/ iStock/Getty Images
Древно селище в Австралия, за което се счита, че е на около 65 хиляди години, показва, че местните жители - аборигени са яли плодове, ядки, стъбла, печени корени и грудки, съобщава "Дейли мейл".

Учените, изучаващи едно от най-старите местни аборигенски обиталища в Австралия, са открили нови доказателства, че древните хора са яли предимно вегетарианска храна. Екип от учени, ръководен от археолога от Куинсландския университет Ан Флорин, в сътрудничество с група първи австралийци от региона, изследват Majedbebe, едно от най-ранните известни селища в страната, за което се счита, че е на 65 хиляди години. Екипът ни откри находище от дървени въглища, съдържащи следи от различни продукти, които са били сготвени от най-ранните жители на селището", пише вестникът.

Откриха жертви на най-древното масово убийство в Европа (СНИМКИ)

Учените разкриват, че малките парченца храна са се запазили върху дървените въглища при готвене, когато част от храната на древните хора е изпадала от огнището. Тези парчета са се смесили с горещите въглища отдолу и са се превърнали във въглен, което е помогнало да се запазят химически следи, показващи оригиналните съставки", се казва в статията.

"Екипът от учени използва мощни микроскопи за идентифициране на различни химически следи и ги сравнява с различни растения, които обикновено се отглеждат в този регион. Пробите съдържат индикации за 10 различни продукта, включително плодови семена, ядки, части от палмови стъбла, влакна от сладки картофи и черупки на различни костилкови дървета“, се казва в доклада.

"Това показва, че древните хора са яли предимно растителни храни", посочва Daily Mail.