МВнР съветва българите да избягват пътувания до Нигерия и региона
МВнР съветва българите да избягват пътувания до Нигерия и региона / снимкa: Sofia Photo Agency

Временното представителство на България в Нигерия води активни разговори и с британското посолство, и с американското посолство в африканската държава за оказване на помощ за отвлечения български гражданин, съобщи Милен Керемедчиев, заместник-министър на външните работи, в предаването “Седмицата” на Дарик радио. Той каза, че в случая става дума за откуп и за враждуващи групировки, които се занимават с подобен вид дейности.

Милен Керемедчиев потвърди, че Министерството на външните работи съветва, и на своята интернет страница, всички българи да избягват пътувания в Нигерия и в страни от този регион заради опасната обстановка там.

По въпроса за новите условия за издаване на визи, против които тази седмица протестираха туроператорски фирми в Русия, Керемедчиев заяви, че единственото ново условие, различно от старите, които винаги са съществували при издаването на визи за България, е било туроператорските фирми да имат издадени минимум две хиляди визи в българското посолство. Той уточни, че протестиращите туроператори са най-вече неакредитирани туроператорски фирми, които на година издават чрез посолството ни в Русия едва около 200-300 визи. Ето какво още каза Милен Керемедчиев:

Има ли план България за освобождаването на пленения в Нигерия български гражданин?

Водим активни разговори и с британското и с американското посолство.

Ние имаме временно управляващ консул в Нигерия.

Ние имаме временно управляващ в Нигерия. Не мога да спомена името на господина по молба на неговите роднини, така са помолили за конфиденциалност, така че не мога да разкрия допълнителни подробности. . .

Щях да ви питам кой е.

Съжалявам.

А кой го е отвлякъл стана ли ясно?

Знаете каква е ситуацията в Нигерия, отново става въпрос за откуп, отново става въпрос за враждуващи групировки, които се занимават с това. Знаете, че в Африка това стана доста вече доходоносен бизнес, отвличането за откупи.

Те искат 4 милиона и 200 хиляди долара.

Да, наистина е така. Както виждате, в Сомалия вече над 30 милиона долара са събрали там сетните бунтовници. Така че виждате, че това в Африка става доста сериозен бизнес и затова моля българските граждани да се въздържат от пътуване до Нигерия, изобщо до по-опасните, невралгични точки в Африка.

Те къде ги пише тия опасни точки, в смисъл външно министерство на сайта ви, ако отворя и съм тръгнал да ходя в Нигерия. И там пише ли "не ходи в Нигерия"?

Абсолютно пише, да, точно така. В "Консулски отношения", като кликнете на сайта, веднага излиза информация, че препоръчваме да се въздържат от пътуване. Но има такива хора, знаете и в Сомалия имаше отвлечена българка. Изобщо трябва малко да се мисли, когато се пътува по такива места.

Повече не може да кажете.

Не мога, съжалявам, не мога да кажа повече, но работим изключително активно и говорителят ви каза за това.

Само той ли е отвлечен, или е в някаква група? И други отвлечени има.

В група е, да, има, но само. . .

Защото първите съобщения бяха малко неясни, че неговата кола спрели, пък него го вземали, а не е само той.

Не е само той, но, разбира се, той е единственият българин.

Знаем ли националностите на другите?

Той е единственият българин. Да, има и от други националности, има и британци, има и американци.

Тоест сега разчитаме покрай британците и американците, да натиснат, нашите сили са по-малки.

Трудно се натиска. Вие виждате какво стана в Сомалия. Колкото и да се натиска, продължава да се отвличат кораби. Така че явно международната общност е изправена пред един много сериозен проблем - защита на гражданите и имуществото на големите държави.

Впрочем това, което говорим с вас, в момента е едно потвърждение, че съвсем не толкова несериозен е въпросът, който зададох на министъра на отбраната ние ще участваме ли някак в общата европейска акция на целия ЕС край бреговете на Сомалия срещу пиратите.

