Меглена Кунева не се бори просто за властта, иска да бъде полезна
Меглена Кунева не се бори просто за властта, иска да бъде полезна / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Властта не е самоцел за Меглена Кунева
51437
Властта не е самоцел за Меглена Кунева
  • Властта не е самоцел за Меглена Кунева

Меглена Кунева, лидер на сдружение „България на гражданите”, в студиото на „Седмицата”:

Щях да ви питам дали ще правите партия, но изчетох старите ви интервюта и знам, че вие никога няма да кажете, че ще направите партия. Не е възможно човекът, който казва - въпросът за партии не стои пред мен, който казва искам до себе си хората, не партия, целта ни е гражданската енергия отвън партиите, партиите стигнаха своя лимит - не е възможно такъв човек, само няколко месеца след като е казал тези неща, да направи партия, нали?

Зависи кога ме питате, г-н Вълчев. Напълно сте прав в изброяването на тези извадки, макар че винаги е хубаво да се отиде малко отвъд едното изречение. Последното, което цитирахте, аз много добре си го спомням, че партиите стигнаха своя лимит, аз го казах по повод на президентските избори и че те не могат да обземат и да изземат всяка проява на политически живот. Партия не е равно на политически живот в една страна и сдруженията, неправителствените организации, аз съм го изпитвала на гърба си, могат страшно много да помогнат и могат да освежат задачите, които обществото представя пред партиите. А партията е представителство. За да може да знаем какво точно, каква част от нас искаме да бъде представлявана, какви са нашите идеи, какви са нашите искания, ако щете какво е чувството, което споделяме помежду си в ежедневието, за всичко това трябва да има гражданско общество. Не може да се изчерпи само с партиите.

Партиите са една отрова, която ни парализира. Когато си експерт, но те издигат партиите, ти се подчиняваш, даваш обещания, така се размива собственият ти образ. Партиите имат свой интерес да поставят хората в зависимост от своите големи структури, което обаче не е модерно общество - пак Меглена Кунева.

Така е, така е, така е.

Т.е. няма да направите...

Но вижте какво, аз казвам, че в този случай, на този етап, аз още не съм готова да направя такава крачка. А когато ме поканите след...

Защото вие можете да участвате в избори като независим кандидат, какъвто вече бяхте, за президент...

В президентските, да.

...и можете да издигнете вашето сдружение, издигнете в кавички, да предложите много независими кандидати във всички райони и така да участвате в избори...

Извинявайте, това е техника за заобикаляне на ограниченията, които на практика предлага законът за избори за парламент. Знаете, че това е невъзможно. Ако искате да направим преглед на клопките в изборния закон, можем да го направим по този начин.

Т.е. вие ще участвате, вие ще направите партия, ако участвате в изборите?

Ако искам да участвам в изборите, това е начинът, по който може да се случи. Дали ще поискам да участвам в изборите, това зависи от какви хора, с какви идеи искат да бъдат представени от мен, дали можем заедно да направим екип, защото аз много държа на това, и какви са принципите и целите на една такава политическа партия.

Имате ли подкрепа за нова партия, убеден съм, след като шест месеца вече сте обикаляла страната...

Кога станаха шест?

...ами ноември, декември, януари, февруари...

Не, грешите, г-н Вълчев.

На 6 ноември казвате, че започвате да обикаляте страната.

Да, първата ми среща беше през февруари, просто нямаше как да се организират по-рано. Аз казах, че ще направя още по време на президентските избори благодарствена обиколка, за да кажа благодаря на хората, без да съм имала предвид, че това ще бъде от името на сдружение, но така се случи, че за сдружението имаше много силна подкрепа. И аз не мога да я отклоня. Не мога да оставя...

Т.е. не са ви разбрали вярно като на 6 ноември казвате: тръгвам из страната, и хората си представят, че тръгвате и вече обикаляте, пет, шести месец почва, обикаляте.

Аз, много правилно са ме разбрали, че ще тръгна из страната, само че тогава, когато може да бъде организирано. Първата среща, за да се придържаме към фактите, беше направена на 4 февруари във Варна. Това са факти.

Знаете ли, тези отговори получавах преди години от едни други политици, които правеха тогава гражданско сдружение и след това го превърнаха в партия. Каква е разликата между вас и Бойко Борисов, който също направи сдружение и след това това се превърна в партия, докато го питаха упорито, месеци, ще бъде ли партия, няма ли да бъде, по същия начин се усукваше за питане на хората. Не казвам само той, а и хората край него, че ще видят, че ще питат и избирате, някакъв момент ли дебнете, защо е така този подход към хората?

