Ставревски: Искаме да превърнем Македония в най-конкурентната страна в Европа
Ставревски: Искаме да превърнем Македония в най-конкурентната страна в Европа / netinfo

В началото на тази година Македония обяви, че въвежда единен плосък данък в размер на 12 % през 2007 година, и 10 на сто през следващите години, с амбицията да се превърне в държавата с най-ниска данъчна ставка в цяла Европа. Македонците очакват икономически ръст от 6 до 8 % през следващите години, както и повишаване на данъчната събираемост, изчезване на стимулите за укриване на доходите и намаляване на дяла на икономиката в сивия сектор.

Интервю на Цветана Минкова с вицепремиера на Македония Зоран Ставревски.

Г-н Ставревски, защо бе взето решението Македония да въведе плосък данък?

Решението Македония да въведе плосък данък е свързано с фискалната конкуренция, която съществува в Европа, разделена на държави с ниски данъци и висок икономически ръст и държави с високи данъци. Искахме Македония да стане много конкурентноспособна, да последва успешния пример на страните, които вече въведоха плоския данък, и по този начин да увеличим икономическия ръст. Този данък дава възможност за по-широка данъчна основа и по-ниска ставка, стигнахме до това решение, което е единодушно, ефективно и дава възможност за по-бърз икономически растеж.

С колко очаквате да се повиши събираемостта на данъците след въвеждането му?

Не може свободно да се пресметне увеличаването на събираемостта на данъците, но най-важното е, че плоският данък и ниските данъчни ставки намаляват стимулите за укриване на доходи, както и корупцията и сивата икономика. Очакваме решението ни да има значителен ефект, защото предприемачите ще имат много по-малък стимул да укриват доходите си.

Какви са парите, които очаквате да изгубите, от това, че плоският данък е по-нисък от досегашните данъци?

Не очаквам да изгубим много пари, а ако все пак изгубим, това ще бъде само през първата година, когато ще влезе в сила новият данък. Най-песимистичният вариант е за около 6% от бюджетните приходи. Очакваме да се ускори и икономическата активност, да има по-голям икономически ръст и в бюджета да бъдат внесени повече средства с въвеждането на плоския данък. Очаквам общият ефект на загуба да бъде 2 до 3 % от бюджетните приходи, което е приемливо. И ние, от друга страна, имаме осигурена защита на разходната част, за да бъде стабилна фискалната политика.

Как изглежда все пак повишаването на събираемостта в цифри? Сигурно имате някакви прогнози, и на колко възлизат тези 6 песимистични процента на средствата, които очаквате да изгубите?

Тези 2-3 процента, които реално очакваме да изгубим, са около 30 милиона евро – това е максималният ефект. Статистически погледнато, доколкото не би се стигнало до увеличаване на плащането на данъците и до по-бърз икономически растеж, ефектът би бил от 80 до 100 милиона евро.

Да разбираме, че очаквате тенденция за повишаване на данъчната събираемост през следващите години заради плоския данък?

Очаквам първоначалният ефект да бъде, докато не се постигне по-голяма ефикасност на данъчната администрация и по-добро заплащане на данъците и по-висок икономически ръст, дотогава може да има краткотрайна загуба на приходи. Очаквам обаче ефектът да се компенсира и в следващите години да имаме увеличени приходи в бюджета. И ако данъците са намалени, данъчната основа ще бъде по-широка и заплащането ще е по-добро, така че очаквам да има увеличение на приходите.

С колко очаквате да се повишат чуждестранните инвестиции в Македония след въвеждането на плоския данък?

Чуждестранните инвеститори имат възможност да избират къде да вложат парите си – ние искахме да превърнем Македония в най-конкурентната страна в Европа с най-ниската данъчна ставка, затова очаквам да има увеличаване на инвестициите. Би било неблагоразумно да кажем с колко, защото това зависи от чуждестранните инвеститори и от другите мерки, които вземаме. Данъчната реформа е само част от цялостната икономическа реформа, която включва подобряване на цялостния бизнес климат, за уеднаквяване на изискванията и отменяне на многобройни разрешителни и лицензи във финансовия сектор и всичко това влияе върху чуждестранните инвеститори, но би било неблагоразумно да кажем какъв износ можем да очакваме.

Как точно определихте числата 12 % за 2007 г. и 10 % за 2008 година?

Искахме Македония да бъде с най-ниска ставка в Европа, по данъка върху личните доходи и корпоративния данък печалба. Това е ставката от 10 %. Намаляването на данъчната ставка се прави постепенно, тъй като не може да се осъществи, без да се знае какъв ефект се очаква от него, и без да се знае какъв ефект ще има върху изпълнението на държавните услуги, които дава държавата. Затова подходихме постепенно към намаляване му .

През 2007 г. осигурихме предпазни механизми в разходната част, които дават възможност ставката да се намали на 12 %, а фискалният дефицит да остане най-много до 1 %. Затова пристъпихме към постепенно намаляване, а крайната ни цел е Македония да бъде най-конкурентна в Европа по размера на данъците, и затова се спряхме на 10 %.

Как очаквате това да се отрази на бизнеса в Македония?

Очаквам много позитивни последици. Освен въвеждането на плоския данък, през 2007 г. освобождаваме от облагане и реинвестираната печалба от данъка. Ставката за заплащане на данък върху реинвестираната печалба е нула. Това ще има много позитивно влияние за обновяване на технологията на македонските компании, които ще вложат парите в купуване на нови машини и сгради, които са им необходими за разширяване на бизнеса. Заради това очаквам в периода 2007-2010 г. Македония да отчете ръст от 6 до 8 %, което е близо до ръста в най-бързо растящите икономики в Европа, от Балтийските републики и още някои други държави, които се интегрираха в ЕС.

Какво ви накара да вземете решението Македония да е страната с най-ниския данък в Европа?

Македония е страната, която трябва да създаде някакво конкурентно предимство. Когато обявявате пред чужденците защо да инвестират в Македония, или в която и да е друга страна, трябва да посочите конкурентните си предимства. Трябва да имате конкурентно предимство пред останалите държави. Реформите, които правим, са сериозни и резултатът от тях ще бъде в средносрочен план Македония да стане по-привлекателна за инвестиции. В краткосрочен план искахме да създадем добра перспектива, така че Македония да може да каже на всички по света, че е най-конкурента по отношение на данъците си и направихме това.