В. Николов: Удължаването на срока за блоковете в АЕЦ Козлодуй е цел на живот и смърт
В. Николов: Удължаването на срока за блоковете в АЕЦ Козлодуй е цел на живот и смърт / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Марта Младенова с новия шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов
53270
Интервю на Марта Младенова с новия шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов
  • Интервю на Марта Младенова с новия шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов

Електроенергията не може да поевтинее за крайния потребител, а страната ни не се нуждае от ново намаление на цената на руския природен газ - в това е категоричен новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов, който доскоро бе зам.-министър с ресор енергетика. Николов е категоричен, че ръководителят на атомната централа не е нужно да бъде енергиен специалист, но пък трябва да е добър мениджър и политическо лице, което познава най-важните личности в енергийната общност. Как изглежда енергийната политика на страната ни през погледа на човека, който за два месеца смени няколко ключови поста в държавата - от зам.-председател на енергийната комисия в парламента през зам.-министър с ресор „енергетика" и шеф на АЕЦ Козлодуй, ето какво каза Николов:


Реформи там не трябва да се споменават. Това е консервативна система, в която точно и ясно са разписани всички действия и по безопасността, и по работата, така че категорично не отивам там за реформи, нито отивам там, за да се конфронтирам с някого или нещо. Аз отивам там, за да ускоря определени процеси и да направя по-прозрачни определени процеси. Не съм се запознал със състоянието. Знам, че състоянието на АЕЦ „Козлодуй" е много добро.

Защо се наложи смяната на Александър Николов, имайки предвид, че централата е в добро състояние, както сам казахте?

Трябва да е отвратително лош мениджър, някой, който управлява АЕЦ „Козлодуй" и тя да влоши своето състояние. Господин Николов няма забележки относно работата на АЕЦ „Козлодуй", просто се смята, че е по-добър вариант един мениджър и съответно и политическо лице да координира, да прави екипи и да текат процесите по-бързо.

А Вашето отиване в АЕЦ „Козлодуй" като изпълнителен директор повишение или понижение е спрямо поста Ви зам.-министър с ресор енергетика?

При всички случаи го отчитам като повишаване на доверието, което е по-важно за мен. Оттам нататък дали надолу или нагоре, всеки сам да преценява. Мен лично това не ме вълнува.

Още когато станахте зам.-министър с ресор енергетика, хората се запитаха как един човек, който няма енергийно образование, получи едва ли не всички енергийни отговорности в страната, имайки предвид и влизането Ви в не един и два борда.

Аз три години бях в комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание, като мога да кажа, че повечето закони, които са минали през ръцете ми, са енергийни. Преценено е, че мога да работя в екип, не вземам еднолични решения, доверието, което има между мен и министъра, и работата, която заедно сме правили в екип, много силно повлия върху неговото решение да ми предложи този пост на заместник-министър.

Имаше момент, в който у обществото остана убеждението, че сте предложили забрана на развода с парното.

На един журналистически въпрос дали индивидуално може да се откажете от парното, аз какво мисля, аз отговорих, че еднолично едно домакинство няма как да се откаже от парното и аз съм против това. В закона е разписано, че две трети от етажната собственост могат и сега да се откажат от парното и никога не е съществувала дискусия по този проблем да се изменя този текст от закона. И отидох на посещение в Сърбия във връзка с Черноморското икономическо сътрудничество и тук явно медиите, прочитайки такъв вариант на изречение или тълкуване, помислиха, че аз ще предлагам категорично връзване към парното, няма такова нещо.

А отиването Ви в АЕЦ „Козлодуй" не може ли да се разчете като „нека му дадем пост, който е по-малко интересен за медиите, за да внимава какво говори и да не ни създава проблеми"? Все пак до изборите остава една година?

Не, категорично не е така. Този пост ми е даден заради високото доверие, което имам. Така го оценявам и така ми беше представено. Най-важната цел за България е удължаването на срока на експлоатация на двата блока. Както каза и премиерът „на живот и смърт".

Вие ли сте най-добрият енергиен специалист на ГЕРБ, имайки предвид, че проектът, който е на живот и смърт, е поверен на Вас?

Не бих казал, че съм най-добрият специалист или енергиен. Не е необходимо да бъда толкова добър енергиен специалист, необходимо е да формирам екипа и да излизаме с общи решения.