Политическият, изборът на политически точен момент, разбира се, е много важен. Не зная какви са били мотивите на г-н Борисов и няма да се възползвам от вашата покана да го обяснявам. Вие можете да го направите това и да го питате него.

Каква е разликата, защо всички тръгвате по един модел? Това вече е правено, госпожо Кунева.

Съвсем нормално е. Ама, вижте, вие смятате, че това е някаква техника и това са едни хитри ходове, които най-накрая водят до успех. Не е така, специално в моя случай аз последователно съм била на страната на много широка подкрепа, а не на еднолична партия. Това е впрочем според мен доста отчетлива разлика с г-н Борисов, който има личния си харизматичен рейтинг. Аз смятам, че за да имаш самочувствие, че представляваш хората, трябва да ги чуеш, иначе можеш да се затвориш в един кабинет, да решиш, че много искаш да станеш фактор в политиката и да си потърсиш спонсори, които да направят това възможно. Вие това ли предлагате?

Нали ги чувате хората вече година, откакто започнахте кампанията си за президент?

Това е равноправен разговор, г-н Вълчев. И ви моля да се проникнете от сериозност за това колко е важно теб да те чуят, ти да чуеш като политик и да видите дали се срещате с хората, защото...

Това на хората в момента, които ни слушат, им звучи точно като усукване.

Не, не е така, г-н Вълчев.

Защо политиците не искате да бъдете ясни.

На вас ви звучи така...

Всички очакват, че вие ще участвате в следващите избори. Логично е да участвате, след като имате подкрепа, която най-малкото гарантира влизане в следващия парламент, и много хора сигурно не могат да...

Ама аз искам да съм ефективна...

... си обяснят какво дебнете, за да излезете и да кажете откровено - да, това е моята партия.

Не, не, не дебна, г-н Вълчев. Аз гледам хората в очите. Това правих и по време на президентската кампания, това правих и на финалната си пресконференция, това правя и сега. Точно това правя. Не дебна. Не чакам плячка, не чакам правителството изведнъж да се срути и някой да ме инженерства и да ме постави в политическа ситуация. Страшно ми е сериозно това, което върша, и няма да го направя, без да съм убедена какво очакват хората от мен и аз мога ли да го изпълня. За мен това не е механика. Властта не е самоцел, не се боря просто за една власт. Искам да бъда полезна и в този етап, в който няма партия, в който има сдружение, аз смятам, че продължавам да представлявам интересите на хората. От тази позиция зададох въпросите по доклада по правосъдие и вътрешен ред. От тази позиция само преди един ден направихме пресконференция и поръчахме изследване за защита на потребителите. От тази позиция аз говоря за монополите, изтласкването на десетки малки и средни предприятия. Вижте скандала с продажбата на дървесина, със скрап тече такъв... Т.е. аз продължавам своята работа. Не може един политик да остава във властта само и единствено... да работи само и единствено с цел да остане във властта. Трябва да си автентичен и ако я нямаш тази власт. Аз в момента нямам власт, но продължавам автентичните си тези, към които съм много привързана. Ако това доведе до масова подкрепа, силно желание, да, това е политически проект, ще направим следващата крачка. Трябва да имам и екип, трябва да имам хора, които искат да бъдат заедно, които не поставят себе си на първо място и личния си успех, и са добри експерти, и знаят...

Кога го виждате във времето да отговорите на въпроса, който ви задават всички - ще правите ли партия, след като на моя въпрос нали няма да правите партия след всичко, което говорихте за партиите или срещу тях, вие всъщност отговорихте, че не е така, че няма да правите партия?

Г-н Вълчев, вие можехте да зададете въпроса, това е ваш избор, как да поставите събеседника в ситуация да ви каже бързо „да” или „не”. Значи, можехте да го зададете, ще ви дам просто идея, можехте да го зададете по друг начин. След като има такива, такива, такива недостатъци, които вие казахте за нашето общество, и след като вие имате подкрепа, както сочат социолозите, смятате ли да го развиете в следваща крачка.

Добре, вие сте много опитен журналист, аз нямам вашия опит като водещ в националното държавно радио, та...

Това е... о, напротив, напротив, просто това е логично мислене.

...какъв е отговорът на въпроса, който си задавате сама?

Честно казано, няма да излезе заглавие от този наш разговор. Аз ще кажа, тогава, когато има достатъчна степен на насищане, на конкретност, на хора, на последователност на целите и много хора, които да вярват в тези цели, аз ще го обявя. Мога да поема един-единствен ангажимент към вас, знаете, че това се предлага на добри приятели, да дойда в студиото на Дарик и да ви разкажа, когато реша да обявя такъв финал, ако може така да се каже, на гражданския етап на този политически проект, и ако това се случи. Но ще го направя не от...

