НДК лилаво
НДК лилаво / БГНЕС
На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания
На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Глобалната инициатива се провежда за 14-та поредна година в подкрепа на хората по света, които живеят с тези заболявания. Целта е да се насочи вниманието на обществото и да се провокира по-добро му разбиране за емоциите, болката, изолацията и хроничното страдание, с които пациентите с ВЧЗ се справят смело всеки ден.

На 19 май, като символ на подкрепа към пациентите с ВЧЗ, в лилаво ще бъде осветена фасадата на Националния дворец на културата в София. Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит ще отбележи Световния ден с организирани срещи с пациенти с ВЧЗ в София и Пловдив.

Повече от 6,8 милиона души по света живеят с възпалително чревно заболяване. У нас има приблизителни данни за около 5000 пациенти с ВЧЗ. Много от тях биват диагностицирани трудно и продължително, а други не търсят навременна лекарска помощ.

Възпалителните чревни заболявания нямат граници“ е мотото за 2024 г. на Световния ден за борба с ВЧЗ, което Европейска федерация на асоциациите на пациентите с болест на Крон и с улцерозен колит определи, за да подчертае глобалния характер на тези заболявания и необходимостта от колективни действия. Едно от основните предизвикателства, свързани с ВЧЗ е забавянето и трудността за навременна и точна диагностика на тези състояния, което възпрепятства ефективното лечение на пациентите и контрола на заболяването.

Липсата на равен достъп до специализирани заведения за лечение на ВЧЗ и до здравни специалисти, особено в отдалечените райони, също нерядко води до забавено и компрометирано лечение. Често хората с тези заболявания са обезсърчени да търсят медицински грижи поради страх, стигма, ограничена осведоменост, нерядко и поради финансови причини
БГНЕС