Създава се впечатление у част от обществото, че ГЕРБ може би няма достатъчно кадри и затова се случва това непрекъснато въртене - ту зам.-министър, ту шеф на АЕЦ „Козлодуй".

Единствено при мен се случиха такива смени на такива постове. На туй отгоре, знаете, че съм медийна личност още от Народното събрание, така че следят и се интересуват хората защо така се случва.

Вече имате ли икономическа обосновка колко би могъл да струва токът след удължаване на срока на експлоатация на реакторите, колко би струвало то?

Токът на АЕЦ "Козлодуй" бих казал, че ще се повишава на база инфлацията. Но когато бъде освободен пазарът, съответно пазарната цена ще се определя от търсенето и предлагането. Но като себестойност, токът на АЕЦ „Козлодуй няма да върви нагоре.

Тоест токът от АЕЦ „Козлодуй" ще поскъпва само на база инфлацията, въпреки че ще бъдат направени инвестиции за удължаване на живота на двата реактора и ще започне процедура по строежа на седми реактор?

Нека да отделим процеса. За седми блок се създава проектна компания, която е изцяло на АЕЦ „Козлодуй", тя се казва „АЕЦ Козлодуй нови мощности". След като бъдат извършени определени стъпки по ОВОС и намиране на площадка, лицензиране, при всички случай 49 процента ще бъдат дадени на инвеститор, който ще даде парите за изграждане.

Кога може да очакваме според Вас да се обърне тенденцията на увеличаване на цената на електроенергията за крайния потребител. Сега се очаква от 1 юли тя да поскъпне с 10 на сто, но не са готови крайните разчети?

Да, около 10 на сто, съобщи Ангел Семерджиев. Слава богу, ще получим дерогация, тоест закупуването на тези въглеродни емисии ще нараства от 2020 година, но в същото време трябва да се направят инвестиции, които се оценяват на 1,5 млрд. евро, които всички топлинни дружества трябва да осъществят. Разбира се, там се работи много интензивно. Това повлия съответно на цената, както и инфлацията, третото нещо, което повлия, това са възобновяемите източници.

Кога ще започне да пада цената на тока за крайния потребител?

Да пада? Това е много амбициозно казано, аз не бих поел такъв ангажимент. Цените се определят от ДКЕВР. Единственият начин поне цената да е адекватна и да не нараства, това е изграждането на нови мощности - седми блок на АЕЦ „Козлодуй", два нови блока в ТЕЦ „Марица Изток 2" и съответно дай боже ако на територията на България бъде намерен газ, който ще понижи цената на газа и това значи балансиращите мощности, които са необходими за това.

В целия този процес площадката на АЕЦ „Белене" къде се намира и евентуалната инвестиция в газова централа или нещо друго?

Изграждането на парогазова централа, която е много необходима да балансира вятърните енергии в Североизточна България, както и да балансира даже румънските вятърни източници, работи се усърдно по тази тема и сме си поставили срок до юни да бъдат изчистени както финансови, така и самата целесъобразност на един такъв проект.

Идеята за изграждане на парогазова централа стана широко известна след връщането на делегацията ни от Русия, начело с министър Добрев, където беше договорено намаляване на цената на природния газ с около 11 на сто. Тогава стана ясно, че България ще се откаже от проекта за АЕЦ „Белене". Каква беше политическата цена, която България плати пред Русия, за да се откаже от този проект и за да получи намалението на цената на газа?

Предложението за тази парогазова централа е на българската страна, никога не е поставяно от руската страна, това мога да заявя категорично. Относно политическата цена, която казвате, в момента тези работни групи, които работят, искаме да видим какви ще са претенциите на руската страна, предвид всички споразумения, които са подписани, а те съответно са поставили на масата „Южен поток", който за тях е много важен.

Ние подкрепяме „Южен поток" безусловно, предлагаме парогазова централа срещу намаляване на цената на газа и отказ от АЕЦ „Белене".

Не, то не е много сигурно, че руската страна ще се заитересува от тази парогазова централа.

А какво ще предложим на Русия, за да получим ново намаление на цената на природния газ?

Ново намаление не е необходимо да има. Необходимо е да има един по пазарно ориентиран договор с руската страна, за който текат преговори в момента. Единственото намаление, което сме постигнали, съответно настояваме да бъде, това е до края на годината, когато изтичат договорите с „Газпром експорт", да намали цената, защото тя се формира на база газьоли, нефт, цена на долар, които пък формират доста по-висока цена на газа в България и съответно удря по конкурентоспособността на българския бизнес.