Докога сте си дала време?

...не затова, защото на мен ми се иска или не, или пък напротив, се въздържам, защото ситуацията е много страшна в България. Всеки следващ, всяко следващо правителство ще бъде в изумително тежка ситуация поставено. Кога съм си дала този срок? Вижте, ако пътувате и ако се виждате с хората, вие го усещате този срок. Понякога...

Не, то има технология. Предизборната кампания е много вероятно следващата година вече да започва по това време, ако изборите бъдат изтеглени максимално скоро има време за регистрация на партия...

Значи имаме един както... Така. Има срокове, които технически могат да бъдат отчетени. Те се...

Да, и като сте ги смятали тези срокове, защото аз не ги смятах, вие сте ги сметнала.

И аз не съм ги смятала.

Да, та кога горе-долу?

Те са преклузивни, така да се каже, тези срокове, от който нататък етап вече не можете да предприемете действия, защото просто нямате време по закон. Далече съм от този период.

Т.е. би трябвало до началото на есента вие да сте взела решение.

Това ли е вашето предложение?

Ами, иначе няма да има технологичен срок да направите учредително събрание, да регистрирате партията.

Добре, хубаво. Възприемам вашите думи като изразител на обществено мнение. Ще ги споделя с моите колеги и приятели и най-късно есента тогава ще се върнем, за да проведем отново този разговор в студиото.

Добре или зле управлява ГЕРБ?

ГЕРБ не управлява. От това, което се случва особено в последните месеци, ГЕРБ не управлява. ГЕРБ е на дрейф, т.е. ние се люшкаме в морето. Какво се случва със здравеопазването, какво се случва със земеделието, какво се случва с образованието, какво се случва с публичната ни администрация, какво става с парите на държавата, какви са плановете за спасение, защото ние вече трябва, оценявайки риска, в който е България, ние вече трябва да говорим за планове за спасение, икономическо и вероятно ще се окаже и финансово спасение на държавата.

След това, което казвате, вашето отношение към ГЕРБ е ясно. Това, което искаше да чуе от вас Сергей Станишев, сърдит заради това, че по време на президентските избори не сте казали ясно коя от двете кандидатури, продължила на втория тур, подкрепяте.

Пак няма да го кажа, г-н Вълчев, пак няма да кажа на хората, които са ме последвали: вървете сега да подкрепите единия или другия кандидат, защото аз смятам, че има политически картел в България и едни кръгове от едната и от другата страна са в много, много тясна връзка. Аз не ги намирам за автентични.

Г-жо Кунева, вие сте реалист, няма да спечелите 50% от гласовете, ако решите изобщо да се включите, затова е абсолютно логичен въпросът с кого бихте управлявала?

Г-н Вълчев, да, виждам напоследък, че има, както се казва, заявен интерес, само че за мен политиката не е сделка, и то във всеки случай не в името на властта, а само и единствено в името на ефективността, на резултатността и без да се отместиш от това, което хората очакват от теб, т.е. ти да продължиш да ги представляваш. Може ли да си направя един малък приятелски експеримент с вас. Кажете ми какви са принципите на ГЕРБ, кажете ми какви са принципите на БСП. Защо скачаме във въпроса дали ще влизате в коалиции...

Е, вие не си ли задавахте въпросите за принципите на БСП, когато приехте правителството, съставено от лидера на БСП, да ви изпрати еврокомисар?

Първо, нека да ви кажа, че това беше, първо нека да... Значи, това, за което вие ме питате, е на базата на всички социологически проучвания, повече от 50%, много рядък консенсус в България, хората подкрепяха предложението за мен. Аз се явих след това и на избори европейски и хората всъщност гласуваха за мен тогава, оценявайки ме именно на базата на това, което съм постигнала като комисар. Това е истината. А иначе за чест на г-н Станишев ще кажа, че в нито един момент, в който аз бях комисар, не съм получавала политически поръчки от София, нито да громя опозицията, нито да подкрепям нечестно правителството. Така че...

Не, въпрос към вас с кого ще се коалирате също ми звучи некоректно от гледна точка на биографията ви. Вие вече веднъж бяхте на политически пост в рамките на една коалиция с БСП и ДПС и логичното е да има политическа последователност, и сега нещата, които казвате и за ГЕРБ, навяват точно на тази мисъл, че най-логичното е евентуална политическа формация на Меглена Кунева да позволи възпроизвеждане на една съвсем не в лошия смисъл на думата тройна коалиция на управление на България, такава, каквато я помним преди няколко години.

