Първата избрана жена президент на Аржентина поема поста от съпруга си
Първата избрана жена президент на Аржентина поема поста от съпруга си / БГНЕС

Когато Кристина Фернандес положи днес клетва като първата избрана жена президент на Аржентина, тя ще осъществи рядко виждано предаване на властта от съпруг на съпруга, което страната се надява да осигури трайно възстановяване от икономическата катастрофа.

Половин десетилетие след почти пълния финансов банкрут, който нейният съпруг и настоящ президент Нестор Кирхнер нарича "икономически ад", Фернандес встъпва в четиригодишен мандат с предизвикателството да продължи възстановяването, през което годишните темпове на растеж надхвърлят осем процента.

"Правителството, което идва, ще бъде много по-добро от това, което си отива", заяви наскоро Кирхнер. Предвидено е той да предаде днес президентските атрибути на Фернандес - изкарала три мандата в Сената и която спечели умело президентските избори, издигната от лявата коалиция Фронт за победа.

Победата й до голяма степен бе обяснена с надхвърлящия 60-те процента рейтинг на одобрение на Кирхнер, въпреки че съпругата му бе похвалена от някои, че е провела кампанията си прозорливо и нестандартно. Като отказа да участва в дебат с когото и да било от съперниците си и даде малко интервюта, Фернандес предпочете да бъде снимана как се среща със световни лидери в чужбина - едновременно за да покаже нюх към международната дипломация и да прикрие липсата на опит в изпълнителната власт.

По време на кампанията тя бе сравнявана с кандидатката за номинацията на Демократическата партия за предстоящите догодина президентски избори в Съединените щати Хилари Клинтън; и двете са влиятелни сенатори, придружили съпрузите си по пътя им от губернатори на малки щати до президентския дворец, преди сами да се кандидатират за най-високия пост в държавата.

Фернандес се присъединява към Мишел Бачелет в съседно Чили като втората жена президент в Южна Америка. Това стана възможно след като тя спечели 45 на сто от гласовете срещу разделената опозиция на 28 октомври.

В международен план, изглежда малко вероятно Фернандес да промени съюза на Кирхнер с левичарите от Латинска Америка, сред които венецуелският президент Уго Чавес, но е възможно да установи по-добри отношения със следващия американски президент.

У дома, новият аржентински президент ще се опита да отстрани някои проблеми, влачещи се от мандата на Кирхнер: инфлацията, която работещите в частния сектор икономисти изчисляват в двуцифрени числа, корупционните скандали и една периодично проявяваща се енергийна криза. Безработицата се е окопала на равнище от близо 10 на сто, в капана на бедността е хваната една четвърт от 39-милионното население, а администрацията на сегашния президент е обвинявана в прикриване на истинското равнище на инфлацията, за да представи икономиката в по-добър вид, отколкото е в действителност.

"Кристина я чакат трудни задачи", призна самият Кирхнер. Той обаче твърди, че предава на Фернандес една държава, която почти се е върнала към нормалното след кризата от 2001-2002 г., белязана от стремително обезценяване на песото и оставила след себе си дълг от 100 милиарда долара.

Кирхнер предоговори изплащането на задълженията, а възстановяването притъпи спомените за гладните хора, ровещи за храна в кофите за боклук, и за протестиращите пред банките клиенти, загубили спестяванията си за една нощ.

Устойчивото възстановяване ще е приоритет за Фернандес. Профсъюзите, които искат повишаване на заплатите, обаче ще отправят предизвикателство към правителството, а спорадични кризи на недостиг на енергия може да навредят на растежа, твърди аржентинският анализатор Росендо Фрага.

Нейното политическо предизвикателство ще е да избегне неминуемата амортизация, която обикновено влече след себе си вторият мандат, отбелязва Фрага.

Риърдан Роут, ръководител на изследванията на западното полукълбо в университета "Ес Ей Ай Ес Джон Хопкинс", заяви, че страната е облагодетелствана от една благоприятна световна икономика и рязко нарастващите приходи от износни мита на фона на стремително покачващите се цени на зърното.

Ако някъде има забавяне, тя ще плати цената, предупреди Роут. Първата жена президент на Аржентина бе Исабел Перон - втората съпруга на някогашния силен човек Хуан Перон. Тя пое властта, когато той почина през 1974 г., и бе отстранена с държавен преврат 20 месеца по-късно. /БТА/