В. Файненшъл таймс за промените в кабинета
В. Файненшъл таймс за промените в кабинета / Снимка: Sofia Photo Agency

Британският всекидневник "Файненшъл таймс" публикува в уебсайта си обширна статия за предложените от българския премиер Сергей Станишев нови министри на икономиката и на правосъдието.

Назначаването на двамата нови министри е опит на България да направи стъпка напред в борбата с организираната престъпност. Но фактът, че оглавяваната от социалистите тройна коалиция избра за двата поста политици от по-нисък ранг, показва, че българският премиер Сергей Станишев все още е изправен пред силна вътрешна опозиция срещу опитите му да се пребори с корупцията във висшите етажи на властта, коментират авторите на публикацията, кореспондентите на британското издание в Атина и София - Керин Хоуп и Теодор Троев.

Партията на етническите турци в България - Движението за права и свободи, наложи вето на други предложени за двата поста кандидати в продължителните преговори за промените в българския кабинет, допълва вестникът.

Предишните министри на икономиката и правосъдието подадоха оставки преди повече от шест седмици, в навечерието на доклада на Европейската комисия, критикуващ новите членки на ЕС България и Румъния, че не са се справили със сериозните случаи на корупция. Докладът обаче не препоръча санкции срещу двете крайдунавски съседи, а им отпусна още 12 месеца, за да могат да отговорят на основните изисквания на еврочленството в областта на правосъдието и вътрешния ред. В доклада се отбеляза, че България е постигнала недостатъчен напредък в борбата с организираната престъпност, припомня публикацията.

Като илюстрация на заключението на Еврокомисията авторите на статията във "Файненшъл таймс" посочват стрелбата миналата седмица в София срещу Манол Велев, виден бизнесмен, който миналата година финансира кампанията на Социалистическата партия за преизбирането на Георги Първанов за президент. Това престъпление отново подчерта неспособността на българските власти да се справят с организираната престъпност, допълва британският всекидневник.

Авторите на публикацията припомнят, че местни криминални групировки са отговорни за над 100 поръчкови убийства, извършени в последното десетилетие. Тези убийства остават неразкрити, а следователи, прокурори и съдии твърдят, че са били подложени на политически натиск, за да забавят или прекратят разследванията по тези случаи, коментират двамата журналисти.

За да парира критиките на Европейската комисия, българският премиер Станишев създава национална агенция по сигурността, която ще се бори с корупцията и с престъпността. Тя ще бъде пряко подчинена на премиера и ще обедини разузнавателните операции, които сега се извършват от министерствата на отбраната, вътрешните работи и на финансите. Анализатори обаче твърдят, че напредъкът в България може да бъде бавен, като се има предвид слабото представяне на социалистите на изборите за депутати в Европейския парламент от тази пролет и липсата на натиск от обществото за извършване на реформи в системата на българското правосъдие, пишат в заключение авторите на статията. (БТА)