Така, така си избирате. Така си избирате да кажете вие. А аз съм казала ясно и категорично, че за мен формацията сега на сдружението е в дясно. Това винаги съм искала да бъде. Това винаги съм правила като политик. Още на първото правителство със Симеон Сакскобургготски това беше, НДСВ беше партията, която стоеше много по на дясно отколкото другият коалиционен партньор. НДСВ е неуспял член също така на Европейската народна партия. Но това вече е история. Аз мисля, че в либералите НДСВ се чувстваше удобно, защото примерно германските либерали са много по, много по-пазарно ориентирани отколкото дори някои членове на ЕНП.

Но от това, което казвате сега, значи ще се коалирате с партии от Европейската народна партия, нищо, че сте била в коалиция с...

Не, аз обяснявам историята. Аз обяснявам историята на НДСВ...

Не, вие казахте, че сега искате да сте дясна...

...и казвам, че сега, да, всички хора, с които съм говорила, които ни подкрепят, са... определят себе си като дясно ориентирани и това ме прави близка с тях. Това са онези хора, които в началото на 90-те години, сред които бях и аз, стояха на „Орлов мост”, искахме промяна. Какво може, какви могат да са целите днес на същите тези, на нас, на същите тези хора? Аз мисля, че трябва да подкрепим и да оценим, да оценим по-скоро, да оценим можещите, да подкрепим хората, които са готови да рискуват, включително и с личния си бизнес и да го, да поемат риска и да го доведат до успешно развитие, и да помогнем на хората, които са безпомощни. Това са тези три стълба.

За казване, го казват...

Не знам дали го казват всички, но аз не виждам някой от можещите хора и в администрацията, и в бизнеса да бъде оценен. Няма как да го казваш и след това да подкрепяш монополите и от това да излиза, че ти подкрепяш можещите. Има един чудесен лакмус за всеки управляващ - законът за обществените поръчки - колко малки фирми печелят, кои фирми печелят и колко пъти и с какъв ефект се обжалват обществените поръчки.

Т.е. вие смятате, че е логична смяната на министъра на икономиката, че икономиката се е управлявала зле.

Не знам защо прескочихте така. Ние имаме тема за довършване, ние имаме тема за довършване от предишния разговор. Нека да ви кажа защо аз бях в коалицията, в която участваше и НДСВ, на предишното правителство. Бях две години докато България влезна в Европейския съюз. Ако 2007-а...

...останахте и след.

Не, 2007-а аз вече бях избрана за комисар. За мен целта приключи с 1 януари 2007 г. Ако ще ми кажете, че комисарят е част от правителството...

Номинация на правителството.

Не. Така, както г-жа Георгиева в момента не е, и много пъти, и много ясно го казва самата тя, макар че е номинирана от ГЕРБ, разбира се, че тя е независима, по същия начин, ако обичате, с равното третиране с равното третиране, че не си член на това правителство. А ако не се бяха развили така нещата дали бих останала в правителството или не, това е въпрос, който е закъснял. Трябваше тогава да ме питате, 2007 г. Но аз изпълних мисията си, да, имах чувство за мисия - влизането на България на 1 януари, не знам дали си спомняте, но ние можехме да бъдем отложени с една година. За мен това беше дамоклев меч, защото България нямаше да посрещне срока си. Това е фатално, фатално е за самочувствието на една нация. Затова Шенген и влизането в предверието на еврото са толкова важни за нас, защото ние трябва да покажем пред самите себе си, че можем, че като си поставим една цел, като влизането на 1 януари 2007 г., ние успяваме. Това за мен е много важно.

Звучите като дясномислещ човек, който се оправдава що се е хванал с левите.

Аз съм дясномислещ човек и не се оправдавам, а ви казвам какви са целите. Никога не съм се отклонявала от европейското, европейската ориентация на България, която продължава да ни липсва всъщност. Никога не съм се отклонявала от пазарна икономика, права на човека. Аз съм против полицейщината и сме говорили с вас за това и меритокрацията, т.е. всеки да получава и да бъде оценяван според заслугите си. Това, което виждаме в момента, е плетора, хаос от необясними назначения, необясними уволнения и на практика управление, много далечно от европейското. Има един, има един много важен лакмус за всяко правителство - какво оставя на следващото, включително и за всеки политик. Аз исках да оставя например в Европейската комисия едно добро име и следващият български комисар, посочен от правителството на ГЕРБ, да може да стъпи върху това. И го направих.

Коментарът ви за смените на министрите на икономиката и на здравеопазването?

