Ковачки: Не съм се виждал с Овчаров от няколко месеца
Ковачки: Не съм се виждал с Овчаров от няколко месеца / netinfo

Отношенията ми с Румен Овчаров са делови. Не съм го виждал от няколко месеца насам. Давам положителна оценка за работата му като министър на икономиката и енергетиката. Това каза собственикът на фирми в енергийния сектор Христо Ковачки.

В последните няколко дни Ковачки беше сочен като един от енергийните босове, които клатят стола на Румен Овчаров. Според коментари, Ковачки се опитал да окаже влияние върху директора на Агенцията за приватизация Тодор Николов да прекрати процедурата по приватизацията на ТЕЦ „Бобов дол” с гръцката PPC. Преди няколко дни в пресата се появиха информации, че Ковачки има няколко мини в Пернишко, които захранват с въглища централата като от няколко години той се бори срещу влизането на частник в нея, защото е възможно да спре изкупуването на въглища от мините му. Пред Дарик Ковачки беше категоричен, че ТЕЦ „Бобов дол” трябва да се приватизира.

Наивно е да се мисли, че група хора могат да повлияят върху такова голямо и важно за страната ни министерство, каквото е Министерството на икономиката и енергетиката. Тези твърдения са удобни вероятно като решение за скандала, но според мен са абсурд. Безумно е да се мисли, че някакво енергийно лоби ще стои и ще прави някаква такива организация да сваля министъра на енергетиката. Безумни са всички тези твърдения.

Нямам усещането, че съм толкова силен играч в отрасъла. Аз развивам предприятията, които притежавам или консултирам. Не съм политически ангажиран и нямам амбицията да се занимавам с политика. Също така мога да споделя, че нямам противоречия с министър Овчаров по въпросите на енергетиката.

Никакви противоречия нямате по нито един въпрос, по нито една сделка.

Аз с него нямам противоречия по въпросите на енергетиката, пък по други въпроси ние просто нямаме допирни точки.

Какви са ви отношенията с Румен Овчаров?

Нормални, делови са ни отношенията. Срещали сме се няколко пъти, консултирал съм се по някои енергийни проекти.

По кои енергийни проекти сте се консултирали?

Ние да кажем имаме интереси чрез „Брикел” да изграждаме заместваща мощност на територията на мини „Марица-Изток” и по отношение на този проект се консултирах какви са другите участници на проекта, какви са техните намерения и интереси.

Кога се срещнахте с Румен Овчаров?

Не помня, сигурно преди няколко месеца.

Преди няколко месеца. От тогава срещали ли сте се?

Не…

Не сте се срещали не сте разговаряли. Той не ви е търсил, вие не сте го търсили.

Не, аз нямам отношение към държавната политика, мен ме интересуват неща, свързани с конкретния бизнес и където съм имал нужда от съдействие от министъра на икономиката и енергетиката, съм получавал съдействие.

Каква оценка вие бихте дали за работата на министър Румен Овчаров?

Определено позитивна оценка.

От 1 до 6?

Не искам да коментирам, в горната граница.

Вие лично имали ли сте конфликт с министър Румен Овчаров и ръководството на Агенцията за приватизация за сделката с ТЕЦ „Бобов дол” ? Последната новина е, че Агенцията за приватизация е спряла приватизацията на ТЕЦ „Бобов дол” с гръцката PPC.

Моята твърда позиция за ТЕЦ „Бобов дол” е, че без гаранция за изкупуване на въглища от мините от страна на евентуалния купувач на ТЕЦ-а приватизацията е неприемлива и безпринципна. Също така важен елемент в приватизационната сделка са инвестиционните ангажименти на евентуалния купувач във връзка със сероочистката. Тази позиция би трябвало да е позицията на Агенцията за приватизация и на българското правителство. Гръцката компания маже да води антисоциална политика, ако не купува български въглища и смени горивната база. Проблемът в случая идва от липса на стратегия за развитиета на въгледобива в България и по-конкретно за развитието на въгледобива в Северозападния регион.

На какви условия трябва да отговоря според вас бъдещият купувач на ТЕЦ „Бобов дол”?

Две са основните неща, те са, бих казал, основополагащи за тази сделка. Първото е, че трябва да има договори с мините за изкупуване на въглища и второ, трябва да има гаранция от страна на бъдещия купувач, че ще изпълни инвестиционните си ангажименти във връзка с преоборудването на ТЕЦ-а и изграждането на сероочистваща инсталация. Това ще даде възможност целият този отрасъл в региона, който наброява някъде около 12-13000 души, заети във въгледобива, да работят, да се развиват, да има някакво бъдеще. Защото реално в момента, в който ТЕЦ „Бобов дол” спре да работи или му се спре горивната база, просто спират всички мини в региона да работят.

Вие как виждате бъдещето на ТЕЦ „Бобов дол”? Какво трябва да стане – да остане държавно, да бъде приватизирано? От кой трябва да бъде привтизирано?

ТЕЦ.ът трябва да се приватизира, да бъде частен, защото държавата е показала, че е лош стопанин и няма потенциал да развива своите предприятия. В евентуалната стратегия за приватизацията на ТЕЦ-а трябва да са залегнали тези две основополагащи начала: първо – ТЕЦ-ът да има сключени договори с мините, и второ – евентуалният купувач да даде гаранции пред държавата, че ще изгради сероочистваща инсталация и ще отговори на екоизискванията.

Упражняван ли е натиска спрямо вас за получаване на финансиране от ваши фирми на политически партии или политически фигури?

Не, определено никой не е упражнявал натиск върху нас от гледна точка на някакво субсидиране или на някакви такива помощи.

Никога?

Не.

В каква зависимост поставяте казусите „Топлофикация”, „Булгартабак”, Държавния резерв и как въобще виждате участието на хора от изпълнителната власт в тях?

Не мога да коментирам тези казуси, защото не съм запознат с тях в детайли. Информацията, с която разполагам, е от медиите и тя не е достатъчна, поне за мен, за да бъде направена някаква подробна оценка.