Паула Шер: Статуята на свободата да бъде новият символ на САЩ
Паула Шер: Статуята на свободата да бъде новият символ на САЩ / netinfo

Твърде вероятно е да не сте чували за Паула Шер. Не и ако се занимавате с графичен дизайн - тогава със сигурност ще познавате отлично работата й – логото на Ситибанк; визуалната идентичност на луксозната марка Тифани; някои от знаците на нюйоркското метро; множество обложки на успешни музикални албуми през 70-те и 80-те….

Наскоро Паула Шер беше избрана за финалист на Националните награди за дизайн в Щатите. Всеки един от финалистите традиционно получава покана за обяд в Белия дом. Това е покана, която се приема…

Шер обаче отказала да отиде и написала писмо, в което открито заявила протеста си срещу администрацията на Джордж Буш. «Не бих си сложила хубава рокля и не бих се държала любезно, само защото Лора Буш е решила да пие чай с хора, които така или иначе не познава,» обяснява постъпката си Паула Шер.

Наскоро тя отново попадна в радара на Белия дом. Паула винаги се е интересувала от националната идентичност на страните и написа разтърсващо есе за необходимостта от промяна във визията на САЩ. Това означава – нови символи, нов химн, нова визуална комуникация.

Във времена, когато САЩ продължават да бъдат с нисък рейтинг на одобрение в определени части по света, Паула Шер смята, че едно от нещата, което трябва да бъде сменено е химна на страната.

В ексклузивно интервю Паула Шер разказва защо America The Beautiful в изпълнение на Рей Чарлз трябва да бъде новия химн на Щатите, какво е мнението й за току-що избрания национален флаг на Косово и трябва ли да бъде променен българския трикольор.

Вие сте един от водещите графични дизайнери в Щатите и съдружник в популярната фирма Пентаграм. Не е тайна, че Съединените Американски Щати страдат от известен лош имидж в определени краища на света. Вие се занимавате с идентичност и предложихте промяна в тази на САЩ – има ли брандинг решение на такъв проблем – не само за Щатите, но и за всяка една страна по света?

Що се отнася за Щатите, решението е просто – трябва промяна в нашето управление, което, мисля, ще се случи много скоро. По принцип смисъла на понятието “бранд” е това, което другите мислят за теб. Но то зависи от това, което ти отправяш като послание. Тоест, ако ние в Щатите променим посланието и начинът, по който говорим, с течение на времето и мнението на другите за нас ще се промени.

В провокативното си есе, което публикувахте наскоро предлагате промяна на името United States of America, защото то ознавачало “сила” и “доминация” в момента. Не е ли такова отношението към United States of America само сред мюсюлманските страни?

Мисля, че такова е отношението сред хора навсякъде по света, разбира се, в различна степен на значение. Това обаче е нещо, което се разви през последните 8 години. И преди е имало антиамерикански настроения, но възприятието, че ние сме някаква 300-тонна горила, заради военната ни сила, създава известно впечатление за арогантност. Възможно е също така да има по-голяма регионална специфика в името на страната. Може би пълното име трябва да бъде променено на United States in North America”, но в същото време да държим повече на абревиатурата “US” или просто “The States”.

Вашите Топ 3 или Топ 5 неща, които могат да бъдат променени незабавно? Кои са необходимите козметични промени?

Мисля, че ще е добре, ако символите ни не бъдат толкова войнствени - като например да се откажем от орела и на негово място превърнем Статуята на свободата в символ, защото просто това е далеч по-гостоприемен символ. Заедно с това считам, че химна ни Star Spangled Banner също е с военно звучене.

Предлагате да бъде сменен химна на Щатите? Имате ли конкретно предложение?

Имаме някои много красиви песни. Например America The Beautiful е песен, която всички са пели в училище. Това е просто ужасно хубаво песен. Има и още една песен This Land is Your Land, This Land Is My Land. Възможно е и не да се сменя напълно националния химн, просто да бъдат добавени и още няколко песни като част от общата палитра.

Следите ли ситуацията в Косово?

Да?

В тези дни и седмици Косово се опитва да развие националната си идентичност. Харесва ли ви новото официално знаме на Косово?

Новият флаг със звездите и картата – не съм сигурна дали тази форма е адекватна международно. Ако си в Косово, е добре. По-скоро мисля, че би трябвало да се намери нещо, което е символ на Косово, отколкото да се показва картата на страната.

Доколкото си спомням, единствената друга страна, която има очертания на границите си върху националния флаг, е Кипър. Графичните специалисти твърдят, че дори едно дете трябва да може да нарисува знамето на страната, а да нарисуваш такъв флаг е доста трудно, без да използваш компютър.

Да, така е, разбира се, възможно е да се произведе знамето, но е значително по-трудно. Най-добрият вариант е да се намери нещо, което има важно значение като символ на Косово. Нещо, което не е с комплицирана форма. Опростената геометрия превръща знамената в по-силни като значение.

Какво мислите за българското знаме? Ако получите обаждане от управляващите в България, неограничен бюджет – разбира се, данъкоплатците няма да са доволни, и ако ви предложат да консултирате националната ни идентичност, как бихте се произнесли за българския трикольор?

Преди всичко трябва да знам защо флагът е направен точно по този начин. Иначе, лично аз мисля, че опростените знамена като вашето са много силни. Графично те са много запомнящи се.

Били ли сте в Източна Европа?

Да, наскоро бях в Сърбия?

А коя е любимата ви страна в Европа?

Навярно Италия.

Последен въпрос, какво е медийното ви меню за деня – какво четете? Кои сайтове посещавате?

Днес, когато се събудих, прегледах онлайн версията на Ню Йорк Таймс, четох онлайн изданието Huffington Post, а по-късно ще прегледам и списание New Yorker. След това гледам различни телевизионни канали.

Значи често попадате на телевизионни дебати. За кой ще гласувате, между другото?

Аз съм демократ.

Тогава кой от двамата?

Барак Обама.