Радио Ехото на Москва: Путин не вярва в независимостта на медиите
Радио Ехото на Москва: Путин не вярва в независимостта на медиите / снимка: Reuters
Радио "Ехото на Москва": Путин не вярва в независимостта на медиите
50873
Радио "Ехото на Москва": Путин не вярва в независимостта на медиите
  • Радио "Ехото на Москва": Путин не вярва в независимостта на медиите

Тази неделя са президентските избори в Русия, като фаворит в тях е настоящият премиер Владимир Путин, който има за цел да спечели своя трети мандат като държавен глава. На фона на протестите през последните седмици след парламентарните избори в цяла Русия с обвинения към властта, че е фалшифицирала резултатите от вота, сред най-гласовитите коментатори на политическата ситуация в огромната страна е независимата радиостанция "Ехото на Москва" ("ЭхоМосквы"). Главният редактор на радиото Алексей Венедиктов често влиза в разгорещени дебати с Путин по различни теми от настоящата политиката на Кремъл. През януари самият Путин, който иначе си признава, че слуша "Ехото на Москва", и Венедиктов си размениха поредните остри реплики по време на годишната среща на медиите с премиера - на нея министър-председателят обвини радиото, че служи на чужди интереси. Месец по-късно собственикът на радиостанцията „Газпром-медиа" уволни двама независими членове от директорския борд. "Ехото на Москва" многократно подчертава, че никога няма да позволи политиката му да се ръководи от каквито и да било външни интереси, като в същото време дава гласност на всички възможни политически мнения. Радиото се гордее с това, че миноритарен акционер в него са самите журналисти, въпреки че мажоритарният акционер е най-голямата медийна група в Русия - държавният холдинг „Газпром-медиа". В интервю за Дарик първият заместник главен редактор на "Ехото на Москва" Сергей Бунтман разказа за политическите настроения в Русия два дни преди изборите и за отношенията между Кремъл и опитващите се да бъдат независими медии в страната на премиера Путин.

Миналия месец двама независими директори в борда на "Ехото на Москва" бяха отстранени от главния акционер „Газпром-медиа". Известно е също така, че Владимир Путин и главният редактор Алексей Венедиктов често спорят. Какви са всъщност отношенията между Кремъл и вашето радио?

Всъщност не беше самата „Газпром-медиа", а лица, които работят чрез тях и искаха да разместят членовете в борда. Самият замисъл да бъдат сменени беше ясен отдавна и не беше изненада. Двамата (бел. ред. - юристът Александър Маковский и икономистът Евгений Ясин) бяха отстранени по време на редовна среща между работещите в радиото и акционера. Поискали са да отстранят двамата, но Венедиктов и Владимир Варфоломеев (бел. ред. - първи заместник главен редактор) са протестирали. Това е първата крачка към отнемането на независимостта на радиото. Това не беше умен ход от страна на въпросните лица, защото не е възможно да бъде променена редакционната ни политика по този начин. Имаме си правила, които няма да позволят на никой да промени политиката ни или да смени главния редактор.

А няма ли опасност радиото ви направо да бъде закрито? Тези дни нямаше достъп сайта ви...

Да, знаем. В Москва си работеше, но другаде, например в Америка, е имало проблеми. Това не е първата подобна атака срещу нас. Най-голямата хакерска атака срещу нас беше на 4 декември, по време на парламентарните избори. Достъпът до сайта ни беше прекъснат точно един час преди началото на изборния ден и беше възстановен час след като той приключи! Беше класическа DDoS-атака, или "атака за отказ на интернет услугата", която очевидно беше вдъхновена от властите. Говорителите и на Путин, и на Медведев, разбира се, отрекоха, че инцидентът има нещо общо с тях. Но това си беше престъпление. Не беше случайно. Нека кажем, че оттогава сме набрали опит - по-подготвени сме!

В края на януари имаше среща между Владимир Путин и шефовете на медии, сред които беше и Алексей Венедиктов. Двамата си размениха сурови думи. Очаквате ли влошаването на отношенията да продължи?

Положението на независимите медии в Русия изобщо не е лесно. Путин и Венедиктов винаги са имали тежки спорове помежду си. Още от преди войната в Грузия през 2008-а беше така, а по време на тази война и след нея - още повече. Двамата на моменти отправят много силни критики един към друг. Въпреки това не е в стила на Путин да има толкова явен спор с някого. Всеки човек си има собствен "етичен кодекс" и това не е в неговия, колкото и странно да звучи. Да, всичко може да се случи помежду им оттук нататък, но то няма да е като пряко следствие от конкретни техни спорове.

Путин е казвал, че слуша "Ехото на Москва" - мислите ли, че го е страх от радиото ви?

