В. Танов: Не расте контрабандата при цигарите, но ще паднат приходите от акциз
В. Танов: Не расте контрабандата при цигарите, но ще паднат приходите от акциз / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Интервю на Йовка Йовчева с изпълнителния директор на Агенция Митници Ваньо Танов
54236
Интервю на Йовка Йовчева с изпълнителния директор на Агенция Митници Ваньо Танов
  • Интервю на Йовка Йовчева с изпълнителния директор на Агенция Митници Ваньо Танов

Спад в приходите от акциза на цигарите след въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места в началото на юни очаква директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов. В интервю за „Дарик кафе" той прогнозира, че през втората част на тази година в хазната вероятно ще влязат в най-добрия от финансова гледна точка вариант 100 млн. лева по-малко от акциз върху цигарите.

„Аз не смятам, че контрабандата на цигари расте, съдя го по приходите. В сравнение с предходната година за петте месеца агенцията е събрала 62 млн. повече", заяви още шефът на митниците.

Със „силно чувство за хумор" Ваньо Танов си обясни вчерашната декларация на общински съветници от СДС в Свиленград, в която местната власт поиска в града да бъде преместено главното управление на митниците. Свиленградски общинари огласиха позицията си на фона на намерението на властта да премести Агенция „Митници" в Русе, при това дни след заявката, че митническото управление в техния град може да бъде закрито. Декларацията, предложена от сините общинари, се очаква бъде обсъждана на извънредна сесия на Общинския съвет на Свиленград в понеделник.

Отвъд по-общите въпроси, свързани с местенето, вече решена ли е в значителна степен, съдбата на митницата в Свиленград? От Пловдив или от Бургас е по-удачно тя да се управлява, на фона на това, което показаха резултатите там от едни ваши тестове за лоялност?

Не мога да говоря, че е решена съдбата, тъй като аз на последната среща, която имах с целия състав на Митница Свиленград обрисувах цялото положение, те го знаят какво е. Казах им, че в рамките на 3 месеца ще тече сериозен мониторинг, след който мониторинг, ще се вземе решение кое е по-целесъобразно - да съществува една митница, недокомплектована, липса на качествени кадри или да бъде разформирована митницата и да бъдат засилени пунктовете като „Капитан Андреево" с повече хора, бюрата в Хасково и Кърджали. И с течение на времето, тъй като там се създава нов терминал, да се създава този човешки потенциал. Наистина това е въпрос на един много сериозен анализ. Но като цяло, освен корупцията, липсва достатъчно кадрови потенциал в този регион.

Не се развиват ли тези кадри или трудно се намират нови, които да отговарят и на тестовете за лоялност? Защото даже щях да ви питам дали се изчистиха тези съмнения около тестовете. Много от служителите скочиха, че въпросите били подвеждащи, но пък резултатите бяха стряскащи. Близо две три да кажем най-грубо от състава, някак не се вписва във вашите изисквания за лоялност.

Аз съм дълбоко убеден и вярвам, защото в света няма друга методика, която да е измислена и тази методика държавите от ЕС я прилагат повече от 20-30 години. Тези тестове са разработени извън България. Разбира се, те са лицензирани за нашата страна. Това, което е, че проверката по тези тестове не става тук, тя е компютърна, не могат да бъдат манипулирани. А всеки един психологически тест, то това му е задачата - такива да му бъдат въпросите, че да очертаят що за човек е. Защото има въпроси, на които в личен план отговаряш по един начин, когато е в друг план, отговаряш по друг начин. Не може да отговаряш, примерно - никога, никога, никога... Не може да отговориш примерно, че ако си семеен 30 години, че никога не си се скарал с жена си.

Абсолютно категорично и аз го потвърждавам.

Точно на ето такива въпроси с - никога, никога, значи ти се стремиш по някакъв начин... Другите въпроси, които ти се струват отвлечени, те те хващат, че в предходните си излъгал. Така че винаги се очертава една реална...

Общата картина, като се дръпне чертата може да се види на кои хора може да се разчита.

Точно така.

А този тест кога ще бъде приложен на другите гранични пунктове? И имате ли притеснения, че ще се окаже, че и там картината не е по-добра?