Аз съм изразявала няколко пъти публично симпатията си към поведението на министър Трайков. Не можах да... все още не мога да разбера защо е направена неговата смяна. Подозренията, които се ширят в медиите, са достатъчно сериозни. Споменава се „Лукойл” и „Белене”. Ако това е така, това означава, че той никога не се е ползвал с подкрепата на министър-председателя. И изобщо аз не разбирам как така, когато министрите не са дискутирани и посочвани от парламентарната група и от изпълнителното бюро, тази нова и много интересна фигура, която се предлага, после пък оставките им се приемат от тях.

Е, вие ходихте на едни срещи, тройната коалиция, на лидерите и там се взимаха всички политически решения. Това също не е чак такова чудо и в европейски план, че управляващите партии...

Не, не, вижте, вижте, не сте прав. И ще ви кажа защо. Не можеш, първо, да сложиш министър, който няма политическа подкрепа от групата в по-традиционния смисъл на думата, ако това не е ескпертно правителство, слагаш министри, които са ангажирани с политическата сила, обикновено чрез членство. А така изглежда много, много лесно, слагаш бушони, те после не се връщат в групата обратно, за да могат да създадат недоволство към назначилия и после уволнилия ги, и така някак си се спасяваш. Но не спасяваш реномето на страната си. Това са български министри. Който и да е от нас, когато бъде питан за правителството, казва - нашето правителство, българското правителство. Аз също имах преди един ден среща с италиански парламентаристи и говорих за нашето правителство. За мен като гражданин не е все едно да знам защо някой е назначен и защо някой е уволнен и защо се избира тази формула - човек без задача... Ето, каква беше задачата на г-н Константинов? Да намали цените на лекарствата? Ами, тогава защо не тръгна г-н премиерът с него да ги намалява - така, както тръгна с г-н Найденов, за да намалява цените на хранителните продукти?

А да не би да беше по-различна формулата в здравеопазването по време на двата мандата, в които вие бяхте свързана с управлението на НДСВ? Също смяна министър подир министър, които също не бяха от групите по-често.

Вие можете... Никога толкова, никога толкова често, колкото сега... в рамките на три години. Вие можете много пъти да се връщате в посока какво е било и така винаги ще изпуснем разговора за бъдещето. Един министър трябва да има ясна идея какво се очаква от него, програма. Всяко правителство е правило, и се надявам, че и това ще го направи, е правило преглед на програмата си какво е изпълнило и какво не за една година. Нека през тази призма да се обясни уволнението на министрите, а не просто без обяснение.

Но правителствата, в които вие в различни качества участвахте, също не дадоха отговори в здравеопазването.

Недоволството в здравеопазването е ескалирало. Ние вместо да вървим малко по-добре и малко по-добре от година на година, сега вървим рязко все по-зле и по-зле...

Но тогава вие защо не дадохте, като се събирахте в кабинета примерно и на Станишев, където вие участвахте, защо вие не дадохте бъдещето?

Аз дадох в моята област, г-н Вълчев. В моята област аз дадох...

Става дума за колективен орган, който трябва да води политики. Затова се събира Министерският съвет.

Не, тук говорите... министрите се уволняват, затова защото те трябва да понесат лична отговорност. Нали това е тезата в момента? Те понасят лична отговорност в своя ресор. Ако вие искате да зададете този изключително релевантен въпрос, попитайте премиера - къде е вашата отговорност и отговорността на вашите министри. Защото, ако продължа вашата логика, вие направо призовавате за оставка на целия кабинет. Да не би това да е следващият...

Аз ви питам за вашия кабинет, във вашето правителство.

Ами, тогава можехте да ме питате. Ако тогава сте искали аз да поема отговорност за здравеопазването, можехте да го направите тогава. А сега ако искате да видите каква е отговорността на това правителство, питайте го него защо не всички подадат оставка, ако са толкова съпричастни към неуспехите на здравния министър...

Въпросът е... Може ли да дават акъл за бъдещето хората, които в миналото са имали достатъчно голям шанс да дадат тези отговори с действията си в управлението?

Аз моя шанс съм го използвала и съм дала много ясен отговор с конкретни резултати. Това е всъщност причината и да имам подкрепа все още, след като нямам никаква властова позиция, да имам подкрепа от достатъчен брой хора. Знам какво означава да имаш план, да го следиш, да имаш резултати, и когато този план някъде се пропука, да сложиш една колонка отстрани с мерки, които трябва веднага да се вземат. Аз водих преговорите в...

Прост въпрос за плана ви в здравеопазването...

Аз водих преговорите... Ама като сдружение „България на гражданите” ли ме пипате, или как?

Като и кандидат за президент допреди няколко месеца.

Не, тогава... нека да разделим спорно от безспорно. Аз имах възможност да говоря при вас за здравеопазването, тогава вие е можело да ме питате. Сега може да ме попитате в качеството или на...

Една или много каси трябва да има, е простият въпрос. До това се свежда целият спор в здравеопазването.

