Петте големи събития, които придадоха облик на отиващата си година
Петте големи събития, които придадоха облик на отиващата си година / снимкa: Reuters

Действията на управителя на Европейската централна банка Марио Драги за спасяване на единната европейска валута са най-важното от петте събития, определили облика на отиващата си 2012 година, според рейтинга на вестник "Файненшъл таймс".

"Ако еврозоната отново навлезе в спиралата на кризата, тогава обещанията на Марио Драги "да направи всичко необходимо", за да спаси еврото, както и неговото обещание за потенциално неограничено изкупуване на облигации, могат да се превърнат просто в бележка под линия в аналите на историята. Но за момента намесата на Драги несъмнено е едно от петте най-важни събития на годината". На второ и трето място са класирани войната в Сирия и идването на "Мюсюлманските братя" на власт в Египет, което показва, че Близкият изток продължава да изсмуква времето, енергията и нервите на световните лидери, посочва вестникът. "Какво ще дойде след режима на Асад е пълна мистерия. Но изборът на Мохамед Морси за президент в Египет е най-важният индикатор накъде е тръгнал този район. Победата на Морси на изборите и присъствието на ултраконсервативните салафити в египетския парламент са доказателство за засилващото се могъщество на политизирания ислям. Фактът, че Морси успя да докара оспорваната конституция до референдум подсказва, че арабският либерализъм ще продължи да отстъпва и догодина", посочва "Файненшъл таймс".

През отиващата си година бяха избрани лидерите на четири от петте най-големи икономики в света. В САЩ и Франция имаше президентски избори, в Япония либералдемократите се върнаха на власт, а в Китай бе избран нов генерален секретар на комунистическата партия.

Ако Си Цзинпин се окаже реформатор, тогава изборът му на върха на властта в Китай несъмнено ще се превърне в едно от най-значимите събития на 2012 година. Що се отнася до Франсоа Оланд във Франция, то той едва ли е реформатор. А в Япония нито един от лидерите й през последните 20 години не е успял да извади страната от икономическия ступор.

Затова сред петте най-важни единственото събитие, свързано с избори, е преизбирането на Барак Обама, макар че и този избор - от практическа гледна точка - не промени нищо. Но преизбирането на Обама е признак за последователност. "Вярно е, че светът щеше да се чувства по много по-различен начин, ако сега чакахме Мит Ромни да положи клетва", посочва вестникът.

На пето място в класацията на важните политически събития на "Файненшъл таймс" е спорът между Пекин и Токио за суверенитета върху няколко необитаеми острова в Източнокитайско море. Това е стряскащ признак за бъдещето - не на последно място заради факта, че Вашингтон даде да се разбере, че оспорваните острови попадат в обхвата на договора за сигурност между Япония и САЩ.

Има и други събития, които също можеха да попаднат в "топ пет", посочва вестникът. Ураганът Санди удари Ню Йорк и не е изключено това да е повлияло на резултата от президентските избори. При това природата удари в момент, когато американските политици на практика се бяха отказали да говорят за климатични промени - сега този проблем бе върнат в дневния ред. По същия начин масовото убийство на деца в Кънектикът може да се отрази върху контрола над огнестрелните оръжия в САЩ. (БТА)