Текат конкурси, знаете че последния рентген до дни ще дойде, има 8 рентгена и ние се нуждаем от кадри по отношение обслужването на тези рентгени. Веднага ще отворя една скоба - вчера имаше конкурс за Свиленград за оператори на рентгенови системи.

За тези нови рентгени.

За тези нови рентгени.

И се оказа, че няма хора?

Да, че няма хора...

Че няма желаещи или, които да отговарят?

Не, има желаещи, но не можаха да преминат през... Защото не са само тестовете за лоялност. Примерно, за рентгените се иска и специално образование, защото това е наистина доста сложна техника. Тези рентгени, които ние закупуваме, са последно постижение в тази област.

Вероятно по шенгенски изисквания.

И изисква хора с доста широки познания. Ако щете, стокознание, ако щете и познания в областта на електронните технологии, информационните и т. н.

Да кажем - икономисти, инженери, ако имат интерес, да се обърнат към вас. Очевидно търсите такива хора.

И почти окомплектовахме навсякъде, без Свиленград. И от тази гледна точка, от няколко дни водим едни разговори с областния управител на Хасково и аз много благодаря, че се отзова на този разговор... Ние търсим да намерим жилища в този регион и, когато обявяваме следващия път конкурс, да могат да кандидатстват и други хора от страната, при условие че им е осигурено жилище. Защото заплатите не са толкова големи, че да плащаш наем и да живееш примерно извън...

Т.е. на кадърните хора им предлагате и това, за да могат да дойдат?

Точно така.

Местните, очевидно вече са се изчерпали или всички са се заразили от историята с корупцията?

Това не е моя работа, но би могло да се направи едно проучване и да се види какъв е броят, съотношението примерно, на хората с висше образование в този регион, да се види какъв е потенциалът. Според мен, има недостатъчен потенциал.

Калотина, Кулата, те ли са следващите, които ще минават на тест?

След като завършат тестовете, които се провеждат сега във връзка с конкурсите, защото много хора кандидатстват. Примерно за 9 бройки в митница Лом, кандидатстваха 258 човека.

А там особено тежка е ситуацията с безработицата.

Това изисква доста усилия на екипа, който е „Човешки ресурси". И при първа възможност ще бъде проведен тест и в друга митница.

Няма да кажете коя?

Да.

Да бъде елемент на изненада.

Да, да има такъв елемент на изненада. И този тест ще бъде проведен, за да сравним резултатите на едната и на другата. И да направим някакъв анализ, защото сега няма с какво да го съпоставим. Дали положението като цяло е такова или има разлика в различните митници. По отношение на човешкия потенциал и подготовката на служителите има такава разлика и тя е много голяма.

 

Никак ли не виждате опция Агенция „Митници" да тръгне на юг? Вчера общинарите от Свиленград /бел. ред. от СДС/ казаха, в своята декларация, „Капитан Андреево" е на главния шосеен път от Западна Европа през Истанбул за Азия. Ето тук е външна граница на Евросъюза, тук е мястото на Агенция „Митници", а не в Русе.

Аз отчитам, че Общинският съвет има силно чувство хумор.

Хумористино Ви се вижда?

Да.

Никак не реалистично?

Не, не е реалистично. А що се отнася до „Капитан Андреево", той наистина е един от най-сериозните пунктове и затова се полагат и такива усилия. Но пункт и митница са съвсем различни неща.

Факт.

Едното е структура, която има други задачи, а „Капитан Андреево", като пропускателен пункт, неговите функции, естествено, че ще бъдат засилвани, защото той наистина е най-сериозният пункт. И затова са тези усилия.

Явно няма шанс на юг да се гледа, по-скоро към Русе ще е посоката, с уговорката, че все пак това е решение на правителството. Все пак, откога се тръгва дори и частично към Русе? Симеон Дянков, финансовият министър, каза поетапно ще се прави това, за да няма трусове. Вие как във времето го виждате и дали говорихте вече по темата?

Аз по тази тема съм изказал моето лично мнение. Дали за Русе ще тръгва или за друг град, за мен няма никакво значение. По принцип.

Русе Ви е по-така.