Точно така.

Сега не може да чакаме само англичаните и американците да пращат кораби там, а ние после да викаме, отвлякоха ни.

Вие виждате, че Индия изпраща кораби, Русия изпраща кораби, Германия изпраща.

На политическо ниво смята ли България да се включи в акцията край Сомалия?

Прекалено рано е да мога да коментирам този въпрос. Сигурен съм, че Министерство на отбраната и външно министерство ще участват в такива разговори, но в момента не мога да ви кажа дали ще стане това.

Българските визи за руснаци.

Любимата тема.

Какви нови условия всъщност въведе България, та се стигна до протест на туроператорски фирми в Русия?

Единственото ново условие, което е различно от старите условия, които винаги са съществували, а те са, ако искате да ви ги припомня с няколко думи, да има руската фирма договор с български туроператор, да има договор с авиокомпания с гарантирани и блокирани места за полета, да има регистрация към руската държава като регистриран туроператор. Допълнителното условие, което разбуни духовете, беше в предишната година да имат издадени минимум 2 хиляди визи в българското посолство.

Тоест туроператорска фирма, за да дойде в посолството и да иска да вади тя на свои клиенти туристи визи, трябва да е извадила 2 хиляди визи предната година.

Значи, тук трябва много точно да уточним каква е разликата между акредитирания и неакредитирания туроператор. Акредитираният туроператор има право да подава онлайн своите визи. Неакредитираният туроператор трябва да отиде и да застане на опашката, и да подаде визите по нормален хартиен носител, т. е. ние не сме ги спрели.

И тия всъщност, тия, дето чакат на опашките. . .

Точно така. Това са аз извадих последната статистика, това са 6 процента от всички издадени визи, които има от организирани туристи.

Защо и тях не ги пуснем онлайн?

Защото това са фирми, които имат около 200-300 визи годишно, при положение че България издава 230 хиляди визи, ние имаме фирма, която издава 200 фирми годишно. Това са посреднически фирми, скрити като туроператори. Те печелят от това да бъдат посредници между българската държава и руските граждани, и ги дерат, мога да ви кажа, доста сериозни суми. Ако влезете в техните уебсайтове, аз ще ви ги дам, да не им правя реклама.

Е, да, ама руснакът, той ги дава руснакът, явно защото пък той не ще да чака на опашката. Нас какво ни интересува, че ги дерат.

Ама, защото е притиснат от това. Значи, ние му даваме всички възможности.

А руснакът може ли директно сам да си подаде, като не е извадил 2 хиляди визи, може, ама да е онлайн, както тука с американците може, нали, да си запазваш час и онлайн. . .

Вие знаете, че пилотният проект е към своя край. Ако всичко работи добре, ще може всеки да подава онлайн. В момента онлайн подават само акредитираните туроператори.

Само големите.

Само акредитираните.

Другите държави от ЕС как го правят?

Никой не подава онлайн. Всички други, примерно, давам за пример Франция, 300 хиляди визи издават годишно. Всички - и акредитирани, и неакредитирани туроператори, и граждани подават през аутсорсинг център. Давам за пример Гърция.

Какъвто ние направихме също.

Какъвто ние направихме. Давам за пример Гърция, 350 хиляди визи.

Аутсорсинг това сме наели една фирма, руска фирма, която да обработва и да ни продава. . .

Обработва, въвежда в електронен носител всички данни и ни ги предава по електронен път.

А тия фирми под 2-те хиляди може да ходят аутсорсинг?

Да, разбира се, могат да ходят там.

Добре де, и сега те с България се заяждат, а с Франция не се заяждат?

И с Гърция не се заяждат. Когато, хайде да кажем, тука туроператорите казват Франция е скъпа дестинация. Ами Гърция, това ни е прекият конкурент на руския пазар. Всички, 100 процента.

А Турция как е?

Турция, не, Турция не е във, знаете, че те. . .

Те нямат визов режим изобщо с нас.

