Поредица от статии за България във Файненшъл таймс
Поредица от статии за България във Файненшъл таймс / netinfo

Авторитетният британски вестник "Файненшъл таймс" помества днес поредица от статии за България. В материалите в рубриката "ФТ Доклад - България 2007" са разгледани разнообразни теми - от първите месеци на страната ни в Европейския съюз, през ролята на президента Георги Първанов и учителската стачка до възможностите и рисковете пред потенциалните инвеститори.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че нито една държава не е получила толкова забележително посрещане при присъединяването си към Европейския съюз както България. Вестникът има предвид освобождаването през юли на българските медици в Либия след осем години, прекарани в затвора. Вестникът цитира президента Георги Първанов, който отбелязва, че съюзът е започнал да работи по случая веднага щом е станало ясно през 2005 г., че ще приеме България и Румъния.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че според изчисления около един милион българи - 12 на сто от населението, са напуснали страната от началото на 90-те години.

Вестникът посочва, че ниските заплати, наред с перспективата за присъединяване към ЕС, са помогнали за привличане на все повече преки чуждестранни инвестиции, надхвърлящи 10 на сто от брутния вътрешен продукт през последните две години. Растежът на производителността на труда обаче се е забавил с 50 процента между 2003 и 2005 г., според доклад на Световната банка от юли, което означава, че българските компании започват да губят позиции в момент, когато европейското членство на страната ги излага на конкуренцията с пълна сила.

"Файненшъл таймс" цитира Световната банка, че достигането на жизнения стандарт в Европейския съюз не е отвъд възможностите на България, но според най-оптимистичния сценарий ще отнеме 30 години.

Вестникът се спира и на негативните демографски тенденции и други въпроси, свързани с развитието на страната. "Файненшъл таймс" дава пример и с крайно различния опит от инвестирането в България на две компании - "Хюлет пакард", която разширява бизнеса си, и канадската "Дънди прешъс метълс", която планира да пренасочи свой проект към Сърбия, тъй като правителството бави решението си.

В друга статия "Файненшъл таймс" отбелязва, че България я чака дълъг път в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

В следващ материал вестникът цитира български анализатори, че президентът Георги Първанов се е превърнал в главен преговарящ на страната с Русия след оставката на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. "Файненшъл таймс" коментира, че новата роля на Първанов задълбочава влиянието му във вътрешната политика, въпреки че според проучванията на общественото мнение е бил изпреварен като най-популярен политик от кмета на София Бойко Борисов.

В друга статия вестникът пише, че инвеститорите трябва да действат предпазливо в България. Инвестирането на един нововъзникващ пазар изглежда много привлекателно с обещанието за изключителна възвращаемост, но българският пазар на недвижими имоти се промени значително в сравнение с времето, когато дойдох за първи път преди три години, отбелязва авторът на този материал Хю Фрейзър. Той предупреждава, че освен възможности за сделки с голяма възвращаемост има и високи рискове.

В няколко материала "Файненшъл таймс" разказва за различни възможности за инвестиране в България. Вестникът се спира в друга статия на учителската стачка и по-общо на проблемите в образованието.