Не, не го е страх. Но все пак е неспокоен. Според вижданията му за държавата и обществото не е редно да има независими медии - според мен той не вярва в такива. В неговите очи медиите са слуги или на държавата, или на враговете й. Проста визия е, но за него е вярна. За него просто е странно, че някой може да бъде независим.

В радиостанцията ви все пак има журналисти, които са позитивно настроени към Путин.

Факт е, че имаме такива, но те на са "наши" журналисти. Политиката ни е да се даде възможност за дискусия на хора с всякакви политически мнения. Тези, които спазват законите и конституцията, разбира се, съответно изключваме нацисти и екстремисти. Но дори сред собствените ни журналисти имаме такива, които гласуват за Путин, за комунистите, дори имаме и един монархист. Това е нормално. И всичките са професионалисти. Имаме и гостуващи коментатори, за чиито мнения не носим отговорност, но все пак им даваме ефир - например публициста Леонид Радзиховски или телевизионния водещ Максим Шевченко. Някои от тях не са точно журналисти - например Александър Проханов е писател, националист и главен редактор на чисто пропаганден вестник. Важно е да се отбележи, че журналистите в "Ехото на Москва" нямат право да членуват в партии - било то в „Единна Русия", „Яблоко" или която и да било друга. Забранено е да членуват но, разбира се, не е забранено да имат мнение. Колегата ми Алексей Осин например написа статия в сайта ни, обяснявайки защо самият той ще гласува за Путин. Това, разбира се, няма как да го пуснем в новинарския блок, но като коментар, анализ или дискусия, е съвсем нормално.

На Запад много силно се отразяват протестите срещу Путин но според анкетите той все още има стабилна преднина. Какво ще се случи на изборите?

Най-вероятно Путин ще спечели още на първи тур тази неделя. Според мен ще събере между 55 и 60 процента от гласовете. Много е трудно да се правят точни социологически проучвания в Русия, защото много руснаци днес може да кажат, че нямат намерение да гласуват, а утре да решат да отидат до урните.

Има ли данни за нередности в изборния ден?

Мисля, че в деня на гласуването ще има много проблеми. Ще има много повече наблюдатели, отколкото на предишните избори, което само по себе си е една победа на протестите. Важно е да се знае, че на 4 март изборите няма да са "цялостни" - тоест, нито кампаниите бяха справедливи, нито всички възможни кандидати бяха допуснати до изборите. Ще видим дали ще се забележат някакви нередности или съмнително гласуване. При всички случаи, нито едни избори през последните десет години не са били съвсем редовни. И според мен след 4-ти е много важно обществото да настоява системата като цяло и избирателният закон да се променят. Необходимо е народът образно казано „да има присъствие" дори и след тази неделя.

Очаквате ли да има протести и след 4-ти, независимо от резултата?

Нямам съмнение, че ще има. Но ще зависи от властите в какъв тип протести ще се превърнат. Защото е едно обществото и опозицията да са там, да настояват и да викат с пълен глас. Но се страхувам, че властите ще се опитат да провокират нещо по-сериозно, дори критично. Путин каза, че опозицията може да се превърне в провокатор. Но който и да е провокаторът, опасявам се от бунтове, последвани от репресии. Затова се надявам, че властите ще са достатъчно разумни, за да се избегне това. Надявам се и опозицията да се окаже разумна. Надявам се хем всичко да мине нормално и мирно, хем да бъдат изразени и чути всички мнения.

Споменахте опозицията - хора като блогъра Алексей Навални и писателя Борис Акунин бяха много активни след парламентарните избори през декември, когато имаше бурни протести и много арестувани. Опасявате ли се, че те могат да направят тази грешка - тоест да провокират ексцесии?

Донякъде, да. Особеното на това ново движение е, че хем има нови лидери на руската обществена сцена, хем няма формални лидери. Това е хубаво, защото новата опозиция не желае харизматични лидери. Такива все пак има, като Навални, Акунин, Олга Романова. Зависи от много неща в кой от тях ще се вслуша народа, а това до голяма степен зависи от подхода и решителността на самите личности. Също така е важно да се видят и кои качества ще се изявят в традиционните лидери от лявата и дясната страна на политическия спектър. Така че ситуацията е много сложна и всичко може да се случи, но е много важно и двете страни да избегнат каквито и да било крайности.

Кои са основните причини Владимир Путин да загуби толкова много от популярността си през последните година-две?

Има и големи, и малки причини. Нито в политиката, нито в икономиката нещата са идеални. Много хора не очакваха Путин да направи опит за връщане след този "кратък разказ", който беше мандатът на Дмитрий Медведев. Особено сред интелектуалците, новата средна класа и младите. Този зов на Путин за връщане към президентската власт не беше приет добре от тези хора. Има и по-малки причини - например на 24 септември, когато Медведев съобщи кандидатурата на Путин и го представи като "Новият президент на Русия"!