Google оригами
Google оригами / screenshots/Google

Оригами днес е изкуство. Има си оригами изложби, има си оригами материали, има си цяло задълбочено изследване над него, също както и над останалите изкуства.

През 1797 г. е публикувана първата книга, посветена на оригамите - фигури, получени чрез прегъване на хартия без изрязване или залепване. Думата произлиза от японски и буквално означава oru - прегъвам и kami - хартия.

Всъщност оригами изкуството възниква в Китай още през І в. пр.н.е. заедно с производството на хартия, а по-късно (през VІ-VІІ в. от н.е.) е пренесено в Япония от монаси будисти. Първоначално, докато хартията била все още рядък и скъп материал, изкуството на сгъването било разпространено сред по-богатите съсловия. Самураите считали оригами за много ценен подарък, носещ късмет.

В Европа оригами навлиза със завладяването на Испания от маврите през VІІІ в. Тъй като обаче ислямът забранява изобразяването на живи същества, маврите създавали предимно геометричи и абстрактни фигури, с което постепенно оригами изпада в забрава и бива преоткрито в Испания едва в края на ХІХ в., след което е пренесено и в Америка.

Истински популярно обаче изкуството става след атомните бомбардировки в Хирошима и Нагазаки през 1945 г. В историята това е една от големите човеешки трагедии - огромен е броят на жертвите, не по-малък този на облъчените, които заболяват от рак. Сред тежко засегнатите е и момиченцето Садако Сасаки. Знаейки, че не й остава много живот, тя хвърля всичките си сили в изпълнението на една стара японска легенда - който успее да направи хиляда хартиени жерава, ще осъществи своето най-искрено желание.

Първоначално Садако мечтае за своето оздравяване, но после посвещава ентусиазма си на здравето и щастието на децата по целия свят. До смъртта си детето успява да направи 644 малки жерава. Приятелите й правят останалите след смъртта й и я погребват с тях. Тъжната съдба на малката Садако превръща оригами из целия свят в символ на мира и края на войната и ужасите, които тя е донесла.

За най-голям майстор на оригами в наши дни е считан Акира Йошизава, който разработва система за сгъване чрез стрелки и образци. Именно Йошизава превръща сгъването на хартия в истинско креативно изкуство. Той излиза от класическите рамки и създава хиляди модели с концептуално нов дизайн.

Годишнина от рождението му отбеляза дори Google като изписа логото си чрез оригами правилата.