Те издават визи на границата. Но 16 държави от ЕС, в т. ч., казвам големи държави, Испания, Франция, Гърция, Италия, Великобритания, всички те минават през аутсорсинг.

Чакаш на опашка.

Не, не, минават през аутсорсинг центъра където се плаща такса. Да, ние сме го направили максимално най-демократичното, т. е. имаш пълното право, ако искаш да избереш аутсорсинг фирмата и да отидеш, и да платиш тази такса, това е пожелателно. Ако искаш, можеш да ползваш колцентъра и да си запазиш ден и час свободен, на който да отидеш, без да чакаш на опашка. Ако искаш, може да ползваш акредитиран туроператор. Ако искаш, можеш да си вземеш всички документи, да се наредиш на опашката и да чакаш. По-демократично от това здраве му кажи.

Само да уточним процентите. Вие казвате, че става дума за около 6 процента от всички.

Категорично го заявявам. Освен това той намалява. . 

Да, обаче за 50 процента загуби на руски туристи говорят тези протестиращи фирми.

Ама това, меко казано, не е вярно. Освен това това е един рекет, пак казвам, на малцинството срещу болшинството. Днес има писмо от Асоциацията на туроператорите в Русия, които казват, че това е точно рекет, подаване на рекет на тези фирми, на които ние им бъркаме в джоба. Триста евро за виза не е малка сума, нали?

А ние нашата, колко струва иначе виза?

Тридесет и пет евро.

А и те по 10, и прибират другото.

Значи, ЕС и Шенген в момента даже се преговаря в Брюксел, че ще се въведат ограничения за посредниците. Ние не може да ползваме такива посредници, които в един момент спекулират на гърба на българската държава. И затова те се бунтуват, защото ние им бъркаме в джоба.

Честно да ви кажа, не съм вярвал, че някога ще водя този разговор, понеже водя отдавна това предаване, от времената, когато разговорът беше друг - как ние чакаме на опашките на шенгенските посолства да идеш до Испания, да идеш до Гърция, че сега в България някой толкова иска да ходи в нея, та стават такива разправии за визи.

И се продават визи за по 300 евро, може ли да си представите, за България.

Очевидно е, очевидно сме се преместили, за да водим такъв разговор.

Ето това е, точно.

Само че сега претенциите ни стават. . . вие сега ще ходите ли до Москва впрочем, за да приключим с тази тема?

Значи, аз съм готов да отида, когато това се наложи, но за момента не виждам смисъл. Ще ви кажа защо. Нашият консул там се е срещнал с тези 16 протестиращи туроператора, те са . . .част от тях, четири, са представили документи, че те всъщност отговарят на новите критерии, и веднага са акредитирани. . .

И станаха 12.

Падна процента на недоволните. Пак казвам, в момента 94-95 процента от туроператорите, които издават визи за България, са доволни от условията и казват, че това са реални пазарни условия. 4-5 процента са тези, които недоволстват, и ние, както обикновено, обръщаме внимание на този, който вика и се оплаква.

Българските претенции сега обаче растат - да пътуваме в Америка без визи, традиционен разговор с вас, но с нови събития. От втората половина на октомври Литва, Латвия, Естония, Унгария, Чехия, Словакия и Южна Корея вече ще могат да пътуват без визи, обяви американският президент. Това впрочем беше потвърдено и разширено от министъра на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф, който в края на октомври съобщи, че в следващите няколко месеца България боже да бъде включена в безвизовия режим на САЩ, даващ право на 90-дневен престой на територията на страната само срещу национален личен документ за самоличност. Кога ще са тези няколко месеца? България е със страни като Кипър, Малка, Полша и Румъния впрочем.