Да, аз... Не, не е това целият спор, г-н Вълчев.

Къде да си дават парите хората, за да се осигуряват?

Целият спор е в това, че ние нямаме критерий за това кога се проваляме и кога успяваме. Част от причините за тези проблеми е и че ние никога не отчетохме една стратегия, още от времето на Илко Семерджиев, който направи първата такава стратегия, къде се е провалила. Аз така водих преговорите. И затова смятам, че този модел работи. Къде се е провалила, къде е успяла и мерки на корекция. Иначе по време на президентската кампания г-н Любомир Христов, който е икономист, той беше за множество и по отношение на касите, и по отношение на пенсионните...

Вие за какво сте?

Аз смятам, че това е правилна теза.

Т.е. и вие сте за много каси.

След като аз смятам, че пазарът е добър регулатор, когато има правила за всички, това е съпътстващо. Но няма да ви кажа сега какво е мнението на сдружението, защото при мен е като лично мнение, защото сдружението не е дискутирало...

Личното ви мнение от възможните хипотези, които разви министър-председателят в петък за бъдещето на „Белене”. Той каза - ще вземем реактора и ще го сложим в „Козлодуй”, ще сложим кръст на „Белене”, ще направим референдум да питаме хората да има ли „Белене”. Вие за кое сте, или имате четвърто решение?

Аз никога не бих се изказала като министър-председателя, по този начин. Аз бих направила следното. Първо, отваряне на цялата информация по повод на „Белене”, поставяне на първо място темата за безопасността, години наред се говори за сеизмичността на района, за безопасността на реакторите и т.н., сравнение с най-добрите световни и европейски характеристики на безопасността, слагане цената на масата, слагане развитието на икономиката и нуждата от електроенергия, включително сравнена с плановете ни за енергийна ефективност, поглед 360 градуса какво правят съседите, поглед 360 градуса ние откъде какво можем да направим още за нашата енергетика и за сигурността на нашите доставки, всичко това открито, да се тегли чертата и да се вземе решение. Ето това бих направила аз.

Добре, тази черта не трябваше ли много години пак назад да е теглена?

Ами, явно, че не...

Защо също при предишните правителства не беше теглена?

Вижте, преглед на всички предишни... това е добра идея за вашето предаване. Поканете всички предишни министри на енергетиката и направете едно такова целенасочено предаване за енергетиката. Това, без да си в качеството на министър-председател, който да отговаря за всички, да се правиш на министър-председател, мисля, че не е правилно.

Щях да ви питам дали подкрепяте борбата със спекулата при яйцата, обаче...

Мисля, че ме разбрахте.

...като си спомням как вашата комисия се бореше със, да сложим едни кавички, спекулата при цените на роуминга при телекомите, значи би трябвало да подкрепяте форми на борба на държави, комисии срещу пазарните механизми на формиране на цени, които по някой път не се харесват на хората, че са високи.

Г-н Вълчев, трябва много рязко да ви поправя, съжалявам. Под вашата комисия имате предвид Европейската комисия...

Европейската, да.

Значи, нека да казваме, че става въпрос за Европейската комисия, да не би нещо друго да се разбере.

Да, да, имам предвид Европейската комисия, която реши да каже на мобилните оператори вместо да...

Тя не... тези институции са по-добре да бъдат на гражданите, отколкото на някой отделен човек, но това в рамките на шегата.

Вместо да бъде оставено на пазара да формира цените...

Не, не, не. Това, което вие казвате, е абсолютно неправилно. Първо, роумингът беше предизвикан и беше казано изрично, че това е изключително средство, затова защото нямаше конкуренция на пазара, затова защото имаше един на практика невъзможен да се докаже... но уговорка между мобилните оператори, недостатъчно присъствие на нови мобилни оператори навсякъде в Европейския съюз. И това, което направи всъщност Европейската комисия, беше да каже - вижте, ние сме един пазар, ние сме дигиталният пазар на Европа и след като сме дигиталният пазар на Европа, не може да бъдеш наказван за това, че пътуваш и тогава да имаш...

...роуминг с яйца и казваме - ако не можем да докажем, че тези, дето произвеждат и продават яйцата, са се разбрали да ги продават по-скъпо и е толкова трудно да се докаже, ами тогава правим, както направи Европейската комисия, идва министър-председателят и казва - яйцето ще струва 20 стотинки. Както е казвал Тодор Живков колко струва яйцето...

Не, не е така. Няма никаква, няма нищо общо между тези примери, просто абсолютно нищо общо. Логиката им е съвсем различна. Европейската комисия свали бариерите на дигиталния пазар, а ние тук издигаме бариери, като казваме - няма да се внасят яйца от Полша. Точно обратното е, няма как да е иначе.

