Фермери предизвикаха криза в управлението на президента на Аржентина
Фермери предизвикаха криза в управлението на президента на Аржентина / снимкa: БГНЕС

Буенос Айрес - Кристина Фернандес, бившата първа дама и сегашен президент на Аржентина, се скара с всесилните едри земевладелци, което доведе до стачки, продоволствена криза и улични сблъсъци само три месеца, след като тя пое поста от своя съпруг Нестор Кирхнер. Г-жа Фернандес също като своя съпруг спечели властта с обещания за популистки институционални реформи, гарантиращи, че страната никога няма да се върне към военната диктатура отпреди 30 години. На практика обаче тя разочарова мнозина, които се надяваха, че ще бъде по-прагматична от съпруга си, и успя да разгневи фермерите, които отглеждат най-ценната експортна стока на страната - соята. От три седмици насам фермерите стачкуват против предложеното увеличение на износните мита за соята и слънчогледовото семе от 35 на най-малко 42 процента. Те блокираха стотици пътища, като лишиха Буенос Айрес и други големи населени места не само от зърнени храни, но и от незаменимото за местната кухня говеждо месо.

Особено по-дребните фермери се оплакваха, че не могат да свързват двата края при по-високите мита. Те бяха толкова разгневени, че когато правителството предложи да бъдат отменени износните мита за по-дребните производители, първоначално предложението бе отхвърлено. "То е твърде неясно, още не сме видели подробностите", оплака се лидерът на фермерите Рикардо Дагото. До голяма степен гневът на фермерите бе предизвикан от двуличната роля на един от водачите на протеста - Луис Д'Елия, бивш служител в кабинета на президента Кирхнер, а сега действащ като марионетка на неговата приемничка Кристина Фернандес, мотивирана, както той твърди, от "омраза към подлите олигарси". Докато фермерите и техните поддръжници демонстрираха в Буенос Айрес миналата седмица, удряйки тигани и тенджери, Д'Елия предвождаше група контрадемонстранти, които се сбиха с фермерите пред една от правителствените сгради. На следващата вечер Д'Елия стоеше на почетно място точно зад Кристина Фернандес, докато тя произнасяше реч в защита на предложението си за повишаване на митата върху соята и убеждаваше фермерите да спазват обществения ред. Официално той говори единствено от свое име - той беше изхвърлен от правителството на Кирхнер, защото изрази подкрепа за радикалния режим на Иран - но запази кабинета си в сградата на правителството и много аржентинци са вбесени от очевидно близките му контакти с президентската двойка. "Каква разлика има между правителството и Д'Елия, щом той е отговарен за опазването на обществения ред чрез недопустимо агресивни думи и действия?", писа журналистът Хоакин Моралес Сола във вестник "Насион". Фернандес смята новите мита като част от провъзгласената си политика на преразпределение на богатството, най-общо казано, от едрите производители и търговци в полза на бедните.Тя отхвърля недоволството на фермерите като "протест на богаташите".

Триседмичният конфликт обаче засегна всички аржентинци, като доведе до повишаване на цените на хранителните продукти и почти опразни рафтовете на супермаркетите.Неизбежно е аржентинците да се разгневят, лишени от любимото си говеждо - все едно да отнемеш пастата на италианците и сиренето на французите. Всъщност в основата на спора е нарастващата зависимост на страната от соята като основна износна култура. Това, разбира се, задоволява нарастващото търсене на соя в Азия и осигурява на страната ценни приходи, но предизвиква и сериозна загриженост за местното производство на хранителни продукти, загуба на работни места, съмнения в разумността на монокултурното селско стопанство и куп екологични проблеми - от обезлесяване до замърсяване на водите. Лидерът на фермерите Дагото обяснява, че неговият съюз винаги се е възпротивявал на "соевизацията" на Аржентина, но увеличаването на износните мита не е решение. "Хората не разбират, че много от нас са само дребни производители. Ние се нуждаем от правителствена политика, която прави разлика между едри и дребни фермери и стимулира и други селскостопански дейности, освен отглеждането само на една култура", казва той.

/БТА/