Марий Косев: Не исках да оглавя „Набуко” – България, но Трайков ме убеди
Марий Косев: Не исках да оглавя „Набуко” – България, но Трайков ме убеди / снимка: БГНЕС, архив
Марий Косев: Не исках да оглавя „Набуко” – България, но Трайков ме убеди
48442
Марий Косев: Не исках да оглавя „Набуко” – България, но Трайков ме убеди
  • Марий Косев: Не исках да оглавя „Набуко” – България, но Трайков ме убеди

През май така и не стана ясна истинската причина за отстраняването на Марий Косев от поста зам.-министър с ресор енергетика. По същия начин – от ноември досега се оказа, че той без много шум навлиза в работата по проекта „Набуко" и то по настояване именно на бившия му шеф Трайчо Трайков. След като при уволнението си Косев даде „СМС интервю"за Дарик, в което предположи, че отстраняването му се дължи на политически причини, сега отдели време да отговори на няколко въпроса за новия си пост и приоритетите в работата му като изпълнителен директор на „Набуко" – България.

Основното по „Набуко" е да продължи по план проектът така, както е начертан по график. Най-големите приоритети безспорно са развитието на ОВОС-а, където сме доста напреднали и очакването е до 31 март следващата година заданието да е готово и да бъде входирано в министерството на околната среда.

Междувременно ще бъдат правени и много допитвания до населението, както вече са в абсолютно всички области и общини, но там са направени на ниво съответно представителите на областите и общините, както и на самите компании, които са пряко засегнати от развитието на газопровода – например: газоразпределителни дружества, електроразпределителни дружества, водни дружества и други. Тепърва ще бъдат и срещите с населението.

Отделно е изготвен проект за заданието за подробния устройствен план и в момента той се намира в „Набуко Интернешънъл" и ще го входираме в Министерството на регионалното развитие, така че всъщност към момента всички задачи вървят по план, разбира се, може да има някакви закъснения, но се опитваме да управляваме този процес.

Тъй като по проекта „Набуко" от доста време има забавяне, в сравнение с другите страни, през които ще мине тръбата, как сме с времето?

Всичките държави, през които преминава проектът „Набуко", общо взето се движат по един и същи график и няма някакви големи забавяния. Т.е. очакванията са, че може би към септември или може би края на другата година вече може да са направени ОВОС-ите във всички отделни държави, така че да може да бъде публикуван ОВОС на цялото „Набуко".

По същия начин горе-долу се движат и подробните устройствени планове, така че стъпката е единна за всички държави.

Очаквате ли недоволство сред населението, което живее на териториите, през които ще мине тръбата, подобно на това, което се случи с „Бургас – Александруполис"?

Винаги е възможно да има недоволство, както от отделни индивиди, така и от групи граждани и участници в местния живот на общините и области, през които преминава проектът „Набуко". Самата цел и идея на проекта „Набуко" е той да бъде направен по възможно най-демократичен начин, тоест желанието – както на акционерите, така и на банките, които финансират проекта, е максимално да бъде извършено допитване до всички засегнати индивиди и други участници на територията на общините и областите, като основното препятствие, смятаме, че ще бъде не толкова недоволството, колкото да можем да обясним ясно как ще бъдат компенсирани хората, през чиито земи ще мине този газопровод, както и да можем да им отговорим на въпросите, че този газопровод няма да им навреди.

Имайки предвид, че след толкова дълго време постът е овакантен – откакто г-н Темелков оглави „Булгатрансгаз", а Вашето назначение става сега, има ли пропуски в работата и може ли това, че се назначава вече нов ръководител на българската компания да го разчетем като абсолютно сигурен сигнал от страна на българското правителство, че ще развива този проект и няма да се откаже?

Все още „Набуко" се счита за най-добрата алтернатива на южния газов поток и приоритет, както на Европейската комисия, така и на нашата страна и аз не съм чувал да има изменения по този въпрос, а иначе самата замяна на един изпълнителен директор с друг стана доста безболезнено, тъй като въпреки че официалното съобщение е в момента, на практика има приемственост, защото аз от ноември навлизам в работата по „Набуко"

Вие бяхте освободен от поста зам.-министър с не много добри оценки от министър Трайков. Може ли назначаването Ви на новия пост да бъде известна реабилитация към Вашите лични способности?

В момента не знам как точно да реагирам, защото по-скоро не съм съгласен с Вас, че оценките на министър Трайков са били негативни. Напротив, по-скоро си мисля, че министър Трайков положи много усилия да сподели, че няма някакви особени причини да е недоволен от мен, а специално по отношение на това назначение, именно той ми се обади с молбата да разгледам възможността да оглавя „Набуко". Според мен той винаги е бил убеден, че това е добър избор.

Тогава заподозряхте, че политически причини са в основата на освобождаването Ви. Опасявате ли се, че и сега може да се появи подобен проблем?

В момента е трудно да коментирам дали съществува такъв риск. Риск винаги съществува, но в аз съм спокоен. Убеден съм, че това е изключително важен проект за България, така че докато съм на този пост, независимо колко време е това, ще дам всичко от себе си, за да може да върви напред проектът.

Странни рокади се случват – бивши зам.-министри биват назначени на други постове, както във Вашия случай, както Тодор Чобанов бе назначен за съветник на министър Трайков по въпросите на туризма. Как ще коментирате това?

Предполагам, че всеки случай трябва да се гледа сам за себе си. Аз мога да говоря за моя случай. Както и тогава, при назначаването ми за зам.-министър, министър Трайков ще потвърди, че аз дори в самото начало не желаех да заема този пост, както и след това, позволих си да му кажа, че едва ли аз ще бъда най-добрият избор за „Набуко", което е естествена реакция след моето освобождаване. Така че, може би в този случай е по-скоро неговото желание да се запази капацитетът, но не мога да Ви кажа как стои този въпрос с други подобни рокади.