Самочувствието на новите формации трябва да е съизмеримо с резултати
Самочувствието на новите формации трябва да е съизмеримо с резултати / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Интервю с Георги Първанов - президент на Българи в периода 2001-2011 година:

Преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев пред студенти заяви, че държавата ни се управлява от „сам юнак на коня" и това е много страшно. БСП е на път да се управлява от двама юнаци на коня. Какво става в този случай с държавата?

Предлагам да говорим с други категории. Отдавна съм минал етапа на детските приказки и в този смисъл не бих искал да влизам в коментар или особено в някакъв задочен спор на метафорична основа. Разбира се, проблем е, че в ГЕРБ цялата власт е концентрирана в един човек и че когато този човек греши, а това е твърде често, това се отразява на цялата държава. Ние, от своя страна, ако искаме да преодолеем този модел, трябва да имаме достатъчно силна персонална алтернатива, трябва да имаме ясни работещи идеи, силен екип, добри съюзници, тоест цял един комплекс от неща, които трябва да се случат, за да можем да обърнем тенденцията в наша полза.

Коя криза в момента е по-опасна за БСП: кризата на лидерството или кризата на идеите?

Аз не бих противопоставял и не бих търсил ефекта на едната или на другата тенденция. Както виждате, дори не ги наричам кризи, бягам от тази дума, но проблеми реално има. Проблеми с лявото, с новото ляво има в цяла Европа, всички търсят, всички се опитват да намерят новите измерения. И не само в лявото, и в дясното пространство, както Саркози обяви - има криза и във визията на капитализма, а левите нямат своя отговор и ние трябва да го намерим. Тук, на българска почва. Но за да го намерим, ние наистина трябва да имаме лидерите. Така, както е било преди 100 години. Сега съм на територията на Казанлък, нека си спомним, че всъщност началото на социалистическото движение е свързано с много ярки фигури, с личности, с лидерство, част от тях от този край.

Преди дни коментирахте малко забележим на пръв поглед факт от социологическите сондажи през последните месеци: нивото на нихизилъм на българина. Сега, 80 години след Голямата депресия в света, от която той излиза „благодарение" на фюрер, как смятате, свърши ли времето на новия български фюрер или тепърва идва?

Знаете ли, винаги в кризи или след кризи, има подобни авторитарни тежнения. Аз не бих използвал такива фрази, но авторитарен модел в страната ни има и това е факт. Това идва да покаже, че демокрацията не е необратим процес. Да, ние виждаме, че въпроси на демокрацията, които ние смятахме за решени, се поставят отново на дневен ред. Точно затова мисля, че е призвание на левицата, но не само на лявото, да намерим работещите решения, да консолидираме всичко онова, което е срещу този модел, което не го приема. Аз много добре съзнавам, че това е единствената кауза, която може да обедини опозицията. Не е единствена и каузата за търсенето на нови икономически и социални параметри. Това е битка на територията на морала. Мисля, че точно тук левицата трябва да извади най-силното, да говори честно и откровено, в това число и за миналото си, за да може да спечели отново доверието.

В коя част е заплашена парламентарната ни република?

В това, че е подменен парламентарният й характер, имаме премиерска република. Виждаме, че има концентрация на власт само на едно място. Аз се опасявам и го казвам публично, че ще бъде обезличена президентската институция. Такъв натиск има и атаката срещу мен цели и това: да се покаже реалното място на новия президент, а и на всеки следващ президент.

В този смисъл предопределена ли е битката за лидер в БСП?

Няма битка, има състезание.

Вашите обиколки из страната не са ли опит за съживяване и на проекта АБВ, паралелно с предстоящия Конгрес на партията и вашето намерение да се кандидатирате за неин лидер?

Проектът АБВ ще остане замразен дотогава, докато се създадат условията за формирането на широко движение, част от което може да бъде и бъдещата коалиция.

Коя коалиция, г-н Първанов?

Видяхте преди време точно в Стара Загора как на базата на АБВ направихме добра дискусия по земеделските проблеми, земеделската реформа. Този модел ние ще го запазим, докато наистина има климат и обстановка за формирането на голяма коалиция.

Каква точно бъдеща коалиция визирате? БСП, Миглена Кунева, земеделци, социалдемократи....

Не. С госпожа Кунева предизборна коалиция нито в БСП някой иска, нито съм чул оттам да имат подобни сигнали.

Кунева каза, че нито ГЕРБ ги притеснява, нито БСП.

А да ме виждате мен притеснен? Аз мисля, че за всяка една новопоявила се формация е добре да излъчва в определена степен самочувствие, но то трябва да бъде в определени граници. Да бъде съизмеримо с конкретния резултат. И когато резултатите са извън онова, което дават социологическите проучвания на бъдещите избори, тогава ще коментираме.

Г-н Първанов, как ще завърши на 23 май състезанието? „двама се карат, третият печели" или...?

Ако третият е партията, готов съм да се подпиша под тази постановка.

*Използвани са и въпроси на други медии