България изпълнява препоръките на ЕК
България изпълнява препоръките на ЕК / netinfo

2 месеца след последния мониторингов доклад на ЕК, смятате ли, че България изпълнява стриктно препоръките от доклада?

България има реален прогрес и съвсем спокойно мога да заявя, че страната ви изпълнява препоръките на Европейската комисия. Що се отнася до борбата с организираната престъпност и корупцията, този въпрос трябва да го зададете на други комисари, моята област е социалната политика, безработицата. Не познавам проблемите на съдебната система, те са вън от моята компетенция.

Г-н Шпидла, нека да поговорим за работата на България в социалната сфера, за която вие отговаряте. В момента минималната заплата в България е 160 лева, догодина тя ще стане 170 лева. Страната ни е с най-ниски доходи на населението. Какви рискове крие това за българите и за европейците ?

Има страни в Европейския съюз, в които няма такова понятие като минимална работна заплата. Ако в България съществува минамална работна заплата, това не е въпрос към Европейската комисия. Европейският съюз може да отоговоря за бедността, как може да бъде тя да бъде преодоляна.

Как може да бъде преодоляна бедността в България ?

Най-важните неща за преодоляване на бедността са икономическия успех и социалния диалог.

Реални ли са опасенията на европейските държави, че след членството на България и Румъния в ЕС, ще има нова вълна от евтина работна ръка към Европа?

Подобна опасност никога не е била обоснована. Много добре знаете, че подобно нещо се говореше за страните, които влезнаха в Европейския съюз през 2004 година и тези опасения не се оправдаха. Също така има и преходен период, в който българите няма да имат право да работят в държавите членки на ЕС. Много от тези страни обаче премахнаха този преходен период. Имах възможността да говоря с някои от социалните министри и те ми казаха, че премахването на преходния период не се е отразил по никакъв начин. Тоест подобни опасения са неоснователни и нереални.

Мнозина българи смятат, че след членството на България в Европейския съюз ще обеднеят. Реални ли са техните страхове?

Отговорът на този въпрос е много сложен. Например българското правителство може да види в историята на Европейския съюз решението на този проблем. В нито един случай страна, която е влязла в ЕС не е станала по-бедна. Всички нови членки, макар и за различен период от време, прогресираха. Гърция напредна, Испания прогресира. Отличен пример за напредък е Ирландия, тя беше най-бедната страна при влизането си в ЕС, а сега може да служи за пример за всички новоприети членки. Не виждам никаква причина след приемането на България в ЕС, страната ви да стане по-бедна. В Полша например хората се опасяваха, че цените ще се повишат, това не се случи, имаше и опасения, че цените на жилищата ще достигнат необикновени суми, и това не се случи. Нито едно от опасенията не се случи. Така че българите не трябва да се страхуват.

През последните години безработицата у нас е около11-12 на сто. Къде се подрежда България по ръст на безработицата сред останалите европейски държави ?

Безработицата в България е малко по-голяма от тази в Европейския съюз, където тя се движи между 8 и 9 на сто. Тоест само два процента ви делят от стойностите в Европейския съюз. Тази разлика не е фатална и може да се преодолее. Преди да влезе в Европейския съюз, безработицата в Полша беше 17 процента, в Словакия също 17, в Унгария и Чехия безработицата беше около 9 процента. Във всички страни, които влязоха в ЕС, безработицата се понижи, не толкова бързо, не се понижи. Очаквам същото да се случи и в България.

България винаги е била критикувана за състоянието на социалните си домове( домовете за деца с увреждания, домовете за деца без родители ). Виждате ли прогрес в това отношение или в доклада през октомври страната ни отново ще заслужи критики?

Тази критика от страна на Европейския съюз е абсолютна обоснована. В последно време обаче се забелязва прогрес в тази област. Българското правителство предприе мерки и стратегия и мисля, че нещата вече са по-добре. Но въпреки това, сравнение с другите страни членки, в тази област, България доста изостава.

Смятате ли, че България полага достатъчно усилия по отношение на промяната на законодателството си, свързано с осиновяванията? Бихте ли сравнили ситуацията в България с тази в Румъния по отношение на осиновяването?

Не мога да направя подобно сравнение, защото за това се изисква много подробно задълбочаване в проблема, чрез методи, които са много сложни. Единственото нещо, което мога да кажа е, че България прави усилия, не само в тази област, но и във всички останали, виждат се и резултатите и властите взимат много несериозно всички проблеми.

В България често има скандали, свързани със злоупотреби с европейските пари, които са предназначени за интеграция на ромското малцинство. Как тези злоупотреби могат да бъдат спрени?

Когато България получи пари от Европейския социален фонд, тези пари се следят от системата за одит и контрол. Действително в тази сфера не всичко е наред,но и тук има прогрес. Получихме информация за използването на някои от тези средства. Но отговорността за правилното използване на парите е на властите в България. Парите трябва да се използват, за да се подобри социалното положение на ромите.

Какво още трябва да направи страната за интеграцията на ромското малцинство?

Най-важното е да има стратегия. А такава в България съществува и се опира на намирането на работа, подходящо образование и дом за малцинствата. Шансовете за социален успех между ромите и българите също трябва да бъдат равни. Трябва да се използват, както говорихме вече, и фондовете на Европейския съюз.

Преди 2 седмици няколко евродепутати спряха събарянето на незаконното ромско гето в София. Мотивът им беше, че така се нарушават правата на ромите. Има ли право евро парламента се бърка във вътрешните работи на страната ни според вас ?

Естествено, че Европейският парламент има правото да се произнася по подобни случаи. Когато в Европейското законодателство е записано, че се нарушават правата на хората, то комисията може да се произнесе. Не може да се нарушава европейското законодателство. Щом България влиза в ЕС, то тогава тя трябва да се съобразява със законите. Регистрирах, че този случай, на разрушаване на ромските гета, е вече спрян. Ще търсим варианти за окончателното решение на този случай. Но пак казвам, Европейският съюз е в пълното си право да се произнася по този въпрос.