Социолози: Меркел поемa отново държавното кормило в Германия
Социолози: Меркел поемa отново държавното кормило в Германия / снимки: Reuters

Близо 62 милиона германци ще гласуват днес за нов парламент в избори, на които се очаква почти сигурна победа на канцлера консерватор Ангела Меркел. Основната въпросителна е кой ще бъде следващият й коалиционен партньор - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), съвместно с която тя управлява от четири години насам, или Свободната демократическа партия - либерали (СвДПЛ).

Всички анкети сочат към нов мандат за 55-годишната Меркел, дъщеря на пастор, израснала в бившата ГДР. Макар и не особено харизматичен лидер, тя е безкрайно популярна в Германия, отбелязва агенция АФП, цитирана от БТА.

Поради сложната избирателна система в Германия за формиране на мнозинство не са необходими 50 на сто от гласовете. Може да са достатъчни и 48 на сто, тъй като партиите, непреминали петпроцентната бариера, не могат да влязат в Бундестага и техните мандати се разпределят между останалите, посочва АФП. Възможните коалиции зависят от резултатите на трите основни партии сред общо 29 участнички. Християндемократическият съюз на Меркел с коалиционен партньор

Социолози Меркел поемa отново държавното кормило в Германия
netinfo

Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) изразява желанието да управлява заедно с либералите от СвДПЛ. Това бе цел на християндемократите и по време на изборите от 2005 г. Те обаче спечелиха с твърде малка преднина и бяха принудени да сключат брак по сметка с ГСДП - сценарий, който може да се разиграе отново.

Според последните проучвания се очаква 35 на сто от избирателите да гласуват за ХДС/ХСС, 25 на сто - за ГСДП, 13 на сто - за СвДПЛ и 11 процента - за "зелените", потенциален партньор на ГСДП.

"Голямата коалиция", която управлява Германия от 2005 г. насам, носи съществена отговорност за вялата предизборна кампания - освен че не им достига политическа харизма, Меркел и нейният съперник социалдемократ Франк-Валтер Щайнмайер управляват съвместно, следователно споделят отговорността за резултата.

Щайнмайер, 53-годишен технократ, чиято кандидатура ще се гласува днес за пръв път, е вицеканцлер и министър на външните работи.

Социолози Меркел поемa отново държавното кормило в Германия
netinfo

По време на дискусия в парламента за кризата, изпратила Германия в най-тежка рецесия от войната насам, наблюдатели коментираха изявленията на двойката "Щайнмеркел". Единствените телевизионни дебати между двамата толкова много приличаха на изпълнено с любезности па-дьо-дьо, че водещият ги нарече "хармонична възрастна двойка".

Предложенията на двете основни партии всъщност се различават доста малко, независимо дали става дума за излизане на страната от икономическата криза, или да бъде защитено твърде непопулярното участие на Бундесвера в Афганистан.

Консерваторите и социалдемократите си опонират по повод въвеждането на минимална заплата за всички и главно във връзка с ядрената енергетика - ГСДП настоява да бъде спазен законът, който предвижда през 2020 г. да започне затваряне на атомните централи, а ХДС приканва да се удължи ресурсът им.

Следващият канцлер ще бъде изправен пред трудни задачи. Ще трябва да направи опит за завръщане към бюджетното равновесие, почти постигнато в Германия преди кризата, без обаче това да е пречка за възстановяването на икономиката. Безработицата в страната надхвърля вече 8 на сто от активното население и се очаква значително да нарасне, тъй като е задържана временно - за няколко месеца, от цял арсенал мерки за недопускане на уволнения.

Ако обаче се сбъднат социологическите прогнози, Ангела Меркел ще има удоволствието да стане домакин на световните лидери по време на тържествата за 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена, на което дължи политическата си кариера. Осезаемо ще бъде наистина отсъствието на президента на САЩ Барак Обама, който планира обиколка в Азия. Тъкмо той обаче подхвърли на Меркел още през юли: "О, победата вече е ваша. Не знам защо се тревожите през цялото време!".