Топката отново е в нашето поле и това нещо неколкократно беше заявено от американската страна. Два са основните критерия, които ние трябва да изпълним до края на март месец, това са тези няколко месеца, за да можем ние да се квалифицираме за програмата за безвизово пътуване. Единият е въвеждане и започване на издаване на биометрични паспорти, т.е. да има издаден първият реален паспорт с биометрични данни на български гражданин. Знаете, че МВР е направило втория конкурс, първият беше обжалван и се беше провалил, вторият конкурс е вече обявен, избрани са 6, т.е. кандидатствали са 6 фирми, очаква се наистина до края на годината да има избран изпълнител, който трябва да започне да окомплектова техниката, за да може до края на март този първи паспорт да е излязъл. Това е първото най-сериозно условие.

Ама, то не е достатъчно първият да е излязъл, то всеки, който тръгне за Щатите, ще трябва да има такъв паспорт.

Трябва да покажем възможност ние да извадим. . .

В Щатите ще пускат за 90 дни без виза само този, който ще има такъв паспорт.

По принцип да.

Тоест сега ние за пръв ще направим, питам се аз, като ида на втори март, ще ми дадете ли?

Не, въпросът е на 1 март. . . на 30 март няма да паднат визите, няма да паднат визите. Така, нека да обясня. На 30 март, до 30 март ние трябва да имаме издаден биометричният паспорт за да може ние да се класифицираме в програмата за безвизово пътуване. Това означава, че юни месец сенатът трябва да разгледа това България да влезе в програмата за безвизово пътуване, т.е. очаква се, ако ние до 30 март изпълним условията, юни месец да влезем в програмата и примерно до края на годината, 2009-а, ние да започнем да. . .

Тоест от 1-ви 2010-а всеки, който си е извадил такъв паспорт, ще може да пътува при най-оптимистична прогноза в Щатите без виза.

Би трябвало да е така, пак казвам, ако ние изпълним двете условия, едното е биометричният паспорт, второ, да намалим отказите за визи.

Те били нараснали.

При не чак толкова много визи, издадени от Съединените щати годишно, всяка виза има значение. Така че те са в момента около 14 процента, границата е 10. Може с една много добра кампания ние да стимулираме тези, които наистина . . .(пропадане на записа - бел.ред.) наистина има вариант този процент да бъде намален с по-активна кампания според мен.

И като сме в Америка, да завършим разговора с въпроса какво търси България в Латинска Америка? Президентът в Мексико и Аржентина, икономическият министър и в Бразилия, а вие и в Салвадор. Какво отговаряте.. .

И в Куба.

А, и в Куба.Какво отговаряте на ироничните подмятания - абе, това е над 10 хиляди километра, какъв бизнес, какви връзки.

Веднага ще отговоря с конкретни факти и цифри. Ще ви дам пример с последната държава - Куба. Ние имаме близо 500 процента увеличаване на стокооборота с Куба и в момента достигаме 24 милиона долара. Давам пример - съседна Румъния знаете ли какъв износ има за Куба? Нула. България е най-активният член, след Испания, която има исторически традиции да бъдат там, вторият най-активен член на ЕС, който активизира отношенията с Латинска Америка, и това е възможност на нашия бизнес да търси пазари, въпреки че са далечни. Оказва се, че латиноамериканската икономика не е конкурентна на европейската, т.е. продукцията, която идва от България, може спокойно да се продава на. . .

Например?

Например помпи за водни централи, изобщо хидроелектрическите централи примерно в Куба в момента са хит. Подписан е договор за изграждане на още една такава в Куба за милион и 200 хиляди евро, която започва догодина. Азотни торове, метали. Оказва се, че ние изнасяме части за руски автомобили от България за Куба, тъй като знаете, че там руските автомобили са на ниво.

Къде ги пък правим тези части?

Ами ВАМО, заводите във Варна например продължават да правят такива части по лиценз. Знаете и енергетиката, тръбопроводи, строителство. Отново казвам, в Куба поискаха български строителни фирми, които строят тук хотели, да строят хотели и в Куба, тъй като там няма. В Салвадор също има голяма вероятност да строим и пътища там, изобщо това е един неразработен пазар, който в момента стои и търси вариант, защото той в момента е зависим от Америка.