В. Файненшъл таймс: Западът трябва да остане предпазлив в сътрудничеството с Либия
В. Файненшъл таймс: Западът трябва да остане предпазлив в сътрудничеството с Либия / снимки: БГНЕС

Британското издание "Файненшъл таймс" посвещава статия на завършилата визита на Тони Блеър в Либия. Равносметката показа, че срещата на Блеър с полковник Муамар Кадафи тази седмица беше сърдечна. В съответствие с традициите Кадафи великодушно посрещна госта си в огромната си шатра. Блеър пък разкри, че отношенията между двамата са такива, че те дори си говорят на малко име, и обеща, поне според местните медии, че ще поддържа с Кадафи постоянен контакт, след като напусне поста си на 27 юни, отбелязва изданието.

Някой може да се запита дали редовните контакти с полковник Кадафи са за препоръчване, дори и за бивш премиер, пита се изданието и отбелязва, че Великобритания като част от ЕС има желание да развива отношенията си с Либия по две причини. Първата е, че Либия е транзитна страна за хиляди кандидат имигранти за Европа.

Втората причина е, че Либия осъди на смърт пет български медицински сестри и палестински лекар по дело за СПИН инфекция - решение, което ЕС се надява, че Джамахирията ще отмени в идните седмици, допълва "Файненшъл таймс".

В. "Файненшъл таймс": Западът трябва да остане предпазлив в сътрудничеството с Либия
netinfo
Но Тони Блеър и американският президент Буш си имат и друга собствена причина да се погаждат добре с полковник Кадафи, откакто той реши да сложи край преди три години на либийските ядрени амбиции. В следствие на сделката от 2003 г. Либия сега има правото да купува оръжия от Запада.

По време на визитата на Блеър в Джамахирията в придружаващата го делегация имаше и водещ производител на ракети, припомня в. "Файненшъл таймс".

Либия обаче е партньор, на когото не може да се вярва, допълва изданието. Въпреки че страната вече не предизвиква неприятности в региона, както правеше в миналото, нейните злощастни граждани продължават да бъдат лишени от основни свободи като свободата на словото и свободата да се сдружават.

Миналата година Кадафи призова привържениците си да ликвидират неприятелите, които заплашват революционния му режим. Тази година няколко местни бизнесмени бяха арестувани вероятно за сплашване от властите, посочва в. "Файненшъл таймс".

Чуждестранните лидери не трябва да позволяват вниманието им да бъде отвлечено от енергийни и регионални въпроси. Те трябва да упражнят натиск върху полковник Кадафи във връзка с жалкото състояние на правата на човека в Либия. Той трябва да покаже, че неговият режим се е променил из основи. Докато не го направи, Западът трябва да проявява възможно най-голяма предпазливост, когато се съгласява на продажба на оръжия за Либия. Най-добре е Кадафи да бъде възнаграден за отказа си от ядрено оръжие през 2003 г. с по-тесни икономически връзки. Политиката към Либия обаче не трябва да включва подкрепа от Запада на лидер, който си остава авторитарен, непредсказуем и деспотичен, коментира британското издание. (БТА)