В Либия размирици, у нас – удари по джоба
В Либия размирици, у нас – удари по джоба / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В Либия размирици, у нас – удари по джоба
38768
В Либия размирици, у нас – удари по джоба
  • В Либия размирици, у нас – удари по джоба

Още в началото на месеца Нуриел Рубини предупреди, че повечето рецесии в световен мащаб започват заради проблеми в Близкия изток. Днес всички погледи са насочени към Либия – както на политиците, така и на инвеститорите. Очаквано, петролът поскъпва на международните пазари, тъй като Джамахирията е една от най-големите световни износителки на черно злато. И тъй като на световните пазари, ако някой каже „А”, азбуката се довършва в другия край на света, логично е да се запитаме как поскъпването на петрола ще се отрази и в България.

Цената на черното злато буквално препуска на световните борси, което няма как да не се отрази и на нашата страна. Според изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев ефектът ще е не просто осезаем, а драматичен. В деня, когато работодателската организация, отчете 157 млрд. лева задължения на фирмите, 1,8 млрд. лева от които – към техните работници, дойде и следващата негативна вест: цените на храните и бензините ще се вдигат.

„Българската икономика е силно чувствителна към изменението на цените. Освен това има един допълнителен фактор – отслабването на еврото към долара. Ние обаче плащаме петролния ресурс в доларови цени, а целият валутен борд е причислен към еврото”, обясни Данев. По думите му поскъпването на петрола означава поскъпване на енергията, транспорта и всички останали отрасли, в които се използва енергия.

Не трябва да забравяме и методологията на изчисление на цената на природния газ, коментира експертът.

Синьото гориво се изменя на база тримесечните промени в цената на петрола, така че ние ще усетим промените още през май.

България пропусна тази много сериозна икономическа възможност да въздейства на цената на зърнените продукти, допълни Божидар Данев. Цената на зърното влиза в основата на хранителната верига, което означава, че поскъпването на петрола ще доведе и до поскъпване на зърното, каза още експертът. Това означава

 

поскъпване на хранителните продукти по цялата верига.

Драматичното е, че в портфейла на българския потребител около 39,9 на сто са хранителни стоки. Това означава, че ударът ще бъде много голям. Веднъж – чрез енергийните продукти и втори път – чрез храните.

Традиционно в България цените на дребно реагират сравнително бързо – в рамките на няколко седмици, коментира от своя страна икономистът Лъчезар Богданов. По думите му поскъпването на петрола вече се усеща у нас, но истинският ефект тепърва предстои. „Ефектът е негативен за широкия кръг потребители, но за бизнеса на петролни продукти това е добра новина”, каза още Богданов.

По думите му в бъдеще ефектът от по-скъпия петрол на международните пазари ще означава

поскъпяване на топлоенергията и електричеството в България.

Според Лъчезар Богданов Близкият изток по принцип не е стабилен от политическа гледна точка регион, затова рискът като цяло се изчислява в цената на суровините от него. Богданов допълни, че петролът не е най-бързо поскъпващата суровина на световните борси. Той даде пример със среброто и захарта, които увеличават цените си доста по-бързо.

В България се работи изцяло с вносен петрол, така че поскъпването на международните пазари неминуемо ще се усети, но никой не може да прогнозира с колко, заяви от своя страна Иван Костадинов, търговски директор на една от водещите фирми в бранша. По думите му

исторически погледнато през януари и февруари цената на петрола винаги е падала.

 

Затова Костадинов се надява размириците в Либия и други страни от Близкия изток да окажат само краткосрочен ефект върху пазара у нас.