Американците не одобряват бойкотирането на Оскарите
Американците не одобряват бойкотирането на Оскарите / Guliver/Getty Images

Разнообразието или по-скоро липсата му сред номинациите за наградите Оскар помрачава тазгодишната церемония за престижните позлатени статуетки, но 44 на сто от американците не подкрепят виждането да се бойкотира най-голямото нощно шоу във филмовата индустрия, показват резултатите от анкета Ройтерс/Ипсос, предаде Ройтерс.

Това не означава, че американците са доволни от начина, по който Холивуд представя цветнокожите, или че прави достатъчно филми, в които се говори за малцинства.

Робърт Редфорд: Важна е работата, не наградите Оскар

Резултатите от анкетата идват един месец след като стана ясно, че за втора поредна година нито един цветнокож не е сред 20-те номинирани за Оскар-и в актьорските категории и че сред номинираните за приза за най-добър филм не е получилата ласкави отзиви от критиката лента за хип-хопа "Бандата от Комптън".

Тези "пропуски" накараха режисьорите Спайк Лий и Майкъл Мур и актьорите Уил Смит и Джейда Пинкет-Смит да заявят, че ще останат у дома в нощта на 28 февруари, по време на церемонията за Оскар-ите в знак на протест.

Уил Смит няма да присъства на церемонията за "Оскар"-ите

Анкетата Ройтерс/Ипсос обаче сочи, че едва 23 на сто от интервюираните онлайн 2423-ма души са съгласни с бойкота на церемонията. Същият процент от анкетираните няма мнение, а 44 на сто не са съгласни.

Упи Голдбърг: Бойкотът на Оскарите няма да реши расовия проблем в Холивуд

Допитването е извършено около три седмици след като Американската академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда Оскар-ите, оповести, че ще удвои броя на жените и представителите на малцинствата сред членовете си през следващите четири години. Понастоящем белите и мъжете преобладават сред членовете на Академията.

44 на сто от анкетираните освен това отбелязали, че според тях Холивуд има сериозни проблеми с малцинствата, а 30 на сто уверили, че холивудските филми не показват расовите различия в САЩ в истинската им светлина.

Източник: БТА