/ iStock/Getty Images
През последните години лидерите и обитателите на множество малки островни нации като Кирибати и Тувалу предупреждават, че климатичните промени са съществена заплаха за родните им места, опасявайки се, че те могат да изчезнат под покачващите се в резултат на глобалното затопляне морета, предаде Ройтерс, позовавайки се на британско изследване.

Според авторите му от университета на Плимут обаче, малките, ниско разположени острови, разпръснати из Тихия океан и Карибите - често смятани за най-уязвими за глобалното затопляне, могат по естествен начин да се адаптират и да се издигнат над нахлуващите вълни.

5 климатични промени, които ни застрашават

Тригодишното изследване на коралови острови като Малдивите и Маршаловите острови установява, че приливите и отливите местят утаечните слоеве, създавайки по-висока кота - процес, който може да ги запази обитаеми, обяснява ръководителят му Герд Маселник.

Маршаловите острови
iStock/Getty Images

Ниско разположените островни нации са считани за изложени на повишен риск от все по-мощните бури и покачващите се океани, като някои вече се подготвят за преселване на обитателите си през идните десетилетия, строят крайбрежни стени, местят крайбрежни селища на по-голяма височина.

Учени: Екстремните климатични условия могат да предизвикат масова гибел на хора

Повечето от десетките хиляди коралови острови по света са необитаеми, но населените сред тях са дом за около 1 милион души, които разчитат основно на туризъм или риболов за препитание.