Тоест?


Т.е. свободен пазар, който може да направи цените адекватни. Много ясно трябва да се разбере, че ние имаме подпомагане през европейските субсидии на земеделските производители, което означава, че не могат да ги наказват, както предлага министърът на земеделието и мисля, че и министър-председателят, че ще им вземат като санкция, като санкция...

А това според вас трябва ли да продължи в европейски план, тъй като Европа води и този дебат? Откъде...

А, много важен въпрос. Но ние скачаме от тема на тема. Нека да...

Да, това е пак темата за яйцата. Защо да правиш яйца ти дават субсидия, а да правиш компютърни програми или да пишеш учебници... да не дават субсидия?

Нека да свършим, нека да свършим обаче с пазарната икономика, защото примерът с яйцата, така, може много лесно да бъде разбран. Т.е. подпомагат се, така, както са правилата на Европейската комисия, нашите земеделски производители, за да бъдат конкурентоспособни... Нали това беше целта на това да имаме същото финансиране, както останалите страни. Това е целта - да се изравни във всички 27, вече с Хърватска 28 страни, които да бъдат еднакво подпомагани, а не старите страни повече, отколкото нас. Т.е. цялата технология води натам. И да видим дали няма картели, дали е чист пазарът. Ето това е пазарната логика. Вие ме питахте за...

За това трябва ли да продължи изобщо субсидирането...

Трябва ли да продължи. Много важен въпрос, много важен въпрос.

...и защо Европа си е избрала да дава за яйца, а да не дава за ученето, примерно субсидия на училища?

Много важен въпрос. Аз лично... първо, има изместване в тази посока. Но вашият въпрос ми подсказва колко малко ние говорим за бъдещето на финансовата рамка, къде е Европа, къде е България, коя страна къде е. Това, което вие казвате, е вярно много с минал знак. Винаги земеделието е харчило най-голямата част. Аз съм съгласна с вас, за мен, за да бъдем конкурентоспособни, ние трябва да имаме по-голяма собствена пазарна инициатива. Субсидиите не я стимулират. Напротив, те изкривяват пазарната логика. Още повече, че ние ще имаме един друг много голям проблем. Той е свързан със Световната търговска организация, където натискът върху Европейския съюз за намаляване на субсидиите в земеделието и за изчезването им са много, са много важни. Защото африканските страни казват - не искаме да ни подпомагате, просто махнете субсидиите на вашето производство, за да можем ние да станем конкурентоспособни. Това е много голям политически разговор. В България той не се води от никой за съжаление. За мен регионалната политика е тази, която трябва да се развива особено. И в момента петте инициативи за излизане от кризата, петте инициативи на тази комисия до края на мандата й включват дигиталния пазар, този, за който вие ме питахте преди малко, включват климатичните промени и включват енергийната независимост. Ето теми, по които в България трябва да се говори.

Т.е. може да излезе, че вие и Борисов казвате, с различни думи, едно и също нещо, че субсидиите наистина трябва да бъдат може би преосмислени. Той като наказание го казва, а вие го казвате като... с положителен знак, че трябва да се махнат заради конкурентоспособността.

Не, много свободна, много свободна интерпретация правите. Аз говоря за европейската политика. Докато страни като Полша и Франция имат подпомагане на земеделието през европейски фондове, ние не можем да оставим нашите производители без такава защита. Значи, става въпрос за целия Европейски съюз. И тук интересът на България е да прецени колко е готово нашето земеделие без субсидии да бъде световно конкурентоспособно и конкурентоспособно в Европа.

Подкрепяте ли да се дадат парите от Сребърния фонд за пенсиите за връщане на външния дълг, за инвестиране в икономиката през държавни ценни книжа?

Мисля, че е много рисково. Мисля, че има теми, които трябва да бъдат извадени от рискованите решения. Ако България беше с изключителен кредитен рейтинг, ние не сме, ако бяхме убедени, че може не дай си боже, ако се наложи, което ще се наложи за съжаление, но не по божия воля, а по наша, поради нашите собствени грешки в България, да се намери откъде България да вземе пари... аз го предвиждах още 2009 г. междувпрочем и го казах тогава, казах го и на срещите си с правителството. Можехме да направим като Румъния, можехме да вземем някакви средства, които, ако бяхме провидели, че това ще се случи, да осигурят, така да се каже, амортисьори във финансовата система на държавата. Тоест рисковете, рисковете са много повече, отколкото ползите. И аз смятам, че от Сребърния фонд трябва да се стои на една ръка разстояние, както каза и комисар Кристалина Георгиева...

