какъвто е бил досега, и няма да им хареса да става по-топъл“, предупреждава Бари Пратър, специалист по молците от окръг Бервикшир, Шотландия. „Ако температурите се повишат, подходящите хладни зони, особено тези на по-голяма надморска височина, ще намалеят и това вероятно ще доведе до по-нататъшен спад на молците.“

Молците са оприличени на „канарче във въглищната мина“, тъй като те играят жизненоважна роля, разказвайки ни за здравето на нашата околна среда. В исторически план канарчетата са били използвани във въглищните мини за откриване на присъствието на въглероден окис.

„Те имат кратък жизнен цикъл, така че са добри показатели за промените в околната среда“, казва Зое Рандъл, старши служител в „Butterfly Conservation“. „Ако броят им намалява, те са като лакмус, който ни казва, че нещата не са наред. И трябва да направим нещо драстично."

Ролята на молците в нашата екосистема

Има много други ограничаващи фактори за молците. Наличието на местообитания, интензификацията на селското стопанство, увеличеното използване на пестициди и монокултурите на посевите също влияят върху техния брой. Д-р Ботъм отбелязва, че "загубите са най-големи при онези видове, които имат много специфични изисквания за местообитанията“.

Това не е добър знак, тъй като молците играят изключително важна роля в нашата екосистема. Освен пчелите, които привличат цялото внимание, молците са важни опрашители на растенията. Д-р Рандъл ги нарича „нощните пчели“, добавяйки, „те са нощната смяна“. Около 85% от посевите в ЕС са опрашвани от насекоми. Медоносните пчели всъщност опрашват само около 5 до 15 процента, което оставя останалите 85 до 95 процента да се опрашват от други пчели, молци и пеперуди и всякакви други насекоми. Това опрашване на култури се оценява на стойност стотици милиарди лири годишно.

И тъй като броят на молците намалява, животните, които се хранят с тях, също ще намаляват. Те са основни компоненти в храненето на много други животни като птици, прилепи и други малки бозайници. Храненето на многобройни видове птици, особено на техните малки, се състои в голяма степен от гъсеници от молци. Пилетата на сините синигери консумират около 50 милиарда гъсеници годишно във Великобритания и Ирландия например.

Също така има все повече доказателства, че изкуственото осветление може да допринесе за намаляване на популациите на европейските молци. Изкуствената светлина влияе върху техните миграционни, чифтосващи и хранителни навици.

Най-очевидните ефекти оказват уличните светлини, осветлението на паркинги и светлините от камерите и лампите за сигурност. „Това може да наруши обичайното им поведение“, казва Дъглас Бойс, ентомолог и докторант от Оксфордшир. „Те прекарват нощта, летейки около лампа, вместо да се хранят и чифтосват.“ Също така това прави молците много по-уязвими от хищничество, особено от прилепите. „Някои прилепи активно се хранят около лампите“, казва той.

Как можем да им помогнем

В продължение на милиони години животът на Земята се е развивал без никакви източници на изкуствена светлина. Бойс подчертава, че „нашата дива природа и реално хората се нуждаят от тъмни нощи.“

Ето как можете да помогнете на намаляващите им популации.

Засадете градина, благоприятна за дивата природа, дори и да е малка. Засадете добри нектарни източници, за да се хранят молците; орлови нокти, иглика и тютюневи растения. Отглеждайте смес от различни хранителни растения за гъсеници, за да ги размножите във вашата градина. Дърветата и храстите винаги са добри – например ясен и дъб.

Оставете вашата трева да расте, засадете повече местни растителни видове и не бъдете прекалено стриктни, когато косите.
Наблюдението на молците от организации като Butterfly Conservation, Moths Count и iNaturalist ще помогне да се подобри разбирането ни за популациите, така че природозащитниците да могат да действат, преди да е станало късно. 
БГНЕС