Буш: Враговете ни измислят начини да вредят на страната ни, също като нас
Буш: Враговете ни измислят начини да вредят на страната ни, също като нас / снимки: БГНЕС

Джордж Буш напуска поста си с рекордно ниско одобрение в социологическите анкети – под 30 процента, което обаче е по-високо в сравнение с популярността му в повечето други страни.

Критици в САЩ и чужбина често се питат как е могъл да бъде избран два пъти за президент на фона на продължаващите войни в Афганистан и Ирак, и факта, че терористичният водач Осама бин Ладен все още е на свобода седем години след 11 септември, а американската икономика е в най-големия упадък от десетилетия.

В навечерието на изборите от 7 ноември 2000 г., които Буш спечели след продължителна съдебна битка, на едно предизборно събрание в Арканзас, той изкова нов термин: "Те ме злеподцениха". Това нямаше да е единственият случай, при който опонентите на Буш ще го "злеподценят", нито ще е последната му недомислица.

Склонността му към словесни грешки и други гафове създаде цял малък бизнес, който сега вероятно ще се стопи, както цялата икономика. Книгите на американския журналист Джейкъб Вайсберг за Буш станаха международен бестселър.

Често описван като невежа, Буш има научни степени от двата най-престижни университета в САЩ – бакалавър от Йейл и магистър по бизнес администрация от Харвард.

Буш често е ставал за посмешище, когато е говорил за образованието. Много преди да се съсредоточи върху тероризма и Ирак, той избра за централна тема на първата си предизборна кампания подобряването на училищното образование. В началото на 2000-а година, когато се бореше за републиканската президентска кандидатура, той каза на предизборна проява в Южна Каролина: „Обществото трябва да зададе въпроса – "Учи ли нашите деца?”.

През първите шест месеца от първия му мандат Конгресът прие неговия закон "Образование за всички деца". Законът наложи в обществените училища редовно да се оценяват знанията на учениците, за да има постоянен напредък. Критици се оплакваха, че това води до претоварване в училищата и залитане по стандартни тестове.

Защитавайки вътрешнополитическото си наследство, Буш разясни позицията си по въпроса през 2007 г. след излизането на доклад за подобряването на резултатите при националните тестове. "Както показва вчерашния положителен доклад, дететата наистина трупат знания, когато стандартите са високи и резултатите се отчитат", каза той.

Буш има навика да преиначава известни поговорки.

През 2002 г. в Тенеси на проява за патриотично възпитание той се отплесна и заговори за отказа на Саддам Хюсеин да съдейства на оръжейните инспекции на ООН: "Ако ме заблудиш веднъж, срамота, срамота за теб. Заблуди ме – не може вечно да бъдеш заблуждаван". (вместо Ако ме заблудиш веднъж, е срам за теб. Ако ме заблудиш втори път, е срам за мен. – б.ред.)

В предизборната кампания през 2004 г. Буш разясняваше положителните страни на закон в областта на отбраната. "Нашите врагове са изобретателни и находчиви, такива сме и ние", каза той. "Те постоянно измислят нови начини да вредят на нашата страна и на нашия народ, също като нас".

Той проявяваше истинско творчество в обезобразяването на езика. През 2006 г. се обяви за "решител". По-късно същата година каза пред Си Ен Би Си, че обичал да използва Гугъл-а, за да разглежда сателитни снимки на тексаското си ранчо. По време на втората си предизборна кампания Буш се опита да разпръсне "слухове по интернетите" за задължителна военна служба.

Буш неведнъж се е излагал в чужбина – и на лична, и на икономическо сътрудничество (АПЕК) през 2007 г. в Сидни, Буш я нарече "среща на ОПЕК" (Организация на страните износителки на петрол), а по-късно каза, че австралийският премиер Джон Хауърд е посетил "австрийските войници".

В края на срещата, позирайки за групова снимка пред прочутата сграда на операта на Сидни, всичките 20 лидери бяха облечени в еднакви австралийски мушами. Следвайки указанията на фотографа, всички махаха за поздрав с дясната си ръка. Застанал в края, само Буш махаше с лявата.

Каквато и да е оценката на историята за наследството му, Буш често проявява добро чувство за хумор. На конгреса на републиканците през 2004 г. Буш призна, че му се случва да прави гафове.

"Понякога се налага хората да поправят английския ми", каза той. "Разбрах, че имам проблем, когато Арнолд Шварценегер започна да го прави." Натурализирани граждани като родения в Австрия калифорнийски губернатор не могат да бъдат избирани за президент.

Кой ще продължи словесната традиция Буш след изтичане на мандата му на 20 януари? Новоизбраният президент Барак Обама е добър оратор, който много внимава да избягва грешките на езика. С това може да се заеме Джо Байдън, чието единствено конституционно задължение като бъдещ вицепрезидент е да дава решаващ глас при равен брой гласове "за" и "против" в Сената.

Септемврийската финансова катастрофа на Уолстрийт бе многократно сравнявана с борсовия срив от 1929 г. В разгара на кризата в интервю за Си Ен Би Си Байдън даде своя, напълно погрешна версия за историята: "Когато борсата се срина, Франклин Д. Рузвелт излезе по телевизията."

Само че ФДР, който успокояваше нацията по радиото по време на Голямата депресия, беше избран за президент едва през 1932 г., а щеше да стане първият, появил се по телевизията президент, чак през 1939 г.

Това беше добър старт за Байдън, който има зад гърба си много спорни изказвания и дори случаи на плагиатство. (БТА).