Учудва ме, че няма ентусиазъм за гласуване, заяви Сакскобургготски
Учудва ме, че няма ентусиазъм за гласуване, заяви Сакскобургготски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ние толкова десетилетия сме били лишени от гласувания и ме учудва как и днес няма желание и ентусиазъм за гласуване.

Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски пред bTV. По думите му „една страна не може да се управлява само с добри желания, проби и съвършено нови работи, тъй като има Конституция, правила".

„Но да се отрича всичко и да се тръгне пак от нулата, е дефект и едва ли е реалистично", убеден е Сакскобургготски.

За предстоящите избори бившият премиер каза, че в момент на криза е логично да има и по-крайни изказвания, които не водят до нищо практично. "Важното е да се гласува. Там е отговорът за всякакви проблеми - масовото гласуване, защото там всеки може да си каже думата", добави той.

"Понякога мисля, че изпадаме в отчаяние и се съжаляваме и това много пъти води до това човек да вдигне ръце и да каже: „Няма накъде". Ние много пъти гледаме на негативното повече, отколкото на положителното или може би толкова години преди 1989 г. сме привикнали някой да се "грижи", да се разпорежда и ние без прекалено много инициатива да си живеем", заяви Сакскобургготски.

Бившият премиер обясни, че в демократични страни не е виждал правителства, които да действат злонамерено или с една-единствена цел - да грешат или да не се съобразяват с действителността. „Да се сатанизира или да се използва предишното, за да се управлява човек и то не е най-редното. Да си спомняте да съм казал една лоша дума или критика за предшествениците ми - не", подчерта Сакскобургготски. Той е убеден, че Тройната коалиция е изпълнила ролята си.

Друго признание, което направи, е, че не е бил подготвен практически за партиен лидер. "Призванието ми 50 години е било друго, за друга функция съм бил подготвен. Би било много здравословно да се намери начин да се прекрати политическото номадство, това е вредна практика и подменя вота", каза още Сакскобургготски, цитиран от БГНЕС.