Трайков: Газпром искат по-голям пазар в България
Трайков: Газпром искат по-голям пазар в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Ако има газова централа на площадката в Белене, тя трябва да бъде построена от инвеститор, който докаже, че може да произвежда ток на ниски цени. Това заяви за "Дарик" бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Той призна, че възможността за инвестиции на руския гигант "Газпром" в газова централа у нас е обсъждана, и то по предложение на българската страна при преговорите за намаляване на цената на синьото гориво за България. Трайков е категоричен, че полуготовият реактор на "Белене" може да бъде продаден и с парите да бъде закупен модерен, който ще бъде използван в "Козлодуй". Чуйте коментара на бившия енергиен министър.

Това определено е решение във вярната посока, тъй като намалява поне наполовина потенциалните рискове, свързани с проекта, а и площадката в "Козлодуй" прави възможно изграждането на нов блок с по-ниски разходи. Ако ние искахме да имаме само един блок, той не можеше да бъде на чисто нова площадка, защото се получава обратното на икономия на мащаба, т.е. всичко трябва да се прави за един блок. Това, което в момента е изградено, именно реакторът, който е... металният корпус на реактора и оборудването към него, това е, което към момента има и то би могло да се вгради в нова централа. Към него трябва да се добавят турбината и турбинното оборудване, системите за управление и контрол, въобще много допълнителни работи и оборудване, които представляват дори по-голямата част от цената. И е много важно те с какво качество и с какви технологични параметри ще бъдат. Но тъй като, така или иначе, до началото на изграждането на нов блок в "Козлодуй" предстои да се извършат значителни като обем подготвителни работи, които ще отнемат най-малко 3 години, може би повече, то би могло да се мисли и в посока продаване на този реактор, който, така или иначе, е от малко по-старо поколение, и да се поръча нов, с парите от продажбата на този.

Ако наистина построяването на нов реактор в "Козлодуй" е по-разумното решение и ще струва наполовина по-малко, може ли да заключим, че това ще бъде около 10 милиарда лева? Премиерът каза, че, ако сме построяли "Белене", това щяло да струва на страната ни 20 милиарда.

Това са оценки, които включват и цената на финансирането, лихвите, които плащаме по време на строителството, и цената на инфраструктурата. Първо в "Козлодуй" голяма част от инфраструктурата е... всъщност цялата инфраструктура е готова. Част от нея може би трябва да се модернизира, да се осъвремени, а това е едно голямо перо, от което се спестяват разходи. А цената на финансирането... също много зависи с какви партньори ще се прави проектът и на каква лихва ще се вземат кредитите.

След като не успяхме да намерим чуждестранен инвеститор от Западна Европа, да речем, за "Белене", бихме ли могли да намерим...

Така, както аз разбирам идеята на правителството, това въобще не следва да е наш проблем. Правителството каза, че площадката може да бъде използвана за газова централа, НЕК може да участва с апорта на площадката и активите, които съществуват там, а чуждестранен инвеститор може да построи централата на свой риск.

Реалистично ли е да имаме газова централа и няма ли това да ни направи още по-зависими от руския газ?

Режимът за изграждане на нови централи в България е либерализиран. Това означава, че всеки, който иска да построи нова газова централа, може да го направи. Въпросът е там, че енергията, която се произвежда, трябва да се продава по цени на свободния пазар. Ако по този начин изглежда сметката, това означава, че цената на електроенергията би била евтина, ако се намери такъв инвеститор, би била конкурентна, което ще е от полза за енергийния имидж на България, особено с оглед на необходимостта от маневрени газови централи за балансиране на възобновяемите енергийни източници.

А колко би ни струвал като неустойки отказът от "Белене" пред руските партньори?

Ако се стигне до хипотезата за неустойки, тогава и двете страни ще имат взаимни претенции и бихме влезли в един много дълъг процес. Трудно е да се гадае как би приключил той. Моето разбиране е, че правителството цели да постигне разбиране с руската страна, така че решението по проекта да бъде по взаимно съгласие.

Шеф на "Булгаргаз", Димитър Гогов, каза, че "Газпром" е поставил, така да се каже, нещата, че има нужда от комплексна изгода. При намаляване на цената на природния газ за България трябва да има изгода и за руската страна. Но "Булгаргаз" не може да предостави тази изгода, т.е. тя е извън дружеството. И оттам стана ясно, че става дума за някой от другите проекти. "Белене" или "Южен поток"?

България купува природен газ от "Газпром" на много висока цена. България е добър партньор на "Газпрам" и винаги е била такъв и "Газпром" дължи намаление на цената по действащите договори до края на годината с поне 10 процента във възможно най-кратък срок. Що се отнася за договорите, за новите договори, по които се преговаря, които трябва да влязат в сила от началото на 2013 г., да, действително, г-н Милер изложи такава идея, че може да се промени ценообразуващата формула в полза на България, а в същото време "Газпром" би искал да развива по-широка дейност в България. Именно тогава аз им предложих, ако искат, да построят газова централа, да си осигуряват евтин газ и да работят на българския пазар.

Това ли бяха част от подводните камъни, оставени на вашия наследник Делян Добрев, за които говореше толкова премиерът - АЕЦ "Белене" и "Газпром".

Не мога да коментирам.