Какво казва парфюмът ви
Какво казва парфюмът ви / netinfo

Решението на какъв аромат ще ухаем през деня е едно от най-важните за нашето представяне според специалистката по сетивно възприемане Мариян Бендет.

“Вашият аромат говори много за вашата личност. Дори не можете да си представите какво влияние оказва миризмата за формиране на мнението на останалите за вас”, казва дамата.

Бендет сравнява избора на аромат с избора на фонова музика за вечеринки. “Ако искате да развличате гостите си, фоновата музика ще бъде общият тон на вечерта. Ако изберете джаз – вашето вечерно събиране ще бъде неформално, разпускащо и по-свободно, избирайки рок подканвате гостите да наблегнат на различните напитки. Ако приемете тази аналогия, можете да се сравните с вечеринка, а вашият аромат ще бъде фоновата музика.

Когато хората попаднат във вашето лично пространство, те ще почувстват какво очаквате и как да реагират на вашите намерения", обяснява специалистката. Поради тази причина според нея е важно да се обърне специално внимание на аромата. Всички аромати могат да се класифицират и условно да се отнесат към една от следните групи. Ето какво говори за вас всяка една група:

- цитрусови аромати

Базови ноти: цитрусови

Тези, които предпочитат цитрусовите аромати, се отличават с добра организираност и дисциплинираност. Те обичат да планират всичко до най-малките детайли и се стремят към съвършенство.

- Плодови аромати (силно отличаващи се от цитрусовите)

Базови ноти: френско грозде, малина и праскова

Поклонниците на плодовите аромати обичат шумните компании, непредсказуеми са, умеят да работят по нареждане и се поддават на леки провокации.

- Флорални аромати (на бели цветя)

Базови ноти: лилия, фрезия, гардения, жасмин

Ако използвате аромат от тази група, то вие сте човек, с когото общуването е лесно и приятно, надежден и верен приятел със силно изявен естетически вкус.

- Флорални аромати (букет от цветове)

Базови ноти: роза и жасмин

Вие обичате да украсявате и разнообразявате живота на околните, добър домакин сте и страстен колекционер.

- Дървесни аромати

Базови ноти: сандалово дърво, кедрово дърво

Поклонниците на дървесните аромати се отличават с елегантност и сдържаност, вярност на традициите, добри знания и начетеност. Те са спокойни и не губят самообладание в трудни ситуации.

- "Зелените" горски аромати

Базовите нотки напомнят аромата на листа, треви, сено или утринна роса

Любителите на свежите аромати се увличат по спорта и следователно следят за своята фигура.

- Океански или морски аромати

Базовите ноти напомнят аромата на морски водорасли, реки, дъжд

Не е изключено любителите на тези аромати да се боят от затворените пространства и затова така успокояващо да им влияят ароматите на безкрайните морски пространства. Те не обичат излишните украшения и се отличават с минималистичен стил в обличането.

- Свежите (“въздушни”) аромати

Базовите ноти напомнят на свеж въздух и високопланинска атмосфера

Поклонниците на тези аромати се стараят да са част от колектива. Като правило те живеят в града, но обичат да се разхождат из природата. На тези хора им се отдава да достигнат хармонията между селския и градския начин на живот. Една отличителна черта е увлечението им по модните новини.

- Кулинарни аромати

Базови ноти: смокиня, фурми, ориз, сирене, чай, кафе, уиски, вино и шампанско

Какво “говори” за вас такъв парфюм? Класа, стил, секс. Любителите на тези аромати се отличават с неудържима смелост, одухотвореност и често самовлюбеност.

- Кожени аромати

Като правило ароматите с оттенъци на обработена кожа се използват от мъжете-учени, космополити и изследователи.

Проверявайки хипотезата на Бендет, се оказва че много от избираните аромати отразяват личните качества на купувача. Досега много се затруднявахме когато трябваше да избираме парфюм за приятел. Вече е достатъчно само да се запитаме “какъв е неговият характер”. /БГНЕС/