Търсят се доброволци за симулантен полет до Марс
Търсят се доброволци за симулантен полет до Марс / netinfo

Европейската космическа агенция търси доброволци за участие в 520 дневен наземен експеримент, симулиращ полет до Марс. Хората, които ще имат възможността да кандидатстват в проекта, трябва да са част от някои от програмите на европейската космическа агенция, където членуват страни като Австрия, Белгия, Швейцария, Дания Италия. България не е част от тази група и българите нямат почти никакъв шанс да кандидатстват за проекта. Това каза в интервю за Дарик Кафе - Стефан Бурачера, от Европейската космическа агенция. Проектът се осъществява от агенцията и Института по биомедицински проблеми към Руската академия на науките.

Г-н Бурачера на какви критерии и условия трябва да отговарят кандидатите ?

Кандидатите трябва да са на възраст между 25 и 50 години, трябва да са в добро здраве, да са психически устойчиви и да са много, много мотивирани. Целта на този проект е всъщност да се събере информация за промяната в здравето и работоспособността на човека в условията на продължителен космически полет, какъвто е този до Марс. Това е част от подготовката за изпращане на първите хора на Червената планета в близко бъдеще, които ще съжителстват и ще работят заедно в космически кораб повече от 500 дни. Експеримента ще стартира в края на 2008-ма година или в началото на 2009-та. Цялото пътуване до Марс ще бъде симулирано – абсолютно всичко, без, разбира се, гравитацията. Дори например ще има имитация на дейността на повърхността на Марс. Единствената връзка със Земята ще бъде радиосигнал, който ще достига до навигаторите им за 40 минути, така че целият екипаж трябва да има бърза мисъл, да може да взима решения и да е непрекъснато концентриран. Храненето на мъжете и жените, които ще участват в експеримента ще бъде идентично с това на космонавтите на Международната космическа станция.

Кога ще стартира проектът?

Планираме проектът да стартира през пролетта на 2008-ма година или в началото на 2009-та. Дотогава всичко трябва да е готово. В Русия – мястото, на което ще се проведе проекта – почти всичко е готово. Има различни стаи – модули, които са свързани помежду си и чиито общ обем е 550 кубически метра.

През тези 520 дни какво точно ще правят кандидатите, как ще протича денят им?

Ще направим така, че всеки един ден да им протича, така както би протичал при едно истинско пътуване в космоса. Искаме да разберем как различните култури ще взаимодействат помежду си в екстремни ситуации, как ще реагира екипа при едно истинско пътуване до Марс. Най-големи шансове за участие имат учени, лекари инженери, физици.

Това е само едни проект, един експеримент, какви са плановете ви, кога човешки крак ще стъпи на Марс?

Това, което ще направим е просто един експеримент. Европейската космическа агенция не предвижда пътуване до Марс до 2030-2040-та година. Просто не сме пораснали достатъчно. Освен подобни експерименти, трябва да се правят и анализи на повърхността на Марс. Искам да кажа, че за бъдещето пътуване до Марс ще работят не само руснаци и европейци, но и американци – всички заедно. Стъпването на Марс не е работа от днес за утре. Трябва още много да се подготвяме и да работим.