Не, тук въпросът е според мен да се направи един много сериозен анализ в страната и тези региони, които имат съответния потенциал да бъдат избрани, и там да бъде преместена постепенно част от администрацията, която е сега в София. Защото трябва да има и висше учебно заведение. Примерно, ако бъде преместена в Русе, тогава веднага може във висшето учебно заведение да бъде създадена такава специалност. Тя в дългосрочна перспектива ще произвежда кадри. Тези кадри ще знаят, че като завършат, оттам ще могат и имат къде да отидат на работа в този регион. Преподавателите пък ще бъдат примерно от Централното управление, защото те са подготвени. Няма друг кой по-добре да познава тази материя. Те са експерти в Европейската комисия и т. н., с много голям опит. Едното дава тласък на друго, на друго, следващо.

Очевидно има плюсове много за Русе, но във времето как това би се разположило?

Аз не искам да говорим само за митницата и само за Русе. Защото това се практикува в цяла Европа. Видя се, че тази политика за концентриране в столиците...

На всички по-големи държави, дори в Европа е така.

Точно така. То сега едно разсредоточаване, създаване на работни места. Защото в София, аз много пъти го казах и вчера го казах: на всеки един конкурс дори бройките да са за София, за столичната митница идват хора, което са от провинцията и от другия край на България. Идват хора, които наистина са завършили тук с отличие, те работят като сервитьори, бармани, охранители и чакат да се обяви някъде конкурс. Ако тази структура беше в тяхното населено място.

Или в близост.

Или в близост, естествено, че те ще си останат.

Факт.

Да оставим, че има и още един ефект. Тези хора, които кандидатстват по един или друг начин са осигурени от своите родители. Имат жилища в района, в който са живели. Идват в София, ще получават една заплата не толкова сериозна, която ще им стига да плащат наема.

И пак опираме до жилищата. Все пак, за да има някаква конкретика в темата, кога, наесен ли тръгват първите служители или първите няколко дирекции?

Аз мисля, че Министерство на финансите прави тези проучвания. Те са доста сериозни и когато има решение, това решение по някакъв начин ще стигне и до директорите на съответните агенции. Мисля, че още е рано.

Не му виждате, май скоро решение?

Не го виждам да е на дневен ред точно сега. Защото мисля, че не са завършили тези проучвания. Тук наистина трябват много сериозни проучвания и трябва една стратегия, която не може да бъде в рамките на месеци или на една година. Тя трябва да бъде примерно в рамките поне на пет години.

Какво се случи с арестуваните митничари при акцията на „Капитан Андреево". Четирима бяха останали в ареста. Първо бяха задържани едни 32 служители, ситуацията, каква е там, има ли вече освободени. Знам, че имате трудност с освобождаването дори и на такива основания?

Имахме трудност от гледна точка на това, че законът задължава работодателя да изслуша след завършване на едно дисциплинарно производство всички тези служители, които са държавни служители, трябва да бъдат изслушани от работодателя. След изслушването на се напишат възраженията и оттук нататък следва евентуално заповед. От вчера имаме разрешение от прокуратурата. Днес ще бъдат освободени тези, които са в ареста, за да се запознаят с материалите по преписката. Сигурно в ранния следобед аз ще ги посетя, за да ги изслушам и до края сигурно на работния ден те вече ще си представят възраженията по тази преписка, ако имат такива.

Това е елемент от процедура по освобождаване?

Точно така. Това е елемент от процедура по освобождаване на държавен служител. Когато се касае по трудово правоотношение които са, там няма задължения работодателят да ги изслуша, но пак има задължения те да се запознаят с материалите по преписката. Днес сутринта замина екип. Пак имаме разрешения, които са под домашен арест да посетят митницата, да се запознаят с преписката, да си дадат възраженията. Така че в началото на другата седмица въпросът ще бъде решен.

За осемте от служителите или за по-широк кръг?

Всички останали, които.

Първоначално бяха задържани.

Да. За които по време на дисциплинарното производство са констатирано нередности, бяха освободени началникът на отдел МРР в Свиленград, началникът на пункта е освободен, началникът на смяната е освободен. Там нещата са приключили.

Скоро бяхте казал, че политическото кадруване в митниците е пресечено. Ако сме обаче реалисти, мислите ли, че наистина има шанс до края на мандата да се направи нещо по-значително в тази посока, защото идват избори. Знаете около всяка подобна изборна кампания всеки събира и дава, каквото може само и само да си намери политическа протекция?

