Загиват ли пъбовете?
Загиват ли пъбовете? / снимки: Gulliver/Getty Images

Те са very British - като кралицата и Бъкингамския дворец, рибата и чипса или чая в пет. Пъбът - традиционната британска кръчма, която е неизменна част от своебразието на Острова, е в упадък. И бавно отмира.

Пъбът е много специално място - той е институция сама за себе си, казва Пийт Браун, който е не само отличен познавач на английската бира, но и автор на книга за историята на британските кръчми и специфичните навици на техните посетители. Традиционният пъб е единствената „безкласова зона” на британското общество - в него се отбиват хора от всички социални прослойки. И никога с нищо не показват дали са по-издигнати или се числят към по-бедните - защото пред бирата всички са равни.

Изместват ги супермаркетите

Вечер пъбовете затварят обичайно в 23.00 - даде ли съдържателят сигнал, че часът е настъпил, всички посетители се подчиняват и напускат кръчмата. За съжаление обаче в последно време за все повече британски кръчми сигналът за затваряне е окончателен - всеки месец се закриват по около 100 от традиционните заведения.

Причините са не само в рецесията, демографските промени и забраната на тютюнопушеното на обществени места, казва Джейн Джефкоут от организацията „Capmagne for Real Ale” (CAMRA), която се застъпва за запазването на пъбовете: „Кръчмите се продават, за да може след това сградата се даде под наем или да се отчужди за строителство на нови жилища. В последно време все повече кръчмарски имоти се изкупуват от вериги супермаркети и се преустройват в техни филиали. Тази тенденция е пагубна, защото пъбовете са важно социално средище - закриването дори и на една кръчма лишава обществото от нещо много съществено”.

Още по-тревожно, според Джейн Джефкоут, е това, че супермаркетите, изместили пъбовете, продават алкохол на дъмпингови цени. И така младите хора могат да се „заредят” порядъчно с евтини напитки преди да се насочат към клубовете, където вече да се напият до безсъзнание. Докато ако пиеха в някоя традиционна кръчма, все пак щеше да им се наложи да спазват известно приличие. Съвсем неслучайно не само CAMRA, но и Съюзът на британските лекари от години се застъпват за въвеждането на минимални граници в цените на алкохола. Но безуспешно - защото лобито на производителите на спиртни напитки е далеч по-силно.

Загиват ли пъбовете
netinfo

Възраждането на класическия ейл

Все пак CAMRA е спечелила досега поне една битка: любителите на пивото във Великобритания преоткриват класическия ейл - а тъкмо него супермаркетите изобщо не могат да им предложат. Междувременно са възникнали множество малки пивоварни, които благодарение на ейла привличат повече клиенти. Проблемът е, че пазарът и пласментът им са твърде ограничени.

Повечето пъбове са под контрола на пивоварните концерни и кръчмарските вериги, които са заинтересовани да пласират най-вече собствените си продукти. Договорните условия с концерните заставят съдържателите да купуват само определени видове бира, и то на твърде високи цени. Приходите са толкова ниски, че кръчмите могат да оцелеят само ако предлагат и колкото може по-разнообразна кухня.