Като министър в предишния кабинет бонуси взимахте ли?

Не, аз не съм имала бюджет.

А вашият политически кабинет? Всъщност нямахте, изобщо нямахте...

Аз нямах политически кабинет.

Нямахте кабинет, така ли?

Всичко беше в рамките на Министерство на външните работи и в рамките на министъра на...

А мислите ли, че е прав Борисов, като казва - тези от предишния кабинет, политически, които са взимали, да върнат бонусите?

Ами, самият г-н Борисов беше част от един от бившите кабинети, този на...

А т.е. вие задавате въпроса дали и той е взел бонуси. По времето на кабинета на...

Не, не знам... Просто се чудя защо... тогава се е знаело. Всички знаят за тези бонуси. Аз самата съм била за това хората, които работиха по евроинтеграция, това е изключително млад екип, както може би си спомняте, имах, които дори не бяха държавни служители, а все още бяха на трудови договори, да бъдат стимулирани. Защото... тогава се казваше допълнително материално стимулиране.

То и сега така му викат.

Но според натоварването, според резултата. Вижте, системата не работи, защото бонусът не е оценка за труда. Бонусът е оценка за това колко близко стоиш до този, който го дава. Тогава бонусите не са както трябва. Много е важна темата за публичната администрация. Ние трябва да направим система на оценка на тази администрация. В Европейската комисия например един отдел има, да речем, десет точки, които всяка година трябва да даде на членовете на отдела, които са обаче 30. Т.е. тези десет точки се разпределят между 30 души. Те наистина се борят, за да ги получат. Съвсем открито началникът им казва кои са получили, кои не. Това влияе върху заплатата и кариерното им израстване. Тоест те израстват от клас в клас. И те могат да ги оспорват пред специална административна комисия. Защо не го направим? Защо, какво ни пречи?

Сигурно много пъти сте ходила във Финландия?

Да.

А да имате спомен да сте ходила по линия на този договор за лъскане на имиджа, както го написаха в пресата, на Хохегер през агенцията на г-жа Йосифова, да е организирано ваше посещение? Тъй като тя споменава, че вие и Николай Василев сте ходили...

Всяко нещо, което е било част от тази комуникационна стратегия, е трябвало да бъде изпълнено от вас като журналисти, вие също бяхте въвлечени в изпълнението на комуникационната стратегия, политически лица, разбира се, министри. Аз съм изпълнявала задачи, които правителството е приело... самата комуникационна стратегия като план се приема от правителството. Никога не съм имала договор с г-жа Йосифова, така че не знам за какво става дума...

Т.е. вие не отричате, че е възможно да сте участвала в организирани мероприятия на тази агенция?

На правителството, на правителството. Значи, аз винаги съм била с...

Мероприятия на правителството, организирани от тази агенция.

Не знам от кого се организират. Аз съм командирована била, когато съм имала задача от правителството, от правителството. А как то е уредило отношенията си, впрочем г-н Борисов също похвали, и затвори темата по този начин, усилията на една такава частна фирма като тази на г-жа Йосифова, това вече е задача на този, който прави обществената поръчка, тоест на правителството или министерството, и съответната частна фирма. Моят ангажимент произтича от това, че министър-председателят ме е командировал. Той ми е казал, че аз трябва да свърша това, а не частната фирма.

А какъв е този австрийския скандал?

Много сериозен проблем за Австрия очевидно. А тук, в България, аз съм готова по всякакъв начин да, така, както сега ме питате, да изясня...

То какъв е проблемът на Австрия, че един министър взел 100 000 евро...

Не е това. Знаете ли, това, което мен ме интересува, и това, в което аз държа да съм последователна, е, че аз разчитам не просто на една такава програма. Комуникационната стратегия беше нещо полезно за европейската интеграция, но аз не останах в нейните рамки. Ние направихме „Европа: предай нататък!”, което беше изцяло доброволно. Ние направихме превод, да речем, на химна на Кирил и Методий с доброволния труд на преводачи от български на съответните езици. Направихме превод на българска литература, съвременна, на трите основни европейски езици. Тоест смятам, че моето решение, лично, е било винаги, извън формалния ангажимент на правителството, да разширявам с участието на всички това, което ние наричаме имидж, всъщност репутация, бих казала. Това, че не ни е все едно как гледат на България навън.

Добре. Със сигурност ще се видим и до септември, но се разбираме, че септември месец, като стартира новият политически сезон, ще ви поканя в първото издание на „Седмицата”, за да дадете отговор на въпроса, който очакват всички от вас - ще направи ли Меглена Кунева партия.

Добре, аз държа винаги на обещанията си. Така че остава вие да следите календара и да го направите.