Да, така е. Двадесет години това е правено. И това е проблемът, че голяма част от състава е склонен на корупция, понеже не вярва, че ще се променят нещата. И знае, че във всичките тези двадесет години едно се е говорело за пред обществото, а друго се е правело. И те винаги живеят с надеждата, че има едно говорене, което е за пред обществото, а друго на практика, на действие. Мисля, че в рамките на тези три години видяха, че няма разлика между говоренето и това, което се прави. Аз съм убеден, че до края на мандата що се касае до митниците, защото аз за митниците мога да говоря, ние ще имаме съвсем, съвсем различни от това, което е било преди това. Може би с една трета подменен състав. Всички, които не отговарят на изискванията. Защото този състав, в края на краищата има разлика от 2000 година, има разлика от 90-те години.

Да, да. Подменя се определено.

Ние тогава не сме били държава членка на Европейския съюз. Самото ни членство в Европейския съюз предполага друг вид работа.

Един актуален въпрос през цялата минала седмица се коментираше - пушенето. Забраната за пушене на закрити обществени места. Но пък май на фона на това първа расте контрабандата на цигари и второ, очакванията са по-малко акцизи в хазната.

Пак ще си говорим за контрабандата, аз не смятам, че контрабандата расте. Съдя за това по приходите. В сравнение с миналата година, за 5-те месеца, агенцията е събрала 62 млн. повече приходи. Т.е. няма как дори и най-върлите критици да кажат, че контрабандата расте. При условие, че това са 62 млн., които са доста сериозна сума. По отношение на въвеждането на мярката за ограничаване пушенето на обществените места, аз съм убеден, защото правя изводите на базата на опита във всички останали страни, които са приложили тази мярка. Последната страна, която въведе тази мярка от ЕС, е Испания, вече направи 1 година от въвеждането на мярката. И там приходите от акциз са спаднали с 33%. И то е логично, защото тази мярка нали това цели? Ограничаването на обществени места да се пуши, да доведе до по-малка консумация на цигари. Оттук нататък, естествено, че няма как да бъде по-малка консумацията, пък приходите да растат. Що се отнася до контрабандата, според мен, тази мярка няма да повлияе на контрабандата, тъй като тези, които са консуматори на тези контрабандни цигари, са от такива социални групи, че те не работят в офиси, не им влияят...

Те ще продължат да си пушат.

Да, те ще продължат да си пушат. Ще повлияе точно обратното - ще повлияе на редовните платци, които досега са пушили цигари. Защото те са хората, както вие сега сте в този офис, ако пушите, по един или друг начин ви се променя...

Режимът вече.

Да, променя се режимът, ще намалее...

Т.е. и вие очаквате известен спад? Хайде да не е с 30%, но значителен, да бъде отчетен.

Да, аз очаквам този спад. В момента дистрибуторите задържат положението, не се извеждат от данъчните складове цигари. Защото, може би, искат да се ориентират, да видят каква е консумацията в този месец, защото в продължение на доста дълъг период от време те са си направили някакъв анализ. И всяка една от фирмите знае каква е средномесечната консумация и то през цялата година.

Споделяте ли тезата, че едни законови промени, с по-сериозни санкции, биха ударили например, дребни търговци, хората които купуват подобни контрабандни цигари? Това ще ви свърши ли на вас работа, ако свалим санкциите до това ниво? Хващат те да пушиш такава цигара и веднага те глобяват или нещо много по-сериозно ти се случва, ако си търговец.

Аз мисля че мерките, които ги има в момента, са достатъчни. Въпросът е да бъдат прилагани. В момента, в който беше приет от парламента и стартира митническото разследване, има сериозен ефект. Защото примерно, всички тези, които са задържани на „Капитан Андреево" с до 2-3 стека, на тях им се съставя актове и някои от тях имаха по 30-40 акта. Сега срещу тях тече неотложно производство, още при първото хващане и при следващо обаче, те имат присъда, това действа профилактично и има ефект.

Няма нужда от законови промени.

Сериозни са мерките и по отношение на търговците, когато бъдат хванати.