/ БГНЕС
В последните дни чуваме бодри изявления от настоящите власти колко нисък бюджетен дефицит са оставили през февруари 2013 година при оставката си в края на своя първи мандат. Подобни изказвания будят недоумение колко много може да се дискриминира истината и как се разчита на късата памет. Затова да припомним двата най-важни фискални параметри. Това написа бившият министър-председател Пламен Орешарски в социалните мрежи.

"В края на февруари 2013 година – седмица след подадената оставка на първия кабинет на ГЕРБ, бюджетният дефицит на страната възлиза на 732 мил.лв. (по данни на МФ) Това отрицателно бюджетно салдо бе направено само за два месеца. Лесно може да се пресметне за ориентировъчни цели, че ако темпото на натрупване на бюджетния дефицит се бе запазило същото, както първите два месеца, то годишният размер на бюджетния дефицит щеше да надхвърли 4 млрд.лева или над 5 % от БВП. Цифра, далеч надхвърляща Маастрихския критерий от 3%, която щеше да вкара страната отново, както 2009 и 2010 година, в санкционна процедура на прекомерен дефицит по правилата на ЕК. Разликата между сегашните изказвания и тогавашните резултати е доста сериозна, нали...", сподели Орешарски.

"В същото време, фискалният резерв на страната към 28.02.2013 година е 3,9 млрд. лв. – една от най ниските стойности в последните 10 години. За сравнение – в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски 30.07.2014 година фискалният резерв възлиза на 8,9 млрд. лв. И тази разлика е доста сериозна и също не е в полза на сегашните критици.
Тук даже не става дума за изхарчените фискални резерви и натрупаните нови правителствени дългове за периода от средата на 2009 година до февруари 2013 година – общо над 8 млрд.лева. Става дума за елементарно уважение към цифрите и истината", завърши той.