US-изследователски институт сочи Обама за победител
US-изследователски институт сочи Обама за победител / снимка: БГНЕС

Броени часове преди изборите за президент на САЩ, изследователският институт „Ангъс рейд” дава преднина от между 6 и 7% за Барак Обама срещу Джон Маккейн. Според вицепрезидента на отдел „Връзки с обществеността” на агенцията Марио Кансеко сред потенциалните избиратели на Обама преобладават младите хора, жените и афроамериканците. „При всички случаи бихме искали да имаме американски президент, който е лидер, но не като говори за войни, а реално изграждайки нещата с помощта на дипломация, нещо, което не сме виждали от известно време," каза още Кансеко.

Кои са последните данни, с които разполагате за това какъв процент от американците биха гласували за Джон Маккейн и какъв за Барак Обама?

Нашата агенция разглежда отделните социологически проучвания и комбинира резултатите, за да разполагаме с възможно най-реалистична оценка. Това, което мислим, че би се случило, на основата на направените проучвания е, че Обама е много близо до 50-те процента. В момента данните сочат 49.9% в негова полза. Маккейн е на второ място с 43.5 на сто. Тези числа разбира се могат да се променят, защото има някои неутвърдени параметри. Между 4 и 5% от американското население все още не са взели решение. Това може да промени нещата.

Очаквате ли да има промяна в тези данни в последния момент и какво би провокирало такава промяна?

Разбира се, има значение как ще се гласува в отделните щати. Това, което обикновено се случва с изборите в САЩ е, че ако определена партия губи, гласоподавателите, които поддържат тази специфична страна, решават просто да не гласуват. Ако се случи нещо драстично в рамките на няколко часа, то би могло да обърне нещата така, че Маккейн да спечели. Очаквам разлика от между 6 и 7% в крайния резултат в полза на Обама обаче.

Разполагате ли с данни за това как са разделени хората, които биха гласували за единия или другия кандидат, по политически възгледи, пол, възраст, образование?

Това, което наблюдаваме към момента е, че младите хора биха гласували за Барак Обама с много по-голяма вероятност, отколкото за Джон Маккейн. Има много млади хора, които гласуват за първи път и които биха гласували за някой, който е по-интересен за тях, който е по-добре подготвен да се справи със ситуацията, която би наследил, когато отиде в Белия дом. Имаше определен момент, точно след като избраха Сара Пейлин за вицепрезидент на Джон Маккейн, се наблюдаваше голяма подкрепа на жените за Маккейн, но точно в момента случаят не е такъв. Всичко това продължи не повече от 2-3 дни, цялото вълнение покрай Сара Пейлин, и сега наблюдаваме как жените се връщат обратно към демократите и не се интересуват от избирането на Маккейн. Интересно е как присъствието на Сара Пейлин позволи на Маккейн да има подкрепата на жените, но след известно време те се върнаха към демократите. Гласоподавателите, които са афроамериканци, обикновено гласуват за демократите. Разбира се този път имат свой представител с шанс да спечели. Така че очакваме да гласуват за демократите.

Плюс или минус е, че Обама е афроамериканец и какъв сигнал за останалата част на света би било избирането на афроамериканец за президент на САЩ? Вярно ли е, че Обама е по-популярен извън САЩ, отколкото в самите щати?

Това се говори от доста дълго време – че Обама е по-популярен извън щатите. Виждаме това в проучванията, проведени на много места. В Аржентина, Словения, Мексико, Канада, Франция. Изглежда, че Обама е много по-привлекателен за останалата част от света, но това е нещо, на което вече сме били свидетели. Джон Кери не беше фантастичен кандидат-президент преди 4 години. Но все пак бе по-популярен от Буш, ако попитате хората по цял свят. На него се гледа като на реформатор. При всички случаи избирането на афроамериканец би било историческо събитие. През последните няколко години бяха проведени много проучвания, питахме американците дали САЩ са готови за избирането на афроамериканец за президент, и с времето процентът на хората, които твърдят, че САЩ не са подготвени за афроамерикански президент, намаляват все повече.

Как бихте характеризирали предизборната кампания на всеки от тях?

Обама каза, че няма да приема обществено финансиране на кампанията си, но го направи, най-вече защото не е имал избор, за него би било много трудно да се състезава с републиканците без тази подкрепа. В същото време, неговата машина за набиране на средства беше непрекъсваема. За американската публика беше много по-интересно да мисли за някой, който идва от извън Вашингтон, който би променил нещата. Именно това беше ключовото послание на Обама още от самото начало.

Очаквате ли след изборите да има рязка промяна в световната икономика например и външната политика на САЩ?

Трудно е да се каже. Има още много неща, които трябва да се случат. Особено по отношение на това, как ще се разбират помежду си правителствата на Ирак и САЩ след приключването на войната. Ще има много промени. Те няма да спестят много пари, ако излязат от Ирак. Това ще им струва около 10 милиарда долара месечно. Що се отнася до външната полиитка на САЩ, ще има изключително голяма разлика във външната политика и в двата случая. Това е причината, поради която Обама е толкова популярен в останалата част от света. Именно външната политика ще е една от най-големите промени в САЩ. Защото който и да стане президент, той ще наследи две различни войни, в две различни сфери. Той трябва да намери начин за успешни стратегии по отношение и на двете. Другото важно нещо е как бъдещият американски президент ще си комуникира с някои от останалите световни лидери. При всички случаи бихме искали да имаме американски президент, който е лидер, но не като говори за войни, а реално изграждайки нещата с помощта на дипломация, нещо, което не сме виждали от известно време.