Безсънието намалява мозъчни клетки
Безсънието намалява мозъчни клетки / netinfo

Експерименти с плъхове на екип от Принстънския университет сочат, че липсата на сън засяга частта от мозъка, отговорна за формирането на спомените. Изследователите направили сравнение на животни, които били лишени от сън за 72 часа, с други, които имали нормален режим бодърстване - сън.

Проучването показало, че при тези плъхове, които били лишени от почивка, имало високо съдържание на стресовия хормон кортикостерон. Също така при тях са произведени значително по-малък брой нови мозъчни клетки в частта от мозъка, наречена хипокампус.

Резултатите от тестовете навеждат на мисълта, че повишеното ниво на стресовия хормон, последствие от липсата на сън, може да обясни намаляването на произведените клетки в мозъка на възрастните.

Ръководителката на проекта д-р Елизабет Гулд заяви, че макар и ролята на продукцията на нервни клетки /неврогенезис/ при възрастните да остава несигурна величина, “подтискането на неврогенезиса при възрастните може да лежи в основата на известен познавателен дефицит, свързан с продължителното лишаване от сън”. Хора, които страдат от безсъние, изпитват проблеми с концентрацията и други усложнения.