Американците стават все по-самотни
Американците стават все по-самотни / netinfo

Американците стават все по-самотни. До този извод са стигнали авторите на публикувано вчера изследване, цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Ако през 1985 г., когато е направен аналогичен анализ, средностатитическият жител на САЩ е имал трима близки приятели, то днес са му останали не повече от двама. При това всеки четвърти от общо 1500 участници в анкетата е заявил, че няма нито един човек, с когото може да сподели най-съкровените си преживявания.

Това е огромна социална промяна и тя не е добра за нашето общество, твърди професор Лин Смит-Ловин от университета Дюк, която е водещ автор на изследването. Тя отбелязва, че учените виждат определена връзка между социалната изолация, в която живеят все повече съвременни хора, и все по-голямото разпространение на психическите разстройства сред жителите на САЩ.

На този фон расте и доверието, което хората изпитват към членовете на своите семейства. Ако през 1985 г. на въпроса дали имат пълно доверие на семейството си, положително са отговорили 57 на сто от анкетираните, то сега делът им е 80 процента. От 5 до 9 на сто е нараснал броят на хората, които вярват само на брачните си  партньори.

В изследването не е включен въпрос за причините за по-ограничените близки контакти, но според професор Смит-Ловин те биха могли да се обяснят с факта, че американците работят повече, сключват брак по-късно, имат по-малко деца и пътуват до работа